Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

MIPROm do znanja i inovacija

 

 

 

Brošura MIPRO 2018


 

 

MIPRO TV
 
VIJESTIPRESSARHIVA
Otvoreni poziv za program MIPRO 2019

 

 

Pozivamo sve pojedinačne i skupne članove MIPRO-a kao i  fakultete i institute te javnu upravu i gospodarstvenike da pokrenu inicijativu za davanja doprinosa u stvaranju programa skupa MIPRO 2019. U program ulaze: savjetovanja,  seminari,  znanstveno-stručne rasprave, predstavljanja i drugi mogući programski segmenti.


[više]
23. lipanj 2018
Ericsson Mobility Report: 5G se uspješno razvija, veliki rast bežičnog Interneta stvari

5G u komercijalnom radu i bežični IoT veći od predviđanja ključne su točke najnovijeg izdanja Ericsson Mobility Reporta. Predviđanja vezana uz bežične IoT veze gotovo su udvostručena od studenoga 2017. godine. Sada se, na temelju brojnih implementacija u tijeku u Kini, očekuje 3,5 milijardi veza 2023. godine. Nove tehnologije koje prate masovnu implementaciju bežičnog IoT poput NB-IoT i Cat-M1 podupiru ovaj rast i pružateljima usluga omogućuju veću učinkovitost, kao i vrijednost za krajnje korisnike.


[više]
23. lipanj 2018
Potpisan ugovor o suradnji KONČARA i China XD Electric Co.

U gradu Xi’anu u Kini nedavno je potpisan dionički ugovor o zajedničkom poduhvatu (joint venture) za proizvodnju visokonaponskih sklopnih postrojenja izoliranih plinom SF6 (GIS) naponske razine od 170 do 420 kV između KONČAR – Elektroindustrije, inače zlatnog sponzora 41. skupa MIPRO 2018 i skupnog člana MIPRO-a i China XD Electric Co. Ispred KONČARA ugovor je potpisao dr.sc. Miroslav Poljak, član Uprave Končar Elektroindustrije i predsjednik MIPRO-a.


[više]
21. lipanj 2018
Hrvatski telekom i Go2Digital započeli modernizaciju telefonskih govornica

Vodeća hrvatska telekomunikacijska kompanija i zlatni sponzor 41. međunarodnog skupa MIPRO 2018, te skupni član MIPRO-a, Hrvatski Telekom i domaća agencija Go2Digital započeli su zamjenu postojećih telefonskih govornica na najfrekventnijim lokacijama diljem Hrvatske te postavljanje novih digitalnih, koje nude širok raspon novih usluga.


[više]
20. lipanj 2018
Ericsson Nikola Tesla nagrađen na Bledu za WaterQ projekt

Zlatni sponzor 41. međunarodnog skupa MIPRO 2018 i skupni član MIPRO-a, kompanija Ericsson Nikola Tesla, nagrađena je za projekt WaterQ koji promiče dostupnost pitke vode i zaštitu prirodnih resursa te njihov održivi razvoj. Međunarodni Bledski festival vode još jednom se pokazao kao odlična platforma za povezivanje različitih javnih i privatnih organizacija te stručnjaka vezanih uz tematiku očuvanja i održivog korištenja voda.


[više]
19. lipanj 2018
MIPRO-u dodijeljena Zlatna plaketa „Grb Grada Rijeke“

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća na kojoj su dodijeljena javna priznanja Grada Rijeke, održanoj u HNK Ivana pl. Zajca u okviru obilježavanja Dana sv. Vida, zaštitnika Rijeke, MIPRO-u je dodijeljena Zlatna plaketa „Grb Grada Rijeke“.

Zlatnu plaketu je u ime MIPRO-a primio Jadranko Novak, jedan od osnivača i podpredsjednik MIPRO-a, a na svečanosti su bili prisutni brojni članovi udruge, među kojima osnivači, voditeljice savjetovanja, te djelatnici i volonteri.


[više]
15. lipanj 2018
Održan telekonferencijski sastanak Programskog odbora

U utorak 12.lipnja s početkom u 10 sati, održan je telekonferencijski sastanak Programskog odbora, koji je vodio v.d. predsjednik Programskog odbora Karolj Skala.


