Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoUmjetnom inteligencijom prema EU višejezičnosti


DO POČETKA SKUPA

 

Tehničko kosponzorstvo

 
Download

Prijenos autorskih prava (radovi na hrvatskom jeziku)

  Izjava o dozvoli upotrebe autorskog djela

 

 

Časopisi koji objavljuju odabrane
radove 
skupova MIPRO 

 

 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS

MIPRO galaksija


Zaslužni u stvaranju MIPRO-a
Arhiva
studeni 2012.

Uroš Stanič ( Ljubljana, Slovenija, 1943.)

 

Još jedno veliko ime iz slovenačkog kruga. Na MIPRO ga je doveo Fićo. Prije MIPRO-a sretao sam ga na nekadašnjim konferencijama ETAN-a, mada smo djelovali u različitim sekcijama. Na MIPRO-u smo se ponovo prepoznali.

 

Uroš je čovjek velikih ideja. Velike ideje su dobre ideje koje prethode svom vremenu. Uroš bez kalkuliranja ulazi u nova područja u stilu „kud puklo da puklo“. Kako ima izvrsnu sposobnost procjenjivanja, uvijek mu pukne na pravu stranu.

 

Kada je došao na MIPRO, radio je kao voditelj istraživanja u robotici  u Inštitutu Jožef Štefan u Ljubljani. Zajedno s Pavlom Oblakom (jedan od najduhovitijih miprovaca!) uz podršku uglednog slovenačkog političara Marka Bulca, u zajednici s MIPRO-m, godine  1985. pokreće skupove o robotici YUROB koji se održavaju svake godine u travnju mjesecu u Kongresnom centru Grand hotela Adriatic u Opatiji. Bio je to veliki pothvat koji je proširio utjecaj MIPRO-a u tadašnjem jugoslavenskom prostoru. Bio je zagovornik jugoslavenskog projekta razvoja robotike u kojoj su trku vodile Slovenija (Inštitut Jožef Štefan, Gorenje) i Srbija (Institut Mihajlo Pupin, Elektrotehnički fakultet Beograd). Zagreb tada nije imao pravu osobu za pokretanje robotike i time je sebe doveo u podređenu situaciju. Hrvatska sekcija ETAN-a, vjerojatno iz čistog oportunizma,   otvoreno je opstruirala  projekt robotike na YUROBU pa i YUROB sam. Proizvelo je to veliku štetu i usporilo razvoj robotike na hrvatskom prostoru.  No unatoč tome YUROB je dobro napredovao kao konferencija na kojoj se sreću znanost i industrija. Velika je to zasluga Uroša Staniča ali i Pavla Oblaka i Marka Bulca. I Rajko Tomović imao je svoje „prste“ u tome.

 

 

Raspadom bivše države ugasio se i YUROB jer su Slovenci izašli iz projekta a oni su bili njegovi motori. No Uroš i Pavle i dalje su bili poklonici ideje MIPRO i nastavili su dolaziti na skupove MIPRO.

 

Na skupu MIPRO 2011 Uroš je bio inicijator okruglog stola o konkurentnosti gospodarstava Slovenije i Hrvatske. Sudjelovao je u njegovoj organizaciji i vođenju zajedno s Goranom Radmanom. Pokazalo se da je i dalje veliki poklonik ideje MIPRO-a. Na tom skupu na svečanom otvaranju nagrađen je Poveljom MIPRO za izuzetne zasluge u razvoju informacijskih i komunikacijskih tehnologija, elektronike i mikroelektronike.

 

Na skup MIPRO 2012 „doveo“ je karizmatičnog slovenačkog ekonomistu i ekspolitičara, bivšeg rektora Ljubljanske Univerze, profesora Jožu Mencingera koji je zajedno s profesorom Ljubom Jurčićem više nego uvjerljivo govorio o potrebi reindustrijalizacije Hrvatske (naravno, i Slovenije) kao preduvjetu golog opstanka. Njihova izlaganja možete i danas čuti i vidjeti na MIPRO Televiziji na www.mipro.hr . Svakako to uradite!


Hvala mu za sve što je učinio za MIPRO i za ono što će tek učiniti! Jako puno je dao MIPRO-u, želimo da to jednako uspješno radi i u buduće! Pogotovo na jačanju hrvatsko-slovenačke suradnje. MIPRO je lijep dokaz da je hrvatsko-slovenačka suradnja i te kako moguća u svim područjima i u svim vremenima. Sve ovisi o znanju i dobroj volji pametnih ljudi s obje strane Sutle. A Sutla baš i nije neka rijeka!

Petar Biljanović

7. studeni 2012

Predrag Pale (Zagreb, 1960.)28. studeni 2012
Milan Bobetko (Sombor, Srbija, 1946.)21. studeni 2012
Marijan Tomljenović (Lukovo Šugarje, 1948.)14. studeni 2012
Uroš Stanič ( Ljubljana, Slovenija, 1943.)7. studeni 2012
[natrag]


 

Dew Computing


Objavljena je knjiga o Dew Computingu


Springer je objavio novu knjigu o Dew Computing-u (Rosa računarstvo) kao začetnu razinu Dew-Fog-Cloud servisne hijerarhije. 


 
MIPRO otvara suradnju s:
  Public Administration
 

Prijašnji događaji
 
Projekti
 
Video
 
"MIPRO Gridvision" by Zorislav Šojat

Zorislav Šojat održava stranice orijentirane računalstvu, gdje se mogu pronaći mnogi video zapisi MIPRO konferencija, intervjui sa znanstvenicima i drugi zanimljivi materijali: http://gridvision.irb.hr/
 

Binarni kod
http://gridvision.irb.hr/Binarni_kod/


Dodjela Zlatne povelje MIPRO-a i razgovor s Branimirom Makancem

 

 
Kolumne
 
Suorganizatori - nasumično
UNIPUT-HT ZagrebHEP ZagrebSveučilište u ZagrebuSveučilište u Rijeci