Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoROBOTIKA – budućnost tehnološkog svijeta

 

 

 


  • Rok za dostavu sažetaka:
    1. lipnja 2020.
  • Rok za dostavu radova:
    1. lipnja 2020.
  • Rok za konačnu recenziju:
    22. lipnja 2020. 

 

Download
 


 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS
In memoriam - Petar Biljanović

Petar Biljanović bio je 43 godine aktivan član MIPRO-a (od 1977.). Kao odan vjernik misiji i ideologiji zajednice koja znači simbiozu znanja, tržišta i društva, bio je  član svih tijela, od Znanstvenog savjeta do Predsjedništva MIPRO-a, a dugi niz godina je vodio Programski odbor. Bio je pokretač seminara i savjetovanja iz područja elektronike i mikroelektronike, a prije 13 godina i jedan od pokretača skupova „Dan Novih Tehnologija – DaNTe“.  

Bio je osebujan čovjek, volio je aforizme, izreke, dosjetke i šale. Znao je reći: “Stvarajte dok ste mladi i nemojte ostariti ako baš ne morate”.
Volio je uočavati paradokse života. To pokazuje preko tridesetak njegovih eseja napisanih zadnjih 8 godina pod naslovom Pogled iz kosa, koji su objavljeni na portalu MIPRO-a. Tako je želio ukazati na neke pojave u struci, ali i u društvu s pozitivnom i konstruktivnom kritikom. Dao je naziv Pogled iz kosa jer je smatrao da se gledanjem iz kosa neke dimenzije prividno mijenjaju i postaju uočljivije i značajnije. Imao je izrazito inteligentan i sveobuhvatan pogled i reakciju na stvari i procese oko njega.

Volio je pisati i uređivati knjige i zbornike. Njegovi značajni sveučilišni udžbenici koje je izdavao u petogodišnjim intervalima su Mikroelektronika 1983. g., Elektronički sklopovi 1989. g. i Poluvodički elektronički elementi 1996. g. Dodatnih 86 objavljenih radova svjedoče o znanstveno-stručnoj ostavštini.

Od niza nagrada i priznanja koje je prof. Biljanović dobio, uz MIPRO je vezana nagrada Zajednice tehničke kulture Rijeke za životno djelo 2007. godine. Dobitnik je  i državne nagrade tehničke kulture Faust Vrančić u kategoriji „Nagrada za životno djelo“ za 2014. godinu, koju je dobio kao istaknuti pojedinac za trajan doprinos i ukupnu djelatnost u razvoju tehničke kulture, iznimne rezultate trajne vrijednosti na unapređivanju i razvoju znanstvenog i tehničkog opismenjivanja kao i  razvitka tehnologije i tehničkog stvaralaštva u Republici Hrvatskoj i u svijetu.

Za naš MIPRO, profesor Biljanović je začetnik, voditelj, brižnik i štitnik. U tim aspektima zadužio nas je da o njemu dovršimo opširnu monografiju za trajnu referencu o njemu u pisanom obliku kako je to on uobičavao raditi.

U tom svjetlu činimo sve da njegova ideja, vizija i djelo ostanu u trajnom razvoju u skladu kako je na kraju života prihvatio tezu da se i MIPRO mora promijeniti da bi ostao MIPRO.

MIPRO izražava duboku sućut i trajno sjećanje i ponos na profesora Biljanovića.

Cjelovit tekst oproštajnog govora Karolja Skale možete pročitati ovdje.


[natrag na događanja]
6. ožujak 2020
Suorganizatori - nasumično
A1 HrvatskaEkonomski fakultet RijekaIEEE Croatia SectionTehničko veleučilište u ZagrebuHATZ