Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvo
ROBOTIKA - budućnost tehnološkog svijeta

 

 

 

 


 


  • Rok za dostavu sažetaka:
    18. svibnja 2020.
  • Rok za dostavu radova:
    18. svibnja 2020.
  • Rok za konačnu recenziju:
    22. lipnja 2020. 

 

Download
 


 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS
Skup MIPRO 2020 odgađa se za jesen

Nastavno na preporuke Svjetske zdravstvene organizacije vezano uz globalnu situaciju sa širenjem koronavirusa te zbog sigurnosti svih sudionika skupa, 43. Međunarodni ICT skup MIPRO 2020 odgođen je za jesen.

Skup MIPRO 2020 održat će se u Opatiji od 28. rujna do 2. listopada 2020. godine.

 


[više]
31. ožujak 2020
Akcijski plan EU protiv COVID 19
EU action plan against the COVID 19 pandemic
 
In this period, the European Commission is committed to providing a common action plan against Corona Virus COVID-19
 
In this framework, DG RTD in collaboration with many other services (including DG CONNECT) is setting up an action plan that levers on the proposal that the EMBL (European Molecular Biology Laboratory) will be present soon to set up a sharing platform to host or link different types of data (genomic, epidemiologic, clinical high-dimensional data).
The aim is to foster high collaboration and data sharing to benefit all research teams that are focusing on the Corona virus.
Moreover, the OpenAIRE project is setting up a dedicated section where to open scientific articles and data relevant (that they are currently harvesting) for scientists researching on COVID-19.
Also high level computational facilities will be involved through one of the dedicated COVID-19 call projects.
This action, nevertheless, will undoubtedly need additional support from existing projects
DG RTD would like to gather projects that can contribute to the COVID-19 fight through the EMBL platform
Could you support this international endeavor and in what way you could contribute to the establishment, enrichment and wide use of open platform of heterogeneous medical data on Corona Virus.
 
I kindly ask all MIPRO members and paper authors to respond by mail  (skala@mipro.hr) if anybody  can contribute with AI against the COVID 19.

[više]
21. ožujak 2020
"Uloga računalnih igara u obrazovanju" - najava radionice u okviru skupa MIPRO 2020

Želite li saznati nešto više o računalnim igrama u obrazovanju, pozivamo Vas da posjetite radionicu "Uloga računalnih igara u obrazovanju" na ovogodišnjem skupu MIPRO.

Industrija računalnih igara postala je jedna od najznačajnijih industrija zabave, vrjednija od filmske i glazbene industrije. Iako je glavni fokus industrije računalnih igara zabava, postoje mnoga druga područja u kojima se računalne igre mogu koristiti. Jedno od ovih područja je upravo obrazovanje. Gemifikacija i primjena računalnih igara u nastavnom procesu mogu pozitivno utjecati na brzinu usvajanja nastavnog sadržaja i na motivaciju učenika i studenata. Cilj ove radionice je dati osvrt na važnost i mogućnosti korištenja računalnih igara u obrazovanju.


[više]
20. ožujak 2020
Umjetna inteligencija u slučaju COVID 19

Nova postignuća u učinkovitoj primjeni umjetne inteligencije u tehnološkom pogledu na eInfrastrukturi (HR i Pan-EU) može proizvesti korisne informacije brzo i učinkovito. Te navode i iskaze možete naći na adresi:
https://docs.google.com/document/d/18U9DQjE2TkSB4wP3JpmYFmGy-9vN7JQOk4Qmswz1RLA/edit

 

Praćenje širenja COVID 19 virusne pandemije možete vidjeti na adresama:
https://www.worldometers.info/coronavirus/

https://www.visualcapitalist.com/infection-trajectory-flattening-the-covid19-curve/

 

Pozivamo sve članove  MIPRO-a da šalju dodatne stručne i znanstvene informacije u svezi COVID 19 za objavu na portalu.


[više]
19. ožujak 2020
Europska istraživačka infrastruktura

Zbog COVID 19 virusne ugroze odgađa se velika konferencija u Zagrebu o Europskoj istraživačkoj infrastrukturi «EU Research Infrastructures for Smarter Future « u organizaciji ESFRI  i MZO planirano za 18.-19.3.2020. u sklopu predsjedanja HR Vijećem Europske unije. Na toj konferenciji je bilo planirano prikazivanje strategije razvoja istraživačke infrastrukture u EU s popratnom izložbom «ERIC Poster Exhibition» u postavljanju MIPRO-a.

Istraživačke infrastrukture ključni su elementi u pružanju potrebnih podataka i naprednih usluga europskim znanstvenicima za provođenje vrhunskih istraživanja u raznim znanstvenim područjima kao i za europska poduzeća za razvoj novih proizvoda i usluga. Potiču razvoj novih vrsta materijala, omogućujući im analizu do molekularne razine i testiranje u ekstremnim uvjetima. Oni omogućuju razvoj novih tehnologija kako bi se iskoristili različiti izvori energije, razvili novi načini liječenja bolesti ili učinili naše gradove živahnijima. Daju nam alate za bolje razumijevanje našeg svemira, našeg planeta i sebe kao ljudi.


