Search  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

innovative promotional partnershipArtificial Intelligence towards EU Multilingualism

Technical co-sponsorship

 

Fizički događaj

Osnovni podaci:

Voditelji:

Vitomir Komen (Croatia), Renato Ćućić (Croatia), Ivan Periša (Croatia)

Program:
10.00 ‐ 10.30

Vođenje sustava s visokim udjelom obnovljivih izvora energije
Josip Vasilj (Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Split)
 

10.30 ‐ 11.00

Poznati problemi u nepoznatom okruženju: distribuirani izvori i distribucijska mreža
Tomislav Capuder (Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb)
 

11.00 ‐ 11.30

Upravljanje distribuiranim energetskim resursima - DERMS
Monika Jović, Nikola Rakić (Schneider Electric d.o.o., Zagreb)
 

11.30 ‐ 12.00

Upravljanje mikromrežama
Berislav Korpar, Nikola Rakić (Schneider Electric d.o.o., Zagreb)
 

12.00 ‐ 12.30

Potencijal energetskih zajednica u naprednim mrežama
Goran Jurišić (Grid One d.o.o., Zagreb)
 

12.30 ‐ 13.30

Pauza
 

13.30 ‐ 14.00

Energetske zajednice u praksi - iskustvo s terena
Mislav Kirac (Zelena energetska zadruga - ZEZ, Zagreb)
 

14.00 ‐ 14.30

Izazovi pri uspostavi kibernetičke sigurnosti industrijskih upravljačkih sustava
Tamara Hadjina (Končar - Digital d.o.o., Zagreb)
 

14.30 ‐ 15.00

OSINT - ili kako napadači saznaju sve o organizaciji i vama prije napada
Stjepan Groš (Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb)
 

15.00 ‐ 15.30

Sigurnosno-operativni centar u OT okruženjima - naučene lekcije nakon implementacije prvih OT SOC-ova u Republici Hrvatskoj
Mario Blažević (Diverto d.o.o., Zagreb)
  
Vođenje sustava s visokim udjelom obnovljivih izvora energije

Visok udio obnovljivih izvora energije uvodi nekoliko poteškoća u rad elektroenergetskog sustava. Promjenjiva i nesigurna proizvodnja električne energije iz vjetroelektrana i fotonaponskih elektrana zahtijeva dodatne operativne rezerve u planiranju rasporeda kako bi se osigurala dovoljna fleksibilnost za odstupanja u nadolazećem razdoblju. Nadalje, povećanje operativnih rezervi prati njihova veća potrošnja, što rezultira dodatnom energijom uravnoteženja korištenom za prilagodbu proizvodnje iz obnovljivih izvora. Kroz ovo predavanje predstaviti će se niz rješenja za opisane izazove.


Poznati problemi u nepoznatom okruženju: distribuirani izvori i distribucijska mreža

Dugo najavljivana „hiperinflacija“ zahtjeva za priključenje distribuiranih izvora na distribucijsku mrežu postala je u proteklih godinu dana stvarnost. Ovo se posebice odnosi na niskonaponsku mrežu i male solarne elektrane, iako ne isključuje srednje naponsku razinu. Iako se dogledljivost i digitalizacija distribucijske mreže povećava kontinuirano, dinamika ne uspijeva pratiti zahtjeve potencijalnih novih korisnika. Nedostatak informacija u planskoj, priključnoj, a posebno u operativnoj, pogonskoj domeni traži razvoj alata koji daju operatoru distribucijskog sustava znanje o mogućnostima i utjecaju novih korisnika na distribucijsku mrežu. Predavanje će se osvrnuti na razvoj alata prikazanih prethodnih godina na MIPRO seminarima, a zatim detaljno elaborirati daljnji razvoj novih alata i modela koji definiraju mogućnosti maksimalnog priključenja distribuirane proizvodnje.


Upravljanje distribuiranim energetskim resursima - DERMS

Sa sve većom složenošću upravljanja mrežom, komunalne tvrtke moraju holističkim pristupom rješavati probleme. Za modernizaciju mreže potrebno je upravljati ponudom i potražnjom na rubu mreže s obje strane korisničkog brojila. Naš pristup Grid to Prosumer najšire je i sveobuhvatno integrirano rješenje za upravljanje DERom. Komunalne tvrtke koje prihvate pristup Grid to Prosumer modernizacijom mreže bave se holistički putem optimizacije DER-a za potrebe energetskog tržišta, prema zahtjevima ograničenja mreže i prioritetima poluprofesionalnih korisnika. Rezultat je sve naprednija digitalna transformacija, koordinirano upravljanje DER-om te uklanjanje izoliranih spremišta poslovanja i tehnologije.


Upravljanje mikromrežama

Mikromreža omogućuje proizvodnju i potrošnju električne energije na istom mjestu. Za razliku od komunalne mreže, koja proizvodi električnu energiju u centraliziranoj elektrani i zatim je distribuira duž stotina kilometara prijenosnih vodova, mikromreža proizvodi električnu energiju na lokaciji. Za proizvodnju električne energije mikromreže obično upotrebljavaju kombinaciju rezervnih dizelskih generatora i obnovljivih izvora energije kao što su solarne ploče. Mikromreže mogu uključivati baterijske sustave za pohranu električne energije i njezinu primjenu tijekom prekida napajanja ili kada dođe do rasta potražnje. 


Potencijal energetskih zajednica u naprednim mrežama

Uvođenjem novih tržišnih sudionika poput energetskih zajednica građana, zajednica OIE, aktivnih kupaca, skupnih aktivnih kupaca, zatvorenog distributivnog sustava, napravljen je značajan iskorak u pogledi demokratizacije tržišta električne energije. Međutim, njihova funkcija u elektroenergetskom sustavu nadilazi samu tržišnu komponentu. Na prezentaciji će biti predstavljeno razvijeno rješenje za razmjenu energije u gotovo stvarnom vremenu. Nadalje, bit će analiziran potencijal pružanja pomoćnih usluga različitih tržišnih sudionika, te će se dati pregled potencijalni razvojnih smjerova.


Energetske zajednice u praksi - iskustvo s terena

Kroz predavanje dat će se pregled i koncept energetskih zajednica i njihova važnost za uspješnu energetsku tranziciju, onu u kojoj građani imaju mogućnost proizvoditi i koristiti vlastitu obnovljivu energiju. Predstavit će se energetska zajednica ZEZ Sunce i prvi projekt solarne elektrane u vlasništvu energetske zajednice u Hrvatskoj. Kroz usporedbu iskustava sa drugim državama EU, dat će se pregled različitih praksi i mjera koje je potrebno provesti kako bi se energetske zajednice mogle zaživjeti u Hrvatskoj.


Izazovi pri uspostavi kibernetičke sigurnosti industrijskih upravljačkih sustava

Industrijski upravljački sustavi (ICS) sastavni su dio rada kritične energetske infrastrukture, od elektrana do upravljačkih centara. Međutim, njihova sve veća digitalizacija i povezanost s internetom izlaže ih kibernetičkim prijetnjama, što predstavlja nove izazove u osiguravanju njihove sigurnosti. Ova prezentacija istražuje višestruke izazove pri uspostavljanju kibernetičke sigurnosti za industrijske upravljačke sustave. Ispituje složenost naslijeđenih sustava, međudjelovanje operativne tehnologije (OT) i informacijske tehnologije (IT), razvoj prijetnji i važnost osiguranja opskrbnih lanaca. Osim toga, raspravlja se o važnosti usklađenosti s propisima i nužnosti njegovanja kulture svijesti o kibernetičkoj sigurnosti među osobljem. Razumijevanjem i rješavanjem ovih izazova, organizacije mogu poboljšati otpornost svojih industrijskih upravljačkih sustava na kibernetičke prijetnje, pritom osiguravajući kontinuitet rada kritične infrastrukture.


OSINT - ili kako napadači saznaju sve o organizaciji i vama prije napada

Kada napadači započinju napad, nikada to ne rade bez prethodne pripreme. Ključni korak pripreme je saznati što je moguće više informacija o meti. Za to se koristi OSINT! Cilj je ovdje pokazati što je OSINT, odakle sve se mogu dobiti informacije, čemu one mogu poslužiti, koji alati se za to mogu koristiti. Svrha je skrenuti pozornost kako sve što ostavljamo na internetu može imati negativne posljedice za organizaciju, ali i za nas kao pojedince.


Sigurnosno-operativni centar u OT okruženjima - naučene lekcije nakon implementacije prvih OT SOC-ova u Republici Hrvatskoj

Usvajanje OT Sigurnosno - Operativnog Centra (OT SOC) za zaštitu kritičnih infrastruktura postaje izuzetno relevantno, posebno s obzirom na nedavno donesenu NIS2 direktivu, Hrvatski Zakon o kibernetičkoj sigurnosti i prateće regulative koje se odnose na kritične infrastrukture. Integracija i upravljanje OT SOC uslugama u kontekstu kritične infrastrukture nosi niz izazova, a u ovoj prezentaciji prikazati ćemo te izazove, podijeliti svoja iskustva i iznijeti zaključke.

Prijava/Kotizacija:
PRIJAVA / KOTIZACIJE
CIJENA U EUR-ima
Do 6.5.2024.
Od 7.5.2024.
Članovi MIPRO i IEEE 270
297
Ostali 300 330


Kontakt:

Vitomir Komen
HEP-ODS d.o.o.
Viktora Cara Emina 2
51000 Rijeka, Hrvatska

Tel. +385 51 204 001
E-mail: vitomir.komen@hep.hr

Mjesto održavanja:

Opatija je vodeće ljetovalište na istočnoj strani Jadrana i jedno od najpoznatijih na Mediteranu. Ovaj grad aristokratske arhitekture i stila već više od 170 godina privlači svjetski poznate umjetnike, političare, kraljeve, znanstvenike, sportaše, ali i poslovne ljude, bankare, menadžere i sve kojima Opatija nudi svoje brojne sadržaje. 

Opatija svojim gostima nudi brojne komforne hotele, odlične restorane, zabavne sadržaje, umjetničke festivale, vrhunske koncerte ozbiljne i zabavne glazbe, uređene plaže i brojne bazene i sve što je potrebno za ugodan boravak gostiju različitih afiniteta. 

U novije doba Opatija je jedan od najpoznatijih kongresnih gradova na Mediteranu, posebno prepoznatljiva po međunarodnim ICT skupovima MIPRO koji se u njoj održavaju od 1979. godine i koji redovito okupljaju preko tisuću sudionika iz četrdesetak zemalja. Ovi skupovi Opatiju promoviraju u nezaobilazan tehnološki, poslovni, obrazovni i znanstveni centar jugoistočne Europe i Europske unije općenito.


Detaljnije informacije se mogu potražiti na www.opatija.hr i www.visitopatija.com.

Download
 
News about event
Currently there are no news
 
Patrons - random
Sveučilište u RijeciFER ZagrebPomorski fakultet RijekaTehnički fakultet RijekaFOI Varaždin