Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoUmjetnom inteligencijom prema EU višejezičnosti


DO POČETKA SKUPA

 

Tehničko kosponzorstvo

 
Download

Prijenos autorskih prava (radovi na hrvatskom jeziku)

  Izjava o dozvoli upotrebe autorskog djela

 

 

Časopisi koji objavljuju odabrane
radove 
skupova MIPRO 

 

 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS
OiV i Hrvatske šume - ugovor o integriranoj usluzi video nadzora u funkciji zaštite od požara

U nazočnosti ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i ministra mora, prometa i infrastrukture, Olega Butkovića, trgovačka društva Hrvatske šume i Odašiljači i veze, inače brončani sponzor jubilarnog 40. skupa MIPRO 2017 i skupnog člana MIPRO-a, sklopili su ugovor o pružanju integrirane usluge video nadzora s detekcijom dima i vatre i simulatorom širenja požara uključujući i uslugu privatne radijske komunikacije u svrhu protupožarne zaštite šuma i šumskog zemljišta i to za područje kojim gospodari podružnica Hrvatskih šuma u Splitu.

Ugovor su potpisali predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i član Uprave i direktor Odašiljača i veza Mate Botica u prostorijama Ministarstva poljoprivrede, a sama ideja razvoja ovog sustava nastala je kao plod višegodišnje suradnje Odašiljača i veza i Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje iz Splita. Obzirom da komunikacijska infrastruktura Odašiljača i veza pokriva gotovo u cijelosti teritorij Republike Hrvatske, a FESB radi na protupožarnom video nadzoru već više od desetak godina, ovakav produkt zajedničkog rada logičan je slijed događaja. Projekt je prvi takve vrste u svijetu. Ovaj inteligentni sustav protupožarnog motrenja integrirano je rješenje koje svim službama uključenim u borbu protiv požara osigurava komunikacijsko-informacijsku podršku i samim time osigurava stratešku prednost u protupožarnim aktivnostima.

Inteligentni sustav temeljen je na visoko rezolucijskim kamerama i naprednim inteligentnim algoritmima za obradu slike na način da se video signal s kamera šalje se u podatkovni centar u kojem napredni algoritmi temeljeni na umjetnoj inteligenciji traže vidljive znakove požara. Operateri u nadzornom centru motre veći broj nadzornih kamera na način da inteligentni sustav usmjerava pažnju operatera na sliku s kamera na kojima potencijalno ima znakova vatre i dima. Sustav se temelji na kamerama u vidljivom dijelu spektra i bliskom infracrvenom području kao podrška za lakše uočavanje požara noću, a sama kamera po danu vidi ono što vidi i ljudsko oko, ali uz dodatnu prednost koju daje mogućnost optičkog povećanja do 32 puta. Sustav je integriran s Geografskim informacijskim sustavom (GIS) i Državnim hidrometeorološkim zavodom (Aladin).

Uz ovaj, Odašiljači i veze vlasnik su i integrator sustava i projekta Cronect koji je komunikacijski dio cjelokupne usluge. Radi se o nacionalnoj pouzdanoj, robusnoj i sigurnoj mobilnoj radijskoj mreži s ciljem pružanja neograničene komunikacije u profesionalne svrhe na teritoriju Republike Hrvatske. Njime se sve službe mogu povezati na ugroženom području u stvarnom vremenu.

Odašiljači i veze danas su lider u najnovijim komunikacijskim tehnologijama i rješenjima te su kao tvrtka prepoznati po inovacijama ne samo u Hrvatskoj, već i na području čitave jugoistočne Europe gdje se često implementiraju rješenja upravo osmišljena unutar te tvrtke.

Suradnja između Hrvatskih šuma i Odašiljača i veza primjer je dobre suradnje i sinergije tvrtki od strateške važnosti za Republiku Hrvatsku. Iskoristivost ovog projekta zasigurno će pomoći u sprečavanju katastrofa kojima smo svjedočili proteklih godina u Dalmaciji zahvaćenoj požarima i osiguranju sigurnosti i života naših građana, što je u konačnici neprocjenjivo.

Nadamo se da će u budućnosti ovaj projekt postati dobar hrvatski izvozni proizvod.


[natrag na događanja]
26. ožujak 2018


 

Dew Computing


Objavljena je knjiga o Dew Computingu


Springer je objavio novu knjigu o Dew Computing-u (Rosa računarstvo) kao začetnu razinu Dew-Fog-Cloud servisne hijerarhije. 


 
MIPRO otvara suradnju s:
  Public Administration
 

Prijašnji događaji
 
Projekti
 
Video
 
"MIPRO Gridvision" by Zorislav Šojat

Zorislav Šojat održava stranice orijentirane računalstvu, gdje se mogu pronaći mnogi video zapisi MIPRO konferencija, intervjui sa znanstvenicima i drugi zanimljivi materijali: http://gridvision.irb.hr/
 

Binarni kod
http://gridvision.irb.hr/Binarni_kod/


Dodjela Zlatne povelje MIPRO-a i razgovor s Branimirom Makancem

 

 
Kolumne
 
Suorganizatori - nasumično
UNIPUT-HT ZagrebHEP ZagrebSveučilište u ZagrebuSveučilište u Rijeci