Search  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

innovative promotional partnershipICT for a Smart and Green Present and Future

 

 

 

Journals publishing selected
MIPRO papers


 

 

Download
 
EVENTSNEWSPRESS
Europska radiodifuzijska i kulturna industrija pozivaju Europu da osigura UHF frekvencije za radiodifuziju
Radiodifuzijska i kulturna industrija iz 18 europskih zemalja ujedinjene u zaštiti frekvencija za radiodifuziju i bežičnu audio opremu za proizvodnju programa
Radiodifuziji su potrebne UHF frekvencije i nakon 2030. godine: za digitalnu zemaljsku televiziju DVB-T/T2 i buduće tehnologije kao što je 5G Broadcast
NE daljnjim dodjelama UHF frekvencijskog pojasa za mobilne ili druge usluge
 
57 udruga i tvrtki aktivnih u radiodifuzijskoj i kulturnoj industriji iz 18 europskih zemalja udružilo je snage u inicijativi "Poziv Europi" kako bi potaknuli kreatore politika i regulatore da sačuvaju donji dio UHF frekvencijskog pojasa (470-694 MHz) za radiodifuziju i bežičnu audio opremu za proizvodnju programa (PMSE: Programme Making and Special Events).
 
O budućoj uporabi ovog frekvencijskog pojasa nakon 2030. godine odlučit će se na Svjetskoj radiokomunikacijskoj konferenciji 2023 (WRC-23). U pitanju je budućnost najraširenije TV infrastrukture u Europi (80 milijuna ili 43% kućanstava Europske unije gleda TV putem digitalne zemaljske televizije) te budućnost produkcije za kulturu, medije i razne druge događaje. Na koncertima, konferencijama i gotovo svakom drugom događaju koristi se oprema poput bežičnih mikrofona i slušnih uređaja. Radiodifuzija i bežična audio oprema za proizvodnju programa mogu nastaviti učinkovito dijeliti spektar i razvijati daljnje inovacije samo ako zadrže donji dio UHF pojasa. Bez pristupa ovom spektru, zemaljska televizija više neće biti moguća.
 

Poziv Europi

Radiodifuzijska i kulturna industrija trebaju frekvencije za svoj rad. Te frekvencije u pojasu 470-694 MHz su u opasnosti. Europa mora djelovati i osigurati te frekvencije!
Radiodifuzija treba UHF spektar za jednostavno, jeftino i pristupačno zemaljsko televizijsko odašiljanje. Buduće tehnologije omogućit će da se do stanovništva dopre izravno putem mobilnih uređaja.
U slučaju katastrofe ili krize, zemaljsko odašiljanje osigurava informiranost stanovništva o situaciji, ako je potrebno danima i tjednima. Radiodifuzijsko odašiljanje pokazalo se pouzdanijim u pogledu prirodnih katastrofa.
 
Proizvođači sadržaja (PMSE), bilo da je riječ o profesionalcima ili amaterima, trebaju UHF frekvencije za pravilan rad bežičnih mikrofona, slušnih uređaja, intercom sustava i audio veza, osobito u kontekstu prijenosa uživo. To glazbenicima i umjetnicima omogućuje da na turnejama diljem Europe putuju s vlastitim zvučnim sustavima te omogućuje odvijanje aktivnosti u crkvama, školama i na svim drugim okupljanjima i druženjima. Nadalje, ti uređaji omogućuju visokokvalitetnu produkciju radijskih i televizijskih programa. O tim frekvencijama ovise i organizatori sajmova, sveučilišta i mnogi drugi.
O budućoj uporabi ovog frekvencijskog pojasa nakon 2030. godine odlučit će se na Svjetskoj radiokomunikacijskoj konferenciji 2023 (WRC-23). Prije toga, sve zemlje razvijaju svoja nacionalna stajališta. Cijela Europa treba frekvencije od 470 do 694 MHz za kulturu i radiodifuziju.
Za naše slobodno društvo!
 
 
 

Izvor: OiV, PRIOPĆENJE ZA JAVNOST  


[back to news]
Friday, July 01, 2022

 

MIPRO opening collaboration with:
  Public Administration
 


Previous events
 
Projects
 
Video

 

 
Interviews by Zorislav Šojat

Zorislav Šojat held interesting interviews with the participants of the 45th Jubilee International ICT Convention MIPRO 2022, and you can watch them at the link http://gridvision.irb.hr/MIPRO2022

 
Columns
 
Patrons - random
FER ZagrebPomorski fakultet RijekaTehnički fakultet RijekaFOI VaraždinIRB Zagreb