Search  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

innovative promotional partnershipArtificial Intelligence towards EU Multilingualism


UNTIL THE CONVENTION STARTS

 

Technical co-sponsorship

 
Download

 

 

 

Journals publishing selected
MIPRO papers

 

 

 

EVENTSNEWSPRESS
Svečano obilježen Dan FER-a
Očuvanje digitalnog suvereniteta i nastavak razvoja izvrsnosti ključni su naglasci s ovogodišnjeg svečanog obilježavanja Dana Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), najvećeg obrazovnog, istraživačkog i inovacijskog središta u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj.
 
Svečanosti Dana FER-a prisustvovali su brojni visoki uzvanici, predstavnici vlasti, znanstvenih, obrazovnih i vojnih institucija te gospodarstva. Među njima i izaslanik predsjednika RH dr. sc. Julije Domac, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Tomislav Okroša, izaslanik predsjednika Vlade RH dr. sc. Hrvoje Meštrić, izaslanik ministra gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić, izaslanica ministra obrane Lučiana Klobas Dobrović, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba izv. prof. dr. sc. Luka Korlaet, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. sc. Nikša Burum, državni tajnik Središnjeg državnog ureda Bernard Gršić i državni tajnik za vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju Zdenko Lucić.
 
Dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Bilas s okupljenima je podijelio kako FER nastavlja razvijati izvrsnost i inovativnost u nastavi i istraživanjima i povezivati se sa zajednicom, međutim upozorio je i na izazove koji se nalaze pred Hrvatskom. „Plaće koje doktorandi i mladi istraživači mogu dobiti iz nacionalnih izvora financiranja za inženjerska zanimanja nisu konkurentne ni ponudama domaće industrije, a posebice ne ponudama iz inozemstva“, istaknuo je dekan Bilas, naglasivši kako takav model ne može ispuniti nacionalne strateške ciljeve. “Pred nama su veliki izazovi u energetici, mobilnosti i industriji uslijed klimatskih promjena i izazovi očuvanja digitalnog suvereniteta s kojima se mogu suočiti samo dobro obrazovani i motivirani stručnjaci. Doprinosimo podizanju tehnološke ili digitalne suverenosti kao što već godinama doprinosimo istraživanjem i primjenom umjetne inteligencije, ili razvojem europskih procesora visokih performansi.” istaknuo je.
 
Jedna od važnijih tema zadnjih godina je FER-ova prostorna infrastruktura, rekao je, između ostaloga, dekan te podijelio: „Zgrade B i C, odnosno neboder, su u programu cjelovite obnove koju smo pripremili velikim zalaganjem cijelog kolektiva FER-a.“ Neboder je iseljen, dio stvari je pohranjen u skladište, a od 12 zavoda, sedam koji koriste prostore C zgrade preseljeno je u zamjenski prostor u Banjavčićevoj ulici. „Tako će biti do kraja radova na obnovi za koje očekujemo da će uskoro započeti i to prvo na preuređenju sportske dvorane u koju će se privremeno preseliti nastava iz B zgrade. Obnova je velik i zahtjevan logistički i organizacijski posao na kojem radi veliki broj nastavnika, suradnika i nenastavnog osoblja. Planirana je rekonstrukcija zgrade A za što je u tijeku priprema projektne dokumentacije, kao i energetska obnova zgrade D“, naglasio je Bilas, koji se ovim putem zahvalio osoblju i brojnim partnerima koji pomažu u obnovi.
 
Istaknute su i važne poruke s ciljem poticanja daljnjeg rada znanstvenika i inženjera, a najuspješnijim studentima i djelatnicima Fakulteta dodijelila su se priznanja i nagrade. Između ostalih, najprestižnija fakultetska nagrada Zlatna plaketa “Josip Lončar”, koja se dodjeljuje posebno značajnim pojedincima koji su značajno doprinijeli razvoju i položaju Fakulteta, dodijeljena je prof. dr. sc. Davoru Grgiću, autoritetu za nuklearnu energiju, za doprinos vrhunskim primijenjenim istraživanjima u području sigurnosnih analiza nuklearnih elektrana, javnim djelovanjem i podizanjem međunarodne vidljivosti. Srebrna plaketa Josip Lončar, koja se dodjeljuje za naročito uspješne doktorske disertacije i znanstveno-istraživački rad dodijeljena je, između ostalih, dr. sc. Josipu Mikuliću, stručnjaku za čipove niske potrošnje, za doktorsku disertaciju pod naslovom: Relaxation oscillator architectures with delay and offset-voltage compensation (Arhitekture relaksacijskoga oscilatora s kompenzacijom kašnjenja i napona pomaka).
 
U ime svih nagrađenih zahvalio se prof. dr. sc. Zvonimir Šipuš, kojemu je također dodijeljena Zlatna plaketa „Josip Lončar“, za značajan doprinos Fakultetu vrhunskim istraživačkim postignućima u području analize i modeliranja elektromagnetskih struktura, podizanjem međunarodne vidljivosti i uključivanjem u Europski istraživački prostor. „Predivno je dobiti priznanje za svoj rad, no poseban je osjećaj kada to priznanje dobivate od kolega s kojima radite jer takvo priznanje ima poseban značaj. Počašćen sam, počašćeni smo i od srca vam zahvaljujemo. No, dopustite mi da proširim pogled i kažem da to priznanje nismo dobili samo mi. Istraživanje, razvoj i podučavanje je timski sport, i bez tima, ekipe, nema niti utakmice“, podijelio je Šipuš.
 
 

Izvor: https://www.fer.unizg.hr/novosti?@=2yvr0#news_94045


[back to news]
Monday, November 27, 2023



Dew Computing


A book on Dew Computing has been published


Springer has published a new book on Dew Computing as the entry level of the Dew-Fog-Cloud service hierarchy. 

 
MIPRO opening collaboration with:
  Public Administration
 

Previous events
 
Projects
 
Video

 

 
"MIPRO Gridvision" by Zorislav Šojat

Zorislav Šojat maintains Computer Science oriented pages, where many MIPRO Conference videos, interviews with scientists and other interesting material can be found: http://gridvision.irb.hr/

 
Columns
 
Patrons - random
Sveučilište u ZagrebuSveučilište u RijeciFER ZagrebPomorski fakultet RijekaTehnički fakultet Rijeka