Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoUmjetnom inteligencijom prema EU višejezičnosti


DO POČETKA SKUPA

 

Tehničko kosponzorstvo

 
Download

Prijenos autorskih prava (radovi na hrvatskom jeziku)

  Izjava o dozvoli upotrebe autorskog djela

 

 

Časopisi koji objavljuju odabrane
radove 
skupova MIPRO 

 

 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS
Kupnja putem mobilnih telefona mijenja maloprodajnu paradigmu

Istražujući dinamičnu maloprodajnu stvarnost, Ericssonov Consumer & IndustryLab objavio je izvještaj „Razvoj kupovine putem pametnih mobilnih telefona – dolazak pametnih pomoćnika“. Izvještaj opisuje kako povezanost pokreće dvije velike promjene u kupovnim navikama. Kontinuirani porast upotrebe pametnih telefona za plaćanje dobara i usluga vodi ka sljedećoj promjeni koja se tiče korištenja pomoćnika za kupnju.

Uskoro će se korisnici pametnih mobilnih telefona oslanjati na digitalne pomoćnike za podršku u kupnji, a paralelno kreće i upotreba pametnih kućnih zvučnika za automatizaciju rutinskih kupnji kućanskih potrepština. Odabir tipa pomoćnika za kupnju, bilo da se radi o kupnji osobnih predmeta ili kućanskih potrepština će uskoro postati važniji od same odluke o kupnji. Na primjer, 63 posto kupaca putem pametnih mobilnih telefona želi pomoć u usporedbi cijena – o čemu bi se mogao brinuti pomoćnik za kućne zalihe; 48 posto ih želi pomoć u olakšavanju odluka o kupnji za što bi se mogli brinuti osobni savjetnici za kupnju.

Izvještaj je pripremljen na temelju upitnika provedenog među naprednim korisnicima interneta u deset utjecajnih globalnih urbanih centara. Ispitanici predstavljaju samo djelić kupaca širom svijeta, ali su odabrani jer ih digitalna tehnologija koju koriste čini predvodnicima velikih promjena koje utječu na maloprodaju svugdje u svijetu.

- Premda su zanimljive same po sebi, dinamične promjene ponašanja kupaca trebaju razumjeti svi koji se bave 5G tehnologijama, pametnim domovima te IoT tehnologijom i umjetnom inteligencijom za krajnje kupce, izjavio je Michael Björn, voditelj istraživanja u Ericssonovom Consumer & IndustryLabu, i dodao: - Kad kupci počnu koristiti umjetnu inteligenciju za automatizaciju svakodnevne kupnje, stvorit će se potražnja za IoT senzorima kao i potreba za povezivanjem s kućanskim aparatima u domovima.

Digitalizacija kupnje također nameće pitanja vezana za budućnost fizičkih trgovina. Kupci očekuju da će PS/VS tehnologije imati sve prednosti fizičkih trgovina. Također, više od polovine vjeruje da će posljedica manjeg broja odlazaka ljudi u trgovine dovesti do porasta dostava u kuću. To ukazuje na budućnost maloprodaje koju pokreće povezanost; u pogledu digitalnog iskustva kupnje i u automatizaciji isporuka.

Ispitanici izazove također vide u davanju osobnih informacija, što dovodi do glavnog pitanja: do koje mjere se digitalnim pomoćnicima za kupnju može vjerovati i kakav će biti njihov utjecaj na potrošače?

Izvještaj se temelji na upitniku provedenom putem interneta početkom 2018. na 5048 naprednih korisnika interneta iz sljedećih gradova: Johannesburg, London, Mexico City, Moskva, New York, San Francisco, Sao Paulo, Šangaj, Sydney i Tokyo. Ispitanici u dobi od 15 do 69 godina odgovaraju profilu urbanih ranih korisnika tehnologije kojih je 50 milijuna u odnosu na ukupan broj od 180 milijuna koji žive u spomenutim gradovima.

Od ukupnog broja, 43 posto ispitanika kupuje na internetu putem mobilnih telefona, što znači da barem jednom tjedno za kupnju koriste svoje pametne mobilne telefone; 45 posto ispitanika svaki tjedan koristi digitalne glasovne pomoćnike, a čak 35 posto ih PS ili VS koristi barem jedno tjedno.


[natrag na događanja]
8. lipanj 2018


 

Dew Computing


Objavljena je knjiga o Dew Computingu


Springer je objavio novu knjigu o Dew Computing-u (Rosa računarstvo) kao začetnu razinu Dew-Fog-Cloud servisne hijerarhije. 


 
MIPRO otvara suradnju s:
  Public Administration
 

Prijašnji događaji
 
Projekti
 
Video
 
"MIPRO Gridvision" by Zorislav Šojat

Zorislav Šojat održava stranice orijentirane računalstvu, gdje se mogu pronaći mnogi video zapisi MIPRO konferencija, intervjui sa znanstvenicima i drugi zanimljivi materijali: http://gridvision.irb.hr/
 

Binarni kod
http://gridvision.irb.hr/Binarni_kod/


Dodjela Zlatne povelje MIPRO-a i razgovor s Branimirom Makancem

 

 
Kolumne
 
Suorganizatori - nasumično
IRB ZagrebHAKOMKončar Elektroindustrija ZagrebENT ZagrebA1 Hrvatska