Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoUmjetnom inteligencijom prema EU višejezičnosti


DO POČETKA SKUPA

 

Tehničko kosponzorstvo

 
Download

Prijenos autorskih prava (radovi na hrvatskom jeziku)

  Izjava o dozvoli upotrebe autorskog djela

 

 

Časopisi koji objavljuju odabrane
radove 
skupova MIPRO 

 

 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS

MIPRO galaksija


Zaslužni u stvaranju MIPRO-a
Arhiva
rujan 2012.

Branko Souček zvani Pan (Bjelovar, 1930.)

 

Pan je poseban slučaj. Kao osoba je vrlo komunikativan i otvoren, s izrazito prijateljskim nastupom prema svakome, bez fige u džepu. Pionir je u mnogim područjima. Izraziti je individualac nekonvencionalan u radu i istraživanju i veliki popularizator onoga što radi. Mnogi ga navode kao utemeljitelja računarstva u Hrvatskoj zbog 256 kanalnog 16 bitnog analizatora kojega je napravio na IRB-u 1958. godine u tehnologiji elektronskih cijevi. Direktor Brookhawen National Laboratories-a je osobno došao zbog analizatora u Zagreb. Poveo je sa sobom Pana u Ameriku, analizator je ostavio. Prepoznao je pravu vrijednost. Tamo je Pan više puta navraćao i uspješno radio na području softvera za nuklearne pokuse i na biokomunikaciji. Nije bio jedini. Tamo je bio i ostao Veljko Radeka, također ruđerovac, veliko ime i naše i američke elektronike.


Pan je među prvima u svijetu shvatio neslućene mogućnosti koje u tehničkoj primjeni pruža mikroprocesor koji se „s neba pa u rebra“ nenadano pojavio 1971. kao INTEL-ov proizvod. Pan se je primio posla i napisao i objavio prvu ozbiljnu američku, ali i svjetsku,  knjigu o mikroprocesorima i mikroračunalima Microprocessors and Microomputers godine 1976., u prestižnoj nakladi J.Wileya. Bila je to, izvan svake sumnje, kultna knjiga pionirskog doba mikroprocesorske tehnologije koju C. Mead i L.Conway, u isto tako kultnoj knjizi, Introduction to VLSI Systems  (Addison – Wesley Publishing Company, 1980.) navode kao knjigu koju svakako treba pročitati. (Iste godine, kad je Pan u Americi objavio svoju knjigu, Steve Jobs sa još dva pajdaša pokrenuo je Apple).


 

Ostaje činjenica da je Pan u trenutku pokretanja seminara MIPRO bio prepoznatljiv lik na međunarodnoj mikroelektroničkoj i informatičkoj sceni, u svakom slučaju prepoznatljiviji od ostalih iz Hrvatske ili porijeklom iz Hrvatske. Zato je MIPRO od prvoga dana računao na Pana (ovo nije napisano zbog rime!). Pan je bio zapažen predavač na nekoliko seminara o primjeni mikroprocesora. Posebno je važan njegov doprinos u pokretanju savjetovanja Nove generacije računala  1986. godine.


Kako je često izbivao iz Hrvatske, Pan bi po nekoliko godina  bio izvan scene MIPRO-a da bi se iznenada ponovo pojavljivao, uvijek s novim idejama i ostvarenjima. Neki njegovi nastupi za govornicom MIPRO-a izazivali su kontroverze i otvorenu opstrukciju, no Pan se nikada nije ljutio znajući da za dobrim konjima prašina se diže. Kreativni ljudi uvijek uzburkaju vodu i njihove ideje izazivaju otpor.  Primjedbe na njegove nastupe uvijek su imali oni koji su učinili manje u razvoju računala i mikroprocesora od njega. Nisam primijetio da se Pan ljuti na njih. Čak ni da ih žali! Znao je da moraju postojati i takvi. Zakon prirode.


Danas je umirovljeni profesor Univerziteta u Bariju, gdje uglavnom i živi. Kako je jedan od zadnjih renesansnih mislilaca red je da živi u srcu Mediterana. Veliki je miprovac i dan danas. Nije na odmet reći da je njegova supruga Snješka, rođena Vojvođanka, ugledna talijanska poetkinja, nositeljica niza nagrada za poeziju. Kod nas je, naravno, nepoznata. Pročitajte njenu knjigu Felice specchiamento – Sretno zrcaljenje tiskanu dvojezično i neće vam biti žao. Bit će to vrlo pametno upotrebljeno vrijeme. Kao i ono koje ste proveli s Panom, ako ste imali tu sreću.

 

Ja, na sreću, jesam.


Petar Biljanović

19. rujan 2012

Rajko Tomović (Baja, Mađarska, 1919. – Beograd, Srbija, 2001.)26. rujan 2012
Branko Souček zvani Pan (Bjelovar, 1930.)19. rujan 2012
Mihajlo Filiferović (Bor, Srbija,1922.)11. rujan 2012
Od 1978.9. rujan 2012
[natrag]


 

Dew Computing


Objavljena je knjiga o Dew Computingu


Springer je objavio novu knjigu o Dew Computing-u (Rosa računarstvo) kao začetnu razinu Dew-Fog-Cloud servisne hijerarhije. 


 
MIPRO otvara suradnju s:
  Public Administration
 

Prijašnji događaji
 
Projekti
 
Video
 
"MIPRO Gridvision" by Zorislav Šojat

Zorislav Šojat održava stranice orijentirane računalstvu, gdje se mogu pronaći mnogi video zapisi MIPRO konferencija, intervjui sa znanstvenicima i drugi zanimljivi materijali: http://gridvision.irb.hr/
 

Binarni kod
http://gridvision.irb.hr/Binarni_kod/


Dodjela Zlatne povelje MIPRO-a i razgovor s Branimirom Makancem

 

 
Kolumne
 
Suorganizatori - nasumično
Sveučilište u RijeciFER ZagrebPomorski fakultet RijekaTehnički fakultet RijekaFOI Varaždin