Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoROBOTIKA – budućnost tehnološkog svijeta

 

 

 

Download
 


 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS
Završio skup MIPRO 2019

Savjetovanjem DC - Raspodijeljeno računarstvo u znanosti o podacima i biomedicinskom inženjerstvu, danas je s radom završio 42. međunarodni ICT skup MIPRO 2019.

Petog, zadnjeg dana održan je i zadnji dio radionice Metodološki okvir za strateško odlučivanje u visokom obrazovanju, zatvoreni sastanak gostujućeg događaja URBAN INNO - Iskorištavanje inovativnog potencijala urbanih ekosistema i tri savjetovanja: MEET - Mikroelektronika, elektronika i elektronička tehnologija, CE - Računala u obrazovanju i već spomenuto DC - Raspodijeljeno računarstvo u znanosti o podacima i biomedicinskom inženjerstvu.

Osim velikog broja događanja, MIPRO svake godine organizira Izložbu opreme, usluga i tehničko-tahnoloških rješenja. Udruga inovatora Hrvatske iz Zagreba pokazala je zanimljive inovacije mladih inovatora: Clik – Controllable Lighting Integration Kit (Modularno rješenje za glasovno upravljanje elektroničkim sustavima poput rasvjete, kuhinjskih i ostalih uređaja) i Corona - Bežične slušalice koje koriste neinvazivnu metodu isporuke zvuka.

IRIM – Institut za razvoj i inovativnost mladih Zagreb predstavio je edukacijske komplete, micro:bit edukacijsko mikroračunalo, kreativne projekte, edukacijske robote i 3D printer. Tvrtka Mjerne tehnologije iz Zagreba pokazala jer mjerne instrumente i rješenja renomiranih proizvođača, dok je Micro-link iz Zagreba predstavio svoje djelatnosti u sljedećim područjima: TETRA i DMR infrastruktura i terminali, SDR radijske modeme najnovije generacije s TCP/IP funkcionalnostima, Sustave za širokopojasni bežični pristup PtP i PtMP konfiguracije, Licencirane i nelicencirane mikrovalne radijske sustave, IoT rješenja za energetiku, smart city i industriju (LoRaWAN), te WiFi profesionalna infrastrukturna rješenja i software.

Predstavljanje rezultata projekta HigherDecision kroz postere pokazao je Fakultet Organizacije i informatike iz Varaždina, dok je RT – RK Computer Based Systems iz Novog Sada predstavio STARR - Decision Support and Self-Management System for Stroke Survivors. tvrtka Brintel an IBM business partner Zagreb je predstavila softverske tehnologije nove generacije koje će pomicati svjetske podatke na maksimalnoj brzini, bez obzira na veličinu datoteke, udaljenost prijenosa i mrežne uvjete. Njihova patentirana, visoko učinkovita tehnologija prijenosa podataka u velikim količinama FASP ™ je jedinstvena i temeljna za sve Aspera softver za prijenos datoteka visokih performansi.

Na štandu Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba održavalo se predstavljanje Akademije visokih performansi (HPC) koju je pokrenuo Institut Ruđer Bošković u suradnji s Algebrom i Sveučilištem u Rijeci uz pokroviteljstvo Akademije tehničkih znanosti Hrvatske.

Tvrtka Odašiljači i veze (OIV) iz Zagreba istaknula se zanimljivim i praktičnim senzorima  za daljinsko očitanje vodomjera i plinomjera, popunjenost spremnika za otpad, popunjenost parkirališnih mjesta, upravljanje i nadzor nad javnom rasvjetom, mjerenje buke, GPS praćenje vozila, osoba, plovila…, kvalitetu zraka (CO2, CO, temperatura, vlažnost,...), mjerenje UV indeksa, vodostaja rijeka i detekciju pokreta, dima, otvorenih vrata i prozora. Zainteresirane su informirali i o sustavu OIV Fire Detect AI (inteligentni sustav za video nadzor i rano otkrivanje požara) te CRONECT sustavu (profesionalnoj mobilnoj radijskoj mreži).

Rohde&Schwarz Österreich, Predstavništvo Ljubljana pokazala je novosti u mjernim instrumentima, dok je javna ustanova Zavod za prostorno uređenje PGŽ Rijeka predstavila Informacijski sustav prostornog uređenja Primorsko-goranske županije. Promotivne materijale dijelio je IEEE, a PRACE - Partnership for Advanced Computing in Europe uz promotivne je materijale predstavio je Računala visokih performansi (HPC) u Europi: Uvod, znanost i podršku industrije, SHAPE program za mala i srednja poduzeća, mogućnosti osposobljavanja i obrazovanja (centri za obuku, međunarodne ljetne škole u HPC-u, online učenje), mogućnosti suradnje i pristup europskoj HPC istraživačkim infrastrukturnim resursima.

Na štandu Regionalni info centar za mlade iz Rijeke – UMKI zatekli smo simpatičnog Armina Bošnjaka, 3D modelara i stručnjaka za FDM (Free Download Manager) koji uz pomoć prvog 3D printera izrađenog u Bosni i Hercegovini sa svojim timom stvara zanimljive i funkcionalne dizajnerske predmete. Najdojmljiviji su ipak 3D predmeti uz pomoć kojih ljudi opet mogu normalno živjeti: mladom čovjeku su konstruirali i isprintali vanjski dio lubanje, a dvijema djevojčicama su uz pomoć profesora s Mašinskog fakulteta u Zenici „isprintali“ ruku u više boja s pokretnim prstima i učinili ih beskrajno sretnima.


[natrag na vijesti]
24. svibanj 2019
Suorganizatori - nasumično
Sveučilište u RijeciFER ZagrebPomorski fakultet RijekaTehnički fakultet RijekaFOI Varaždin