[više]
15. ožujak 2020
In memoriam - Petar Biljanović

Petar Biljanović bio je 43 godine aktivan član MIPRO-a (od 1977.). Kao odan vjernik misiji i ideologiji zajednice koja znači simbiozu znanja, tržišta i društva, bio je  član svih tijela, od Znanstvenog savjeta do Predsjedništva MIPRO-a, a dugi niz godina je vodio Programski odbor. Bio je pokretač seminara i savjetovanja iz područja elektronike i mikroelektronike, a prije 13 godina i jedan od pokretača skupova „Dan Novih Tehnologija – DaNTe“.  

Bio je osebujan čovjek, volio je aforizme, izreke, dosjetke i šale. Znao je reći: “Stvarajte dok ste mladi i nemojte ostariti ako baš ne morate”.
Volio je uočavati paradokse života. To pokazuje preko tridesetak njegovih eseja napisanih zadnjih 8 godina pod naslovom Pogled iz kosa, koji su objavljeni na portalu MIPRO-a. Tako je želio ukazati na neke pojave u struci, ali i u društvu s pozitivnom i konstruktivnom kritikom. Dao je naziv Pogled iz kosa jer je smatrao da se gledanjem iz kosa neke dimenzije prividno mijenjaju i postaju uočljivije i značajnije. Imao je izrazito inteligentan i sveobuhvatan pogled i reakciju na stvari i procese oko njega.


[više]
6. ožujak 2020
Zauvijek nas je napustio prof. Petar Biljanović

Svim članovima, prijateljima, simpatizerima i partnerima Hrvatske ICT udruge MIPRO javljamo tužnu vijest da nas je u četvrtak 27. veljače zauvijek napustio naš dragi prijatelj, dugogodišnji predsjednik Programskog odbora i emeritus MIPRO-a prof. dr. sc.

Petar Biljanović


Zadržat ćemo ga u trajnoj uspomeni kao izuzetnog kreatora koji je u velikoj mjeri kroz četiri desetljeća doprinosio razvoju informacijskih, komunikacijskih i elektroničkih tehnologija u našoj sredini.
 
Počivao u miru, dragi naš Pero!
 
Hrvatska ICT udruga MIPRO


[više]
1. ožujak 2020
"Rizik kibernetičke sigurnosti je tema za nadzorni odbor" - pozvano predavanje Biljane Cerin

Biljana Cerin, direktorica tvrtke Ostendo Consulting, održat će predavanje na temu upravljanja rizikom kibernetičke sigurnosti u okviru savjetovanja Telekomunikacije i informacije /CTI na ovogodišnjem skupu MIPRO.

Njezina prezentacija pod nazivom “Rizik kibernetičke sigurnosti je tema za nadzorni odbor” pružit će pregled sadržaja koji bi trebao biti predstavljen nadzornom odboru, načina prikupljanja i strukturiranja informacija o izloženosti riziku kibernetičke sigurnosti, te njihove prezentacije u relativno kratkom vremenu raspoloživom na sjednicama nadzornog odbora, na način koji je razumljiv članovima odbora kako mogli donijeti informirane odluke u skladu sa svojim odgovornostima. Također će se obrazložiti preduvjeti za takav uspješan sustav upravljanja rizikom kibernetičke sigurnosti koji može isporučiti tražene informacije u bilo kojem trenutku - jasnu sliku izloženosti organizacije riziku kibernetičke sigurnosti i očekivanim trendovima za sve relevantne dionike.


[više]
26. veljača 2020
Profesor Domenico Caputo - pozvani predavač na specijalnoj sekciji OPHO

Domenico Caputo, izvanredni profesor na Sveučilištu “La Sapienza” u Rimu, održat će predavanje vezano uz tematiku tankih filmova i Lab-on-Chip uređaja na ovogodišnjem skupu MIPRO u okviru specijalne sekcije Optoelektronika i fotonika /OPHO.

Kako je njegovo sadašnje istraživanje posvećeno razvoju fotodetektora iz tankih filmova i Lab-on-Chip uređaja za detekciju DNA i mikotoksina, u svojem predavanju predstavit će rezultate istraživanja koje je proveo sa svojim kolegama na Odjelu za informacijski inženjering, elektroniku i telekomunikacije Sveučilišta “La Sapienza” u Rimu. Navedeno istraživanje odnosi se na razvoj multifunkcionalne optoelektroničke platforme koja obuhvaća na jednoj staklenoj podlozi različite tankofilmne elemente. Posebno treba istaknuti, platforma integrira foto-senzor iz amorfnog silicija za detekciju i istovremeni nadzor temperature na-čipu, kao i optičke filtere za selekciju specifične valne duljine. Nadalje, bit će predstavljeno stapanje ove platforme s aplikacijom mikrofluidne mreže u polju detekcije mikotoksina i umnožavanja DNA.


[više]
7. veljača 2020
Suorganizatori - nasumično
HEP ZagrebSveučilište u ZagrebuSveučilište u RijeciFER ZagrebPomorski fakultet Rijeka