Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoUmjetnom inteligencijom prema EU višejezičnosti


DO POČETKA SKUPA

 

Tehničko kosponzorstvo

 
Download

Prijenos autorskih prava (radovi na hrvatskom jeziku)

  Izjava o dozvoli upotrebe autorskog djela

 

 

Časopisi koji objavljuju odabrane
radove 
skupova MIPRO 

 

 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS
MIPRO uvodi strojnu transjezičnu komunikaciju za brži strukovni i društveni razvoj

 


[pregled]
23. svibanj 2024
Na svečanom otvaranju dostupan višejezični prijevod temeljen na umjetnoj inteligenciji

Ove godine MIPRO tijekom svečanog otvaranja skupa MIPRO 2024 omogućava prijevod na 58 jezika.
Za upute o pristupu prijevodima, kliknite ovdje.
 

 


[pregled]
21. svibanj 2024
Nobelovac prof. Krausz na MIPRO-u o znanosti i humanizmu

Na 47. skupu MIPRO dobitnik Nobelove nagrade prof. Krausz obratit će se skupu prilikom preuzimanja MIPRO godišnje ICT nagrade. Tim povodom će dati iskaz o  projektu Science4People (S4P). To je neprofitna inicijativa za pružanje i unapređenje potrebnog obrazovanja za djecu i mlade u kriznim regijama, poput ratom pogođene Ukrajine. Projekt je pokrenuo dobitnik Nobelove nagrade za fiziku Ferenc Krausz i članovi njegova tima ubrzo nakon ruske invazije 2022. godine. S4P surađuje s etabliranim lokalnim partnerskim organizacijama na licu mjesta kako bi osigurao brzu i ciljanu pomoć. Obrazovni program SKOLA+, koji promovira ukrajinske učenike i pomaže popuniti praznine nastale ratom i pandemijom Covid-19, dio je ovih napora.
 

„Trenutno smo usredotočeni na poboljšanje situacije u regijama gdje smo aktivni i na pružanje djeci prilike da nadoknade propuštene obrazovne prilike kroz naše projekte.
 

Također želimo podržati one koji su posebno zainteresirani, kao i promicati sportske i umjetničke aktivnosti, koje će pružiti pozitivan psihološki balans za učenike, posebno u trenutnoj stresnoj ratnoj situaciji“ - izjavio je nobelovac prof. Krausz.


[pregled]
19. svibanj 2024
47. skup MIPRO koristi višejezični prijevod s AI tehnologijom na svim EU jezicima

Ovogodišnji 47. skup MIPRO, na svečanom otvaranju ostvaruje značajan napredak u tehnologiji jezične barijere primjenom naprednog višejezičnog prijevoda s AI tehnologijom. Nakanom smanjenja dominacije engleskog jezika u međunarodnim forumima, ova inicijativa teži povećanju jezične raznolikosti i poštivanju propisa Europske unije o jezičnoj jednakosti u svim okolnostima.
 


Primjena ove tehnologije osigurava da svi sudionici, bez obzira na materinski jezik, imaju jednak pristup praćenju svečanog otvaranja tradicionalnog skupa. To, ne samo da obogaćuje doživljaj i iskustvo svih sudionika, već postavlja i novi standard za inkluzivnost na globalnim tehnološkim događanjima.
 

Koristeći najnoviju AI tehnologiju, skup MIPRO predvodi primjerom, demonstrirajući kako se tehnologija može koristiti za premošćivanje jezičnih razlika i stvaranje inkluzivnijeg okruženja. Ova inicijativa je korak naprijed u poštivanju i promicanju jezične raznolikosti, usklađujući se s vizijom Europske unije o jezičnoj jednakosti u svim sferama.
 

Karolj Skala
Predsjednik Programskog odbora MIPRO


[pregled]
18. svibanj 2024
Dobitnici ovogodišnje „MIPRO godišnje ICT nagrade“ za najutjecajnije dostignuće u ICT-u - PRESS INFO
Hrvatska udruga MIPRO, kao jedna od najvećih ICT udruga, nakon 46 godina praćenja razvoja struke pokrenula je inicijativu za „MIPRO godišnjom ICT nagradom“ kao identifikaciju i istaknuće posebno vrijednog doprinosa razvoju struke u znanstveno-tehnološkom i gospodarskom smislu. 
 
Za motiv ove izrazito vrijedne strukovne nagrade izabrano je „Teslino jaje“ kao simbol života i stvaranja. Ono predstavlja simboliku i povijesnu priču. Nikola Tesla je 1882. godine otkrio okretno magnetno polje kako bi dokazao princip stvaranja fizičkog okretnog učinka pomoću izmjenične struje. Na tom je izumu nastala druga industrijska revolucija i započeo razvoj suvremene civilizacije.  
 
Temeljem pristiglih nominacija, odabrano je pet nagrada u 5 različitih kategorija. Kandidat za dodjelu nagrade mogla je biti pravna osoba ili pojedinac, a nominaciju su mogli podnijeti svi bez ograničenja.
 
Ovogodišnji dobitnici su:
• Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu – SRCE (kategorija akademija) za uspostavu i primjenu distribuiranih računalnih sustava
• Algebra - „Portal za napredno praćenje tržišta rada“ (kategorija projekti)
• KONČAR – Digital (kategorija gospodarstvo) za niz inovativnih proizvoda za tržište 
• Ivan Burazin (kategorija pojedinci) za razvojno okruženje u oblaku i poslovnost
• nobelovac Ferenc Krausz (kategorija izvan konkurencije) za izniman svjetski rezultat i doprinos svjetskoj znanosti   
 
Nagrade će se uručiti na svečanom otvaranju 47. Međunarodnog ICT skupa MIPRO 2024 u srijedu, 22. svibnja 2024. u Kongresnoj dvorani Grand hotela Adriatic u Opatiji.


Šira obavijest dostupna OVDJE.

[pregled]
25. ožujak 2024
Objava o savjetovanju CE na stranici Društva kibernetičara - 12.6.2023.
Dodjela nagrada za najljepši crtež “Računala budućnosti” na MIPRO CE 2023
 
 
 
Photo - HBstudio

 


[pregled]
13. lipanj 2023


 

Dew Computing


Objavljena je knjiga o Dew Computingu


Springer je objavio novu knjigu o Dew Computing-u (Rosa računarstvo) kao začetnu razinu Dew-Fog-Cloud servisne hijerarhije. 


 
MIPRO otvara suradnju s:
  Public Administration
 

Prijašnji događaji
 
Projekti
 
Video
 
"MIPRO Gridvision" by Zorislav Šojat

Zorislav Šojat održava stranice orijentirane računalstvu, gdje se mogu pronaći mnogi video zapisi MIPRO konferencija, intervjui sa znanstvenicima i drugi zanimljivi materijali: http://gridvision.irb.hr/
 

Binarni kod
http://gridvision.irb.hr/Binarni_kod/


Dodjela Zlatne povelje MIPRO-a i razgovor s Branimirom Makancem

 

 
Kolumne
 
Suorganizatori - nasumično
Pomorski fakultet RijekaTehnički fakultet RijekaFOI VaraždinIRB ZagrebHAKOM