Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoUmjetnom inteligencijom prema EU višejezičnosti


DO POČETKA SKUPA

 

Tehničko kosponzorstvo

 
Download

Prijenos autorskih prava (radovi na hrvatskom jeziku)

  Izjava o dozvoli upotrebe autorskog djela

 

 

Časopisi koji objavljuju odabrane
radove 
skupova MIPRO 

 

 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS

MIPRO galaksija


Zaslužni u stvaranju MIPRO-a
Arhiva
listopad 2012.

Adolf Dragičević (Zaostrog, 1924. – Zaostrog, 2010.)

 

Adolf nije bio miprovac u onom smislu u kojem su to bili Rajko Tomović, Branko Souček i  ostali, ali je apsolutno pripadao MIPRO-voj galaksiji. Kada bi MIPRO bio znanstvena akademija, Adolf bi bio dopisni član.

 

Upoznao sam ga početkom osamdesetih godina kada su pitanja interakcije tehnološkog i društvenog razvoja bila pitanja od prvorazrednog društvenog i političkog značaja ne samo kod nas već i u svijetu. Bilo je to na konferenciji Znanstveno-tehnološka revolucija i društveni razvoj održana u Stubičkim Toplicama u listopadu 1985.godine u organizaciji tada kultnog trećeg programa Radio Zagreba. Bilo je to praskozorje onoga što se tada zvalo informatička ili mikroelektronička revolucija. Bile su to godine u kojima su objavljeni temeljni dokumenti kao što je Izvještaj Rimskog kluba pod naslovom Mikroelektronika – za dobro ili zlo (1992.godina), Naisbitovi Megatrendovi a kod nas MIPRO-va studija Stanje i razvoj mikroelektronike u Jugoslaviji (1986.). Te aktivnosti značajno su utjecale i na MIPRO, a jedna (mada ne i jedina) posljedica bile su konferencije YUROB posvećene robotici kao važnom području primjene mikroprocesora. YUROB je bio hrvatsko-slovenačka inicijativa kojoj se ubrzo priključio i Beograd s tada vrlo utjecajnim robotičarem Vukobratovićem. O tome ćemo više na drugom mjestu.

 

Adolf je kao „društvenjak“ duboko razumio posljedice prodora mikroprocesora u industriju i ostale djelatnosti i smjesta ih proglasio najvećim revolucionarima koji će potkopati temelje postojećeg društva, sasvim svejedno da li je ono socijalističko ili kapitalističko. Zato je brzo navukao gnjev i lijevih i desnih, i crnih i crvenih. Ako je itko znao stvarati neprijatelje, znao je to Adolf. Napadali su ga svi od reda, a kako je on imao gomilu neoborivih argumenata za ono što tvrdi, počeli su ga ignorirati i marginalizirati, kao što se to kod nas obično radilo i radi.

 

Tih godina (osamdesetih) napisao je i izdao  dvije izvrsne knjige: Suton socijalizma (August Cesarec, Zagreb, 1989.) i Vizija i zbilja (August Cesarec Zagreb, 1986.). Bile su to sjajne knjige o utjecaju mikroprocesora na razvoj društva. U tim knjigama pojavljuju se MIPRO i YUROB kao pojmovi i time se MIPRO-u prvi put priznaje širi društveni značaj i utjecaj. Adolf je dakle prvi „stavio“ MIPRO i YUROB u knjige. U to vrijeme, kada čak ni na fakultetima nema mjesta ozbiljnoj nastavi iz mikroelektronike, jedno poglavlje u Adolfovoj knjizi Vizija i zbilja nosi programatski naslov Pledoaje za mikroelektroniku. Za nju se dakle zalagao jedan društvenjak, ne tehnolog ili tehničar. Njega je zanimao progres i zato je to radio.

 

Cijeneći ono što Adolf radi u društvenoj afirmaciji onoga što MIPRO radi na tehnološkoj sceni, ponudili smo mu da na skupu YUROB 1985. održi plenarnu temu Uloga i značaj robotizacije u tehnološkom razvoju Jugoslavije. Bila je to izvrsna prezentacija koja je nosila jaku političku poruku jer je najavljivala temeljnu promjenu društvenog odnosa. Nije se tada baš svima na YUROB-u svidjelo ono što je Adolf govorio. Ali nitko nije „zucnuo“ jer je Adolf imao jake argumente.

