Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoROBOTIKA – budućnost tehnološkog svijeta

 

 

 

Download
 


 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS
U regijama D1 i D6 uspješno završen prelazak na DVB-T2 sustav

Gašenjem DVB-T i uključivanjem DVB-T2 odašiljača u digitalnim regijama D1 i D6 koje obuhvaćaju Osječko-baranjsku, Vukovarsko-srijemsku, dio Brodsko-posavske, dio Karlovačke i dio Ličko-senjske županije, 27. listopada 2020. godine uspješno je obavljen prelazak na novi sustav odašiljanja televizijskih programa.


[više]
28. listopad 2020
Ericsson sudjelovao u izradi izvještaja "5G i prilike za poslovne korisnike" MIT-a

Novi izvještaj Massachusetts Institute of Technology (MIT) Technology Review Insights, pod nazivom „5G i prilike za poslovne korisnike“ (engl. 5G and the Enterprise Opportunity), istražuje strategije pružatelja komunikacijskih usluga za izgradnju novih usluga i transformaciju svojih tehnoloških okolina kako bi ostvarili nove prihode na tržištu poslovnih korisnika.


[više]
28. listopad 2020
Građevinski fakultet u Rijeci suorganizator 4. ADRIATECH-a

4. ADRIATECH - Hrvatska izložba inovacija u građevinarstvu održava se od 26. do 30. listopada 2020. u auli Građevinskog fakulteta na Kampusu Sveučilišta u Rijeci. Organizator izložbe je SUIR (Savez udruga inovatora Rijeka), a suorganizatori su UIH Udruga inovatora Hrvatske Zagreb i Građevinski fakultet u Rijeci, uz suport Centra za inovacije i transfer tehnologije Rijeka. Na izložbi će biti predstavljeno 35 inovacija iz Istarske, Karlovačke, Varaždinske, Vukovarsko-srijemske, Zagrebačke, Primorsko-goranske te Splitsko-dalmatinske županije i grada Zagreba, kao i inovacije Građevinskog fakuteta u Rijeci.


[više]
26. listopad 2020
OiV dobio pozitivan IQR za NP-BBI projekt

Tvrtka Odašiljači i veze izvijestila je da su za projekt izgradnje nacionalne agregacijske širokopojasne optičke infrastrukture sljedeće generacije (NP-BBI) diljem Hrvatske dobili pozitivan Jaspers Independent Quality Review-IQR, što znači i da se projekt smatra izvodivim, održivim i da može krenuti.  

Početak radova na tom projektu na terenu očekuje se sredinom 2021., a ukupna financijska sredstva za provedbu programa iznose 101,4 milijuna eura, od čega će se 85 posto financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF), a preostalih 15 posto osigurava RH u vidu državne potpore.


[više]
19. listopad 2020
Predsjednik udruge MIPRO, prof. dr. sc. Vedran Mornar dobitnik nagrade "Fran Bošnjaković"

Na sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu održanoj u utorak, 13. listopada 2020. godine, prof. dr. sc. Vedranu Mornaru dodijeljena je nagrada "Fran Bošnjaković" za zapažene rezultate u znanstvenom, nastavnom i stručnom radu te promicanju znanstvene discipline i struke.


[više]
16. listopad 2020
Tvrtki APIS IT dodijeljena nagrada za najreprezentativniji projekt sustava sigurnosti u Hrvatskoj

APIS IT dobio je nagradu za najreprezentativniji projekt sustava sigurnosti za provedenu multifunkcionalnu nadogradnju sustava perimetarske zaštite na tradicionalnoj konferenciji Hrvatski dani sigurnosti. Prema obrazloženju žirija, riječ je o jednom od najkompleksnijih integracijskih sustava tehničke zaštite u Hrvatskoj koji je realiziran kroz projekt bazične implementacije sustava tehničke zaštite te multifunkcionalne nadogradnje sustava zaštite unutarnjeg i vanjskog perimetra.