[više]
13. lipanj 2018
Rekonstrukcija hidroelektrane Plave 1 u Sloveniji

Puštanjem prvog, a zatim i drugog agregata u probni rad, u Hidroelektrani (HE) Plave 1 završen je veći dio poslova na isporuci, montaži i ispitivanjima opreme. Za ovu hidroelektranu u Republici Sloveniji, zlatni sponzor 41. skupa MIPRO 2018 i skupni član MIPRO-a, KONČAR je, u sklopu rekonstrukcije i obnove, isporučio dva sinkrona generatora, svaki snage 11 MVA, s pripadajućim sustavima uzbude te monitoringom generatora.


[više]
12. lipanj 2018
„Primjena i provedba GDPR 2018“ okupila veliki broj gospodarstvenika

Regionalni info centar za mlade – UMKI i  ICT Udruga MIPRO u četvrtak su na Tehničkom fakultetu u Rijeci organizirali okrugli stol „Primjena i provedba GDPR 2018“. Skup na kojem se okupio veliki gospodarstvenika donio je objašnjenja praktične i funkcionalne primjene opće uredbe o zaštiti osobnih podataka, koja se počela primjenjivati od 25. svibnja.


[više]
9. lipanj 2018
Kupnja putem mobilnih telefona mijenja maloprodajnu paradigmu

Istražujući dinamičnu maloprodajnu stvarnost, Ericssonov Consumer & IndustryLab objavio je izvještaj „Razvoj kupovine putem pametnih mobilnih telefona – dolazak pametnih pomoćnika“. Izvještaj opisuje kako povezanost pokreće dvije velike promjene u kupovnim navikama. Kontinuirani porast upotrebe pametnih telefona za plaćanje dobara i usluga vodi ka sljedećoj promjeni koja se tiče korištenja pomoćnika za kupnju.


[više]
8. lipanj 2018
Hrvatske škole u europskom projektu za razvoj digitalnih kompetencija

S početkom školske godine 2018./2019., posredstvom Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET, inače skupnog člana MIPRO-a, nastavnici 1. i 2. razreda svih srednjih škola u Republici Hrvatskoj moći će koristiti inovativnu CRISS platformu za stjecanje, vrednovanje i certificiranje digitalnih kompetencija svojih učenika.


[više]
7. lipanj 2018
Povezivanje hrvatskog s MRC dan unaprijed tržištem preko HR-SI granice

Nakon uspješnog završetka dogovorenih testiranja, HRVATSKA BURZA ELEKTRIČNE ENERGIJE d.o.o. (CROPEX), inače skupni član MIPRO-a, objavila je da će u utorak, 19. lipnja ove godine (za isporuku električne energije dana 20. lipnja ove godine) biti održano povezivanje hrvatskog dan unaprijed tržišta s MRC dan unaprijed tržištem odnosno s jedinstvenim europskim dan unaprijed tržištem preko hrvatsko-slovenske granice.


[više]
6. lipanj 2018
Zero-touch mogao bi značiti novu eru u interakciji pružatelja usluga i korisnika

Ericsson Consumer & IndustryLab objavio je nedavno izvještaj vezan uz zero touch korisnički doživljaj u kojem istražuje buduće interakcije korisnika i pružatelja mobilnih usluga.


[više]
5. lipanj 2018
KONČAR na skupu MIPRO 2018 u Opatiji

U Opatiji se u sklopu 41. međunarodnog skupa MIPRO 2018 u utorak, 22. svibnja, u hotelu Adriatic održala prezentacija pod nazivom „KONČAR – Digitalni blizanci“.


[više]
3. lipanj 2018
HT predstavio novu uslugu koja digitalizira razmjenu dokumenta između tvrtki

Zlatni sponzor 41. međunarodnog skupa MIPRO 2018, Hrvatski Telekom, predvodnik procesa digitalne transformacije u Hrvatskoj, predstavio je nedavno novu uslugu elektroničke razmjene dokumenata (EDI) za poslovne korisnike, koja će smanjiti papirno poslovanje, ubrzati svakodnevni posao, povećati transparentnost i smanjiti troškove.


[više]
31. svibanj 2018
HAKOM u Rigi na drugom ovogodišnjem sastanku BEREC-a

HAKOM-ovi predstavnici sudjelovali su na drugom ovogodišnjem sastanku kontaktne skupine europskog regulatornog tijela za elektroničke komunikacije BEREC-a (Body of European Regulators for Electronic Communications).


