Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoDostava sažetaka: 11. prosinca 2023.

Tehničko kosponzorstvo

 

 

Časopisi koji objavljuju odabrane
radove 
skupova MIPRO 

 

 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS
Europska radiodifuzijska i kulturna industrija pozivaju Europu da osigura UHF frekvencije za radiodifuziju
Radiodifuzijska i kulturna industrija iz 18 europskih zemalja ujedinjene u zaštiti frekvencija za radiodifuziju i bežičnu audio opremu za proizvodnju programa
Radiodifuziji su potrebne UHF frekvencije i nakon 2030. godine: za digitalnu zemaljsku televiziju DVB-T/T2 i buduće tehnologije kao što je 5G Broadcast
NE daljnjim dodjelama UHF frekvencijskog pojasa za mobilne ili druge usluge
 
57 udruga i tvrtki aktivnih u radiodifuzijskoj i kulturnoj industriji iz 18 europskih zemalja udružilo je snage u inicijativi "Poziv Europi" kako bi potaknuli kreatore politika i regulatore da sačuvaju donji dio UHF frekvencijskog pojasa (470-694 MHz) za radiodifuziju i bežičnu audio opremu za proizvodnju programa (PMSE: Programme Making and Special Events).
 
O budućoj uporabi ovog frekvencijskog pojasa nakon 2030. godine odlučit će se na Svjetskoj radiokomunikacijskoj konferenciji 2023 (WRC-23). U pitanju je budućnost najraširenije TV infrastrukture u Europi (80 milijuna ili 43% kućanstava Europske unije gleda TV putem digitalne zemaljske televizije) te budućnost produkcije za kulturu, medije i razne druge događaje. Na koncertima, konferencijama i gotovo svakom drugom događaju koristi se oprema poput bežičnih mikrofona i slušnih uređaja. Radiodifuzija i bežična audio oprema za proizvodnju programa mogu nastaviti učinkovito dijeliti spektar i razvijati daljnje inovacije samo ako zadrže donji dio UHF pojasa. Bez pristupa ovom spektru, zemaljska televizija više neće biti moguća.
 

Poziv Europi

Radiodifuzijska i kulturna industrija trebaju frekvencije za svoj rad. Te frekvencije u pojasu 470-694 MHz su u opasnosti. Europa mora djelovati i osigurati te frekvencije!
Radiodifuzija treba UHF spektar za jednostavno, jeftino i pristupačno zemaljsko televizijsko odašiljanje. Buduće tehnologije omogućit će da se do stanovništva dopre izravno putem mobilnih uređaja.
U slučaju katastrofe ili krize, zemaljsko odašiljanje osigurava informiranost stanovništva o situaciji, ako je potrebno danima i tjednima. Radiodifuzijsko odašiljanje pokazalo se pouzdanijim u pogledu prirodnih katastrofa.
 
Proizvođači sadržaja (PMSE), bilo da je riječ o profesionalcima ili amaterima, trebaju UHF frekvencije za pravilan rad bežičnih mikrofona, slušnih uređaja, intercom sustava i audio veza, osobito u kontekstu prijenosa uživo. To glazbenicima i umjetnicima omogućuje da na turnejama diljem Europe putuju s vlastitim zvučnim sustavima te omogućuje odvijanje aktivnosti u crkvama, školama i na svim drugim okupljanjima i druženjima. Nadalje, ti uređaji omogućuju visokokvalitetnu produkciju radijskih i televizijskih programa. O tim frekvencijama ovise i organizatori sajmova, sveučilišta i mnogi drugi.
O budućoj uporabi ovog frekvencijskog pojasa nakon 2030. godine odlučit će se na Svjetskoj radiokomunikacijskoj konferenciji 2023 (WRC-23). Prije toga, sve zemlje razvijaju svoja nacionalna stajališta. Cijela Europa treba frekvencije od 470 do 694 MHz za kulturu i radiodifuziju.
Za naše slobodno društvo!
 
 
 

Izvor: OiV, PRIOPĆENJE ZA JAVNOST  


[natrag na vijesti]
1. srpanj 2022

Otvoren je Natječaj za dostavu prijedloga za dodjelu

MIPRO godišnje ICT nagradeNatječaj je otvoren do 4. ožujka 2024, a prijedlozi se dostavljaju u elektroničkom obliku na adresu
mipro-natjecaj@mipro.hr.

 

 

Dew Computing


 
MIPRO otvara suradnju s:
  Public Administration
 


Prijašnji događaji
 
Projekti
 
Video
 
"MIPRO Gridvision" by Zorislav Šojat

Zorislav Šojat održava stranice orijentirane računalstvu, gdje se mogu pronaći mnogi video zapisi MIPRO konferencija, intervjui sa znanstvenicima i drugi zanimljivi materijali: http://gridvision.irb.hr/
 

Binarni kod
http://gridvision.irb.hr/Binarni_kod/


Dodjela Zlatne povelje MIPRO-a i razgovor s Branimirom Makancem

 

 
Kolumne
 
Suorganizatori - nasumično
Tehničko veleučilište u ZagrebuHATZUNIPUT-HT ZagrebHEP Zagreb