Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoROBOTIKA – budućnost tehnološkog svijeta

 

 

 


 • Rok za dostavu sažetaka:
  1. lipnja 2020.
 • Rok za dostavu radova:
  1. lipnja 2020.
 • Rok za konačnu recenziju:
  22. lipnja 2020. 

 

Download
 


 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS
Ericsson i Vodafone UK: samostalna 5G mreža na Sveučilištu Coventry

Ericssonova tehnologija pokreće samostalnu 5G mrežu Vodafone UK na Sveučilištu Coventry nedavno puštenu u rad. Riječ je o prvoj samostalnoj 5G mreži u Velikoj Britaniji.

Samostalna 5G mreža  koristit će se za testiranje učenja pomoću virtualne stvarnosti kao podrška obuci studijima medicinskih sestara i srodnih zdravstvenih stručnjaka.


[više]
12. kolovoz 2020
Uz novi Ericssonov softver lakši prelazak na samostalni 5G
 • Ključna prekretnica za 5G ostvarena je širokom dostupnošću softvera za samostalni 5G NR
 • Ericssonov softver omogućava da 5G NR funkcionira nezavisno od 4G mreža, što poboljšava performanse i nudi nove mogućnosti
 • Uz samostalni 5G NR ostvaruje se brža povezanost i trenutačni pristup širokim frekvencijskim pojasevima te još bolje korisničko iskustvo

Zahvaljujući komercijalnoj dostupnosti Ericssonovog (NASDAQ: ERIC) samostalnog 5G NR softvera za srednje i niske pojaseve, pružatelji komunikacijskih usluga sada mogu koristiti puni potencijal 5G nove radijske tehnologije (NR). Spomenuti je softver nedavno postao globalno dostupan svim kupcima.

 


[više]
5. kolovoz 2020
APIS-IT razvio mobilnu aplikaciju STOP COVID-19

U ponedjeljak je u Ministarstvu zdravstva predstavljena hrvatska inačica mobilne aplikacije za evidenciju kontakata i obavijesti o izloženosti koronavirusu. Stop COVID-19 je dobrovoljna, transparentna i privremena aplikacija koju je na temelju zajedničkog servisa Googlea i Applea za hrvatsko tržište uz podršku Ministarstva zdravstva razvio APIS IT, a njezinu su svrhu i način funkcioniranja javnosti objasnili ministar zdravstva Vili Beroš i predsjednik Uprave APIS IT-a Saša Bilić.


[više]
28. srpanj 2020
Programu RADDAR dodijeljena nagrada "Faust Vrančić" - jedan od voditelja programa je dugogodišnji voditelj savjetovanja CTS, izv. prof. dr. sc. Dejan Škvorc

Državna nagrada tehničke kulture "Faust Vrančić" za iznimna postignuća u tehničkoj kulturi u 2019. godini dodijeljena je programu RADDAR, a među voditeljima nalazi se i troje FER-ovih nastavnika.

Riječ je o prof. dr. sc. Vesni Županović, izv. prof. dr. sc. Dejanu Škvorcu te doc. dr. sc. Domagoju Kovačeviću koji kroz ovaj vrijedan program već godinama doprinose popularizaciji znanosti te suradnji između škola i sveučilišta.


[više]
20. srpanj 2020
InfoDom omogućio potpunu digitalizaciju interne dokumentacije i procesa javne nabave Grada Splita

S 1. srpnjem 2020. godine uspješno je realiziran projekt integracije eGOP10 i SPIN@ u Gradu Splitu čime je u potpunosti digitalizirana javna nabava i interna dokumentacija unutar Gradske uprave. Na taj način Grad Split postao je jedna od rijetkih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj koja je digitalizirala sve aktivnosti gradskih službi u postupcima javne nabave. Time je osigurana veća transparentnost Grada u trošenju proračunskih sredstava, omogućeno znatno učinkovitije i svrsishodnije upravljanje proračunom te ostvarivanje znatnih ekonomskih i poslovnih efekata Grada.


[više]
1. srpanj 2020
COVID-19 ukazuje na ključnu ulogu digitalnih mreža u društvu - Ericsson Mobility Report
 • Do kraja 2020. predviđa se 190 milijuna 5G pretplata; 2,8 milijardi do kraja 2025.
 • Digitalna infrastruktura ključna je za zadovoljavanje komunikacijskih potreba u kriznim vremenima
 • Procjenjuje se da će veze putem fiksnog bežičnog pristupa (FWA) doseći gotovo 160 milijuna i predstavljati 25 posto globalnog podatkovnog prometa u mobilnim mrežama do kraja 2025.