[više]
9. listopad 2020
HEP-ovi korisnici usluge e-mobilnosti moći će puniti električna vozila u svim zemljama u okruženju u kojima članice NEXT-E konzorcija imaju svoje punionice

Članovi NEXT-E infrastrukturnog projekta za punionice električnih vozila i tvrtka Hubject kao najveći međunarodni pružatelj B2B usluga povezanih s punjenjem električnih vozila, udružili su se da bi svoje brze i ultrabrze punionice učinili dostupnima na jedinstvenoj aplikaciji za punjenje električnih vozila u Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Rumunjskoj.


[više]
8. listopad 2020
HOPS jača kapacitete na području kibernetičke sigurnosti

Projekt E-PASIS od velikog je značaja za kibernetičku sigurnost budući da HOPS upravlja vođenjem hrvatskog elektroenergetskog sustava, prijenosom električne energije, te održavanjem, razvojem i izgradnjom prijenosne mreže.

Nestankom električne energije ili padom elektroenergetske mreže dolazi do pada svih ostalih sustava kao što su telekomunikacije, promet, bankarstvo, trgovina, zdravstvo i sl. S obzirom da je HOPS pružatelj ključne usluge temeljem NIS Direktive (Direktiva o sigurnosti mrežnih i informacijskih servisa), odlukom Europske komisije za projekt E-PASIS (Sustav za prevenciju i analizu sigurnosnih incidenata HOPS-ove komunikacijske mreže) odobreno je sufinanciranje projekta iz CEF fonda (financijski instrument EU namijenjen ulaganjima u infrastrukturne EU projekte) u iznosu od 212.080,00 eura.


[više]
6. listopad 2020
HEP u Osijeku pustio u rad novih sedam punionica za električna vozila

U sklopu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti, Hrvatska elektroprivreda je pustila u rad ELEN punionicu električnih vozila u Osijeku na Vijencu Paje Kolarića. Ovime je obilježen službeni početak rada sedam novih ELEN punionica električnih vozila postavljenih na temelju sporazuma o suradnji HEP-a i Grada Osijeka.

Sukladno istom sporazumu do kraja godine će se postaviti još tri punionice, čime će ELEN mreža na području Grada Osijeka obuhvaćati čak 19 punionica, od čega 15 javno dostupnih.


[više]
25. rujan 2020
SumBOOST - EU sufinancira razvoj održivog urbanog prijevoza

Temeljem javnog poziva koji je raspisao Europski institut za inovacije i tehnologije (EIT), Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Grad Rijeka i Ericsson Nikola Tesla danas su službeno započeli šestomjesečni projekt SumBOOST (Sustainable Urban Mobility Boost Smart Toolbox), vrijedan 1,3 milijuna kuna od kojih je 84 posto sufinancirano bespovratnim sredstvima Europske unije (EU).

Cilj projekta SUMBooST je stvaranje novog metodološkog okvira, odnosno alata koji kombinira tradicionalno prometno inženjerstvo s novim mogućnostima znanosti o podacima, primjenjivim u analizi i planiranju prometnog sustava.


[više]
12. rujan 2020
125 godina Hrvatske elektroprivrede

28. kolovoza obilježava se Dan Hrvatske elektroprivrede. Tog je dana u pogon puštena Hidroelektrana Krka te je proradio prvi cjeloviti elektroprivredni sustav na tlu Hrvatske.


[više]
31. kolovoz 2020
Ericsson i Vodafone UK: samostalna 5G mreža na Sveučilištu Coventry

Ericssonova tehnologija pokreće samostalnu 5G mrežu Vodafone UK na Sveučilištu Coventry nedavno puštenu u rad. Riječ je o prvoj samostalnoj 5G mreži u Velikoj Britaniji.

Samostalna 5G mreža  koristit će se za testiranje učenja pomoću virtualne stvarnosti kao podrška obuci studijima medicinskih sestara i srodnih zdravstvenih stručnjaka.


[više]
12. kolovoz 2020
Uz novi Ericssonov softver lakši prelazak na samostalni 5G
  • Ključna prekretnica za 5G ostvarena je širokom dostupnošću softvera za samostalni 5G NR
  • Ericssonov softver omogućava da 5G NR funkcionira nezavisno od 4G mreža, što poboljšava performanse i nudi nove mogućnosti
  • Uz samostalni 5G NR ostvaruje se brža povezanost i trenutačni pristup širokim frekvencijskim pojasevima te još bolje korisničko iskustvo

Zahvaljujući komercijalnoj dostupnosti Ericssonovog (NASDAQ: ERIC) samostalnog 5G NR softvera za srednje i niske pojaseve, pružatelji komunikacijskih usluga sada mogu koristiti puni potencijal 5G nove radijske tehnologije (NR). Spomenuti je softver nedavno postao globalno dostupan svim kupcima.