 

Mislim da je utjecaj Adolfa Dragičevića na razvoj MIPRO-a puno iznad njegovog formalnog pojavljivanja na skupovima MIPRO i YUROB, jer je on u velikoj mjeri formatirao širu društvenu scenu na kojoj je MIPRO djelovao.

 

Za kraj recimo da Adolf kao „društvenjak“ apsolutno ide uz bok Součeku i Tomoviću kao „tehničarima“. Vjerojatno su to tri najeminentnija imena u galaksiji MIPRO-a od njegovih početaka 1978. do danas.

 

Recimo još da je Adolf kao mlad čovjek rat proveo u  hrvatskoj antifašističkoj partizanskoj vojsci, da je bio vjerojatno jedini partizan u ovim predjelima s  imenom Adolf i da to ime nije htio mijenjati. Bio je uvjereni ateist i nije se kao mnogi ateisti kasnije premetnuo u manje rizične agnostike. No to mu nije nimalo smetalo da bude dobar s fratrima u rodnom Zaostrogu jer su mu oni u prvom redu bili dobri prijatelji još iz školskih dana i dragi susjedi.

 

Bio je u svakom pogledu izuzetan čovjek.

Čovjek koji služi na čast MIPRO-u.

 


PS. Jedna anegdota o Adolfu.

Adolf je bio vrlo duhovit čovjek. Nakon jednog sastanka u zagrebačkom Informatoru koncem osamdesetih pozvao me je k sebi doma u tadašnju Tuškanovu ulicu da mi pokloni svoju knjigu Leksikon političke ekonomije. Podeblja je to knjiga kao i svi leksikoni. Napisao mi je i posvetu. Dok sam listao Leksikon Adolf me upita – Sviđa li ti se ovaj moj stan? Naravno da mi se sviđa – odgovorih. A znaš li ti od kuda mi ovaj stan, pita ponovo Adolf. Ne znam -odgovorih. E, vidiš, reče Adolf, kada sam pedesetih godina doktorirao jedan tadašnji nakladnik mi je rekao da tekst disertacije uobličim u knjigu i on će to tiskati jer procjenjuje da je tema zanimljiva za čitalačku publiku. Od honorara za tu knjigu kupio sam ovaj stan. A od honorara za ovaj puno deblji Leksikon, koga sam ti upravo poklonio, jedva da  bih mogao kupiti – WC od ovoga stana!

Petar Biljanović

3. listopad 2012

Anton P. Železnikar (Slovengradec, Slovenija, 1928.)31. listopad 2012
Predrag Max Vranić (Rijeka, 1940.)24. listopad 2012
Marko Pavković (Seget Donji, 1932.)17. listopad 2012
Miodrag Mika Lorencin (Zemun, 1937.)10. listopad 2012
Adolf Dragičević (Zaostrog, 1924. – Zaostrog, 2010.)3. listopad 2012
[natrag]


 

Dew Computing


Objavljena je knjiga o Dew Computingu


Springer je objavio novu knjigu o Dew Computing-u (Rosa računarstvo) kao začetnu razinu Dew-Fog-Cloud servisne hijerarhije. 


 
MIPRO otvara suradnju s:
  Public Administration
 

Prijašnji događaji
 
Projekti
 
Video
 
"MIPRO Gridvision" by Zorislav Šojat

Zorislav Šojat održava stranice orijentirane računalstvu, gdje se mogu pronaći mnogi video zapisi MIPRO konferencija, intervjui sa znanstvenicima i drugi zanimljivi materijali: http://gridvision.irb.hr/
 

Binarni kod
http://gridvision.irb.hr/Binarni_kod/


Dodjela Zlatne povelje MIPRO-a i razgovor s Branimirom Makancem

 

 
Kolumne
 
Suorganizatori - nasumično
UNIPUT-HT ZagrebHEP ZagrebSveučilište u ZagrebuSveučilište u Rijeci