Ericsson (NASDAQ: ERIC) očekuje da će globalni broj 5G pretplata nadmašiti 190 milijuna do kraja 2020. te 2,8 milijardi do kraja 2025. Ove su prognoze uključene u lipanjsko izdanje Ericsson Mobility Reporta, zajedno s projekcijama porasta podatkovnog prometa i regionalne pretplate. Izvještaj također daje jasan uvid u ulogu mreža i digitalne infrastrukture u funkcioniranju društva i povezivanju obitelji tijekom pandemije COVID-19.
Dok je rast 5G pretplata na nekim tržištima usporio uslijed pandemije, to nadoknađuju druga tržišta gdje je on ubrzan, zbog čega je Ericsson povisio svoju prognozu za globalne 5G pretplate do kraja 2020.


[više]
19. lipanj 2020
Apple Pay dostupan korisnicima Premium Visa kartica - omogućuje jednostavan, siguran i privatan način plaćanja

Vodeća kartična kuća u Hrvatskoj - PBZ Card od danas korisnicima svojih Premium Visa kartica, uključujući Premium Visa Gold, Premium Visa Platinum, Premium Visa Infinite i Visa Business Platinum, donosi uslugu Apple Pay, koja mobilna plaćanja pretvara u jednostavan, siguran i privatan način plaćanja koji je brz i praktičan. Sigurnost i privatnost u središtu su usluge Apple Pay. Kada putem usluge Apple Pay koristite kreditnu ili debitnu karticu, stvarni brojevi kartica ne pohranjuju se na uređaju niti na Apple poslužiteljima. Umjesto toga, dodjeljuje se jedinstveni broj računa uređaja koji je tokeniziran i sigurno pohranjen na modulu Secure Element na vašem uređaju. Svaka je transakcija autorizirana jednokratnim jedinstvenim dinamičkim sigurnosnim kodom.


[više]
17. lipanj 2020
Transformacija jedne od najdugovječnijih hrvatskih IT kompanija - imenovana nova Uprava Infodoma

Strateškom odlukom vlasnika i osnivača InfoDoma prof. dr. sc. Slavka Vidovića, članovi Uprave kompanije InfoDom Zagreb postala su trojica dugogodišnjih stručnjaka i zaposlenika koji su sudjelovali u svim važnim projektima i njezinom razvoju. Predsjednikom Uprave imenovan je Hrvoje Sagrak, a članovima Uprave Ivan Barbarić i Goran Marković. Nova Uprava nastavlja razvoj InfoDoma Zagreb, dok prof. dr. sc. Vidović preuzima koordinaciju i upravljanje operacijama InfoDom grupe koja objedinjuje 14 kompanija i broji 110 zaposlenika.

Interna transformacija dodatno je osnažila InfoDom grupu, a nova Uprava InfoDoma Zagreb nastavit će čvršće usmjeravanje prema tržištu i kreiranju vrijednosti za svoje kupce, kako bi, zahvaljujući zrelosti proizvoda i širokoj ponudi usluga, ubrzano pridonijela digitalnoj transformaciji javnog sektora i gospodarstva.


[više]
16. lipanj 2020
Poziv na redovnu godišnju skupštinu Hrvatskog informatičkog zbora - 18. lipnja 2020. u 14:00 sati

Redovna Skupština Hrvatskog informatičkog zbora održat će se u četvrtak, 18. lipnja 2020. u 14:00 sati, u Algebri, Ilica 242 (ulaz iz Domobranske), Zagreb, dvorana "Steve Jobs".

U stručnom dijelu Skupštine održat će se panel "Vrednovanje znanja u online okruženju" s panelistima:

•    Prof. dr. sc. Diana Šimić, FOI
•    Prof. dr. sc. Slavko Krajcar, FER
•    Dr. sc. Sandra Kučina Softić, Srce, EDEN
•    Silvija Grgić, VU Algebra.

 


[više]
15. lipanj 2020
Potpisan Ugovor o poslovnoj suradnji između OIV-a, OIV Spectrum Lab-a i FERIT-a

Član Uprave i direktor OIV-a Mate Botica, direktor OIV Spectrum Lab-a  Ivan Mandić i dekan Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) Drago Žagar danas su u prostorijama FERIT-a u Osijeku potpisali Ugovor o poslovnoj suradnji.