 


[više]
5. kolovoz 2020
30 godina Hrvatske elektroprivrede kao javnog poduzeća u vlasništvu Republike Hrvatske

Prije 30 godina, točnije 28. srpnja 1990. stupanjem na snagu Zakona o elektroprivredi, utemeljeno je Javno poduzeće Hrvatska elektroprivreda u vlasništvu Republike Hrvatske.

Izglasavanje Zakona o elektroprivredi dva dana ranije, 26. srpnja 1990. bila je jedna od prvih odluka višestranačkog Sabora Republike Hrvatske. Hrvatska elektroprivreda utemeljena je “radi proizvodnje, prijenosa, distribucije električne energije i upravljanja elektroenergetskim sustavom, trajne i sigurne opskrbe potrošača kvalitetnom električnom energijom, gospodarskog razvoja Hrvatske, ostvarivanja tehničko-tehnološke cjeline elektroprivredne djelatnosti, stabilnosti elektroenergetskog sustava u cjelini ili pojedinim dijelovima”.


[više]
31. srpanj 2020
APIS-IT razvio mobilnu aplikaciju STOP COVID-19

U ponedjeljak je u Ministarstvu zdravstva predstavljena hrvatska inačica mobilne aplikacije za evidenciju kontakata i obavijesti o izloženosti koronavirusu. Stop COVID-19 je dobrovoljna, transparentna i privremena aplikacija koju je na temelju zajedničkog servisa Googlea i Applea za hrvatsko tržište uz podršku Ministarstva zdravstva razvio APIS IT, a njezinu su svrhu i način funkcioniranja javnosti objasnili ministar zdravstva Vili Beroš i predsjednik Uprave APIS IT-a Saša Bilić.


[više]
28. srpanj 2020
Programu RADDAR dodijeljena nagrada "Faust Vrančić" - jedan od voditelja programa je dugogodišnji voditelj savjetovanja CTS, izv. prof. dr. sc. Dejan Škvorc

Državna nagrada tehničke kulture "Faust Vrančić" za iznimna postignuća u tehničkoj kulturi u 2019. godini dodijeljena je programu RADDAR, a među voditeljima nalazi se i troje FER-ovih nastavnika.

Riječ je o prof. dr. sc. Vesni Županović, izv. prof. dr. sc. Dejanu Škvorcu te doc. dr. sc. Domagoju Kovačeviću koji kroz ovaj vrijedan program već godinama doprinose popularizaciji znanosti te suradnji između škola i sveučilišta.


[više]
20. srpanj 2020
InfoDom omogućio potpunu digitalizaciju interne dokumentacije i procesa javne nabave Grada Splita

S 1. srpnjem 2020. godine uspješno je realiziran projekt integracije eGOP10 i SPIN@ u Gradu Splitu čime je u potpunosti digitalizirana javna nabava i interna dokumentacija unutar Gradske uprave. Na taj način Grad Split postao je jedna od rijetkih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj koja je digitalizirala sve aktivnosti gradskih službi u postupcima javne nabave. Time je osigurana veća transparentnost Grada u trošenju proračunskih sredstava, omogućeno znatno učinkovitije i svrsishodnije upravljanje proračunom te ostvarivanje znatnih ekonomskih i poslovnih efekata Grada.


[više]
1. srpanj 2020

 

Prijašnji događaji
 
Projekti
 
Intervjui by Zorislav Šojat

Zorislav Šojat održao je zanimljive intervjue sa sudionicima 43. Međunarodnog ICT skupa MIPRO 2020, a možete ih pogledati na poveznici

http://gridvision.irb.hr/MIPRO2020

 
Kolumne
 
Suorganizatori - nasumično
IEEE Croatia SectionTehničko veleučilište u ZagrebuHATZUNIPUT-HT Zagreb