[više]
30. svibanj 2018
Pobjednici Zayed Future Energy Prize na MIPRO-u

 

 

Učesnici iz OŠ Vladimira Nazora Škabrnja na savjetovanju      Računala u obrazovanju, sudjelovali su sa projektom Sretna škola  plave ekonomije u Tjednu održivog razvoja u Abu Dhabiju 15. siječnja  2018.  Među 370 euuropskih škola  pobijedila je škola iz Škabrnje osvojivši nagradu od 100 000 dolara, koju dodjeljuje vlada UAE.

 


[više]
29. svibanj 2018
Završen 41. međunarodni skup MIPRO 2018

Tradicionalnom „Večerom veterana“ završen je  u petak  25. svibnja u večernjim satima 41. međunarodni skup MIPRO. I ovogodišnji MIPRO je od ponedjeljka do petka okupio oko 1200 sudionika iz 40 zemalja.


[više]
26. svibanj 2018
Kolumne
 
Novosti
 • 6.6.2018

  Završen 41. međunarodni skup MIPRO 2018 

   
   

  Tradicionalnom „Večerom veterana“ završen je  u petak  25. svibnja u večernjim satima 41. međunarodni skup MIPRO. I ovogodišnji MIPRO je od ponedjeljka do petka okupio oko 1200 sudionika iz 40 zemalja. [više]

   

 • 5.6.2018

  Megatrendovi u industriji: Hoće li roboti „ukrasti“ radna mjesta i uzrokovati socijalne bombe? 

   
   

  Megatrend je poput vala koji polako gradi svoju snagu, a zatim dramatično utječe na društvene procese tijekom više desetljeća, kazao je Gianpiero Brunetti iz talijanske tvrtke Danieli Automation na konferenciji „Megatrends, Promising Technologies and Raising Questions in the Industrial Field“ održane u četvrtak u sklopu 41. međunarodne ICT konferencije MIPRO 2018 uz moderiranje Jadranka Novaka. [više]

   

 • 3.6.2018

  Na okruglom stolu eOkoliš predstavljen projekt WaterQ: Tehnologija u službi zaštite vode 

   
   

  Može li digitalna tehnologija pomoći očuvanju okoliša, konkretnije – očuvanju vode kao vjerojatno najvrijednijeg resursa na Zemlji? Potvrdan odgovor na to pitanje dao je okrugli stol eOkoliš održan u četvrtak, 24. svibnja u sklopu 41. međunarodnog ICT skupa MIPRO 2018. [više]

   

 • 31.5.2018

  Svečano otvoren 41. MIPRO: Ključ razvoja je veza javne uprave, gospodarstva i obrazovanja  

   
   

  Više od 1.200 sudionika okupilo se na najvećoj regionalnoj konferenciji o informacijsko-komunikacijskim tehnologijama MIPRO, čije je 41. izdanje svečano otvoreno u srijedu u Kongresnoj dvorani hotela Adriatic u Opatiji. [više]

   

 • 30.5.2018

  Kako prilagoditi edukaciju potrebama suvremenog gospodarstva  

   
   

  Izazovi koje tehnološke promjene i izgradnja digitalnog gospodarskog modela poznatog pod imenom industrija 4.0 predstavlja za obrazovanje kadrova – od srednje škole do radnog mjesta – bili su tema okruglog stola „Industrija 4.0 i obrazovanje“ koji se održao u utorak poslijepodne kao u Kongresnoj dvorani hotela Adriatic. [više]

   

 • 26.5.2018

  Do 2020. u svim većim gradovima brzine interneta do 20 Gb u sekundi  

   
   

  Uvođenje 5G mreža u Hrvatsku, tema i naslov prvog okruglog stola održanog u sklopu 41. međunarodne ICT konferencije MIPRO 2018, koja je s radom počela u ponedjeljak 21. svibnja seminarima cjeloživotnog obrazovanja, okupila je u hotelu Adriatic velik broj stručnjaka zainteresiranih za ovu revolucionarnu tehnologiju koja se – kako su istaknuli sudionici okruglog stola – već sada svrstava uz izume kao što su tiskarski ili parni stroj, izmjenična struja i automobil. [više]

   

 
Suorganizatori - nasumično
Tehničko veleučilište u ZagrebuEuroCloudSILOST-HT ZagrebHEP Zagreb