[više]
14. svibanj 2020
Najava besplatnog webinara "The Economic Future of the Caribbean: Life after COVID-19"

Pozivamo vas na jedan od besplatnih webinara u organizaciji Island Innovation-a. To će biti drugi webinar u nizu Islands Responses to COVID-19, a održat će se ove srijede, 13. svibnja u 18 sati.


[više]
11. svibanj 2020
Poziv na 31. međunarodnu znanstvenu konferenciju CECIIS 2020 u organizaciji FOI-a i EDEN-a

Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu i mreža EDEN – European Distance and e-Learning Network zajedno organiziraju 31. međunarodnu znanstvenu konferenciju CECIIS 2020, koja će se održavati od 7. do 9. listopada 2020. na FOI-ju u Varaždinu. Tema ovogodišnje konferencije je "Inteligentni sustavi - trendovi, budućnost, društvo".


[više]
28. travanj 2020
Stipendiranjem 67 učenika i studenata HEP stvara bazu stručnjaka koji će se zaposliti i ostati u Hrvatskoj

Na temelju provedenih natječaja za dodjelu stipendija za školsku i akademsku godinu 2019./2020. Hrvatska elektroprivreda d.d. je studentima i učenicima uputila obavijesti o namjeri sklapanja ukupno 67 stipendijskih ugovora, i to 36 s učenicima završnih razreda srednjih škola te 31 s redovnim studentima diplomskih studija.


[više]
20. travanj 2020
British Telecommunication i Ericsson surađuju na cloud native dvojnoj 5G jezgrenoj mreži

Ericsson i British Telecommunication PLC (BT) ugovorili su implementaciju Ericssonove dvojne 5G jezgrene mreže (5G EPC i 5G Core), potpuno kontejnerizirane cloud native mobilne paketne jezgrene mreže za 4G, 5G nesamostalne i 5G samostalne usluge u jedinstvenoj, u cijelosti integriranoj, jezgrenoj mreži.

Rješenje, u BT-ovom mrežnom oblaku, bit će ključna komponenta u BT-ovom prelasku na jedinstvenu konvergiranu IP mrežu. Uključit će mrežnu orkestraciju i automatizaciju, procese kontinuirane isporuke i integracije softvera i biti integrirano u BT-ove postojeće platforme za upravljanje korisničkim doživljajima koje koriste Ericsson Expert Analytics rješenje uz ugrađeno Ericssonovo testiranje softvera.


[više]
20. travanj 2020
Igor Vukasović – novi direktor korporativnih komunikacija Hrvatskog Telekoma

Igor Vukasović je od 1. travnja preuzeo funkciju direktora Odjela za korporativne komunikacije Hrvatskog Telekoma u sklopu koje će biti odgovoran za internu i eksternu komunikaciju vodeće telekomunikacijske kompanije u Hrvatskoj.
Na novu funkciju dolazi s pozicije menadžera Korporativnih komunikacija Addiko banke, gdje je proteklih devet godina vodio korporativne komunikacije. Tijekom svoje karijere obnašao je i dužnost direktora Korporativnih komunikacija Addiko Grupe i vodio komunikacijski aspekt privatizacije i rebrandinga Grupe.


[više]
8. travanj 2020
Projekt Study4Career Fakulteta organizacije i informatike

Projekt „Study4Career: Razvoj cjelovite podrške ranom razvoju karijera studenata Fakulteta organizacije i informatike“ provodi se u partnerstvu s tvrtkom Pixel Industry d.o.o., Tehnološkim parkom Varaždin i Institutom za razvoj i inovativnost mladih (IRIM). Njime se želi doprinijeti sveobuhvatnom ranom razvoju karijera studenata Fakulteta organizacije i informatike (FOI) te pridonijeti povećanju njihove dugoročne konkurentnosti na tržištu rada.


[više]
1. travanj 2020
FOI kreirao novi portal za e-učenje – 'FOI Online'

Slijedom ubrzane primjene e-učenja u obrazovnim ustanovama u Hrvatskoj, koja je započela u ponedjeljak, 16. ožujka 2020., Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu je pripremio novi portal za online učenje – FOI ONLINE, koji na jednom mjestu integrira sve bitne informacije za nastavnike i studente.


[više]
30. ožujak 2020
Suorganizatori - nasumično
IEEE Croatia SectionTehničko veleučilište u ZagrebuHATZUNIPUT-HT Zagreb