Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoUmjetnom inteligencijom prema EU višejezičnosti


DO POČETKA SKUPA

 

Tehničko kosponzorstvo

 
Download

Prijenos autorskih prava (radovi na hrvatskom jeziku)

  Izjava o dozvoli upotrebe autorskog djela

 

 

Časopisi koji objavljuju odabrane
radove 
skupova MIPRO 

 

 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS

MIPRO galaksija


Zaslužni u stvaranju MIPRO-a
Arhiva
listopad 2012.

Anton P. Železnikar (Slovengradec, Slovenija, 1928.)

 

Jedan od najuglednijih miprovaca iz slovenačkog kruga. Treba reći da je MIPRO kao riječki projekt od samog početka njegovao hrvatsko-slovenačku suradnju što je imalo svoje razloge u koje ovdje nećemo ulaziti. Navedimo bitne miprovce iz slovenačkog  kruga: Peter Šuhel (Elektrotehnički fakultet, Ljubljana), Bruno Štiglic (Iskra, Ljubljana i Tehnički fakultet, Maribor), Uroš Stanič, Pavle Oblak i Jadran Lenarčič (Inštitut Jožef Štefan, Ljubljana), Peter Stanovnik (Ekonomski Inštitut, Ljubljana), Gojko Stanič (Univerza, Ljubljana), Edo Sternad (ib-proCADD, Ljubljana) i ostali.

 

Anton je bio vrlo angažiran u razvoju računala u ljubljanskoj Iskra-Delti gdje je bio tehnički direktor. Taj dio posla vodio ga je k novim generacijama računala te je uz Jadranka Novaka i Branka Součeka jedan od pokretača istoimenog savjetovanja. Sjećam ga se kao dragog čovjeka i entuzijasta kojeg ste u prostorima održavanja skupova MIPRO mogli lako locirati jer je uvijek – galamio! Nije se ljutio ali jednostavno je bio takav. Ponekada nisam znao da li  grmi nad Učkom ili je Anton stigao u Adriatic! Bilo je to isto. Njegovi nastupi uvijek su bili vrlo rado slušani jer je za sve što tvrdi imao gomilu dokaza tako da mu je vrlo teško bilo oponirati. Imao je ogromnu radnu energiju te je iz godine u godinu dolazio na skupove MIPRO s novim i sve boljim idejama. Između ostaloga držao je i zapažene plenarne teme na svečanim otvaranjima skupova MIPRO 1984. i 1985. godine o mikroprocesorskim sustavima i o razvojnim putovima novih generacija računala.

 

 

Doista je bio jedan od znakova prepoznavanja MIPRO-a. MIPRO sa Antonom bio je obojen posebnim  bojama  entuzijazma.

 

 

Bio je rođeni računarac s kojim se malo tko mogao mjeriti. Dao je veliki doprinos razvoju MIPRO-a, ali i cjelokupnog računarstva u Jugoistočnoj Europi. Predobro je osjećao kamo stvari idu. Bio je vizionar u pravom smislu, vizionar  koji je do kraja vjerovao u ono što radi. Danas nam takvi i te kako nedostaju. Ne samo u MIPRO-u.

 

Petar Biljanović

31. listopad 2012

Anton P. Železnikar (Slovengradec, Slovenija, 1928.)31. listopad 2012
Predrag Max Vranić (Rijeka, 1940.)24. listopad 2012
Marko Pavković (Seget Donji, 1932.)17. listopad 2012
Miodrag Mika Lorencin (Zemun, 1937.)10. listopad 2012
Adolf Dragičević (Zaostrog, 1924. – Zaostrog, 2010.)3. listopad 2012
[natrag]


 

Dew Computing


Objavljena je knjiga o Dew Computingu


Springer je objavio novu knjigu o Dew Computing-u (Rosa računarstvo) kao začetnu razinu Dew-Fog-Cloud servisne hijerarhije. 


 
MIPRO otvara suradnju s:
  Public Administration
 

Prijašnji događaji
 
Projekti
 
Video
 
"MIPRO Gridvision" by Zorislav Šojat

Zorislav Šojat održava stranice orijentirane računalstvu, gdje se mogu pronaći mnogi video zapisi MIPRO konferencija, intervjui sa znanstvenicima i drugi zanimljivi materijali: http://gridvision.irb.hr/
 

Binarni kod
http://gridvision.irb.hr/Binarni_kod/


Dodjela Zlatne povelje MIPRO-a i razgovor s Branimirom Makancem

 

 
Kolumne
 
Suorganizatori - nasumično
Ekonomski fakultet RijekaTehničko veleučilište u ZagrebuHATZUNIPUT-HT Zagreb