Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoDostava cijelog rada: 12. veljače 2024.

Tehničko kosponzorstvo

 
Download

Prijenos autorskih prava (radovi na hrvatskom jeziku)

  Izjava o dozvoli upotrebe autorskog djela

 

 

Časopisi koji objavljuju odabrane
radove 
skupova MIPRO 

 

 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS

Pogled iz kosa


Biografija

Kopanje strategije u selu Zvrnduša Gornja

 

Štef i Joža su kopači šljunka, na primjer, negdje u Zvrnduši Gornjoj.   Lopatom šljunak ubacuju u tačke (ili u kariolu ako Vam je taj pojam bliži). Kada se tačke (ili kariola) napune, odvezu  tačke do kamiona i šljunak pretovare u kamion. Kada je kamion pun, kamiondžija odveze šljunak do skladišta ili do gradilišta. Moglo bi se to raditi i s mehanizacijom ali za ovu priču to nije od posebne važnosti pa ćemo ostaviti Štefa i Jožu da lopataju. Štef i Joža tako pošteno zarađuju svoj kruh i smanjuju broj prijavljenih na Zavodu za evidentiranje nazaposlenih koji se nekim čudom zove Zavod za zapošljavanje.

Jednoga lijepoga dana Joža lopatom udari u nešto tvrdo i kvrgavo, veće od uobičajenih komada šljunka na toj lokaciji. Prekine lopatanje, uzme rukom grumen nečega, vrti ga i gleda. Nije šljunak, nešto jeste, ali što? Pokaže to Štefu, Štef gleda, okreće, ali ni on ne zna što je to. Poslije kraće nedoumice Joža  stavi grumen u vodu, opere ga od zemlje i blata i ponovo pogleda i uskliknu: Jeb... ti sveca, pa to je  zlato! Čisto zlato. Ne bi se tako sjajilo da je nešto drugo. Dogovore se da grumen zlata sakriju u grm i da nastave s lopatanjem da ispune dnevnu normu. O grumenu će nastavit razgovor poslije posla. Lopataju oni dalje. Nije prošlo ni pola sata, opet se dogodilo isto. Drugi grumen zlata. I njega su sklonili u grm i nastavili lopatati. Nećete vjerovati, uskoro su našli i treći grumen zlata. Bio je najveći. To ni bez vraga-zaključi oštroumno Joža. Nekaj treba napraviti. Ali kaj? Štef se počeše po glavi i mudro zaključi: „Tamo u općini imaju Ured za provedbu Strategije razvoja naše općine. Tamo dela jedan činovnik zadužen za provedbu naše Strategije. Idemo mu reći kaj nam se dogodilo. Pokazat ćemo mu tri grumena zlata pa neka on kaže što da radimo“.

„Ne bi bilo loše ovo zlato kumekima mrknuti, ali kaj ako me prijave, nisu ni oni veslo sisali!“, mislio je onako usput činovnik.

Činovniku prorade klikeri: „Čekaj da pogledam kaj piše u Strategiji“. Uzme on Strategiju, lista ju, čita,  mumla nešto sebi u bradu, traži nešto u kazalu pojmova i nakon dužeg „kopanja“ izusti: „Dečki, u Strategiji piše koliko ćemo „proizvesti“ šljunka koji je naša komparativna prednost jer ga tu kod nas ima kak dreka. Možemo naš razvoj bazirati na tom prirodnom resursu koji je i ekološki prihvatljiv. O zlatu ništa ne piše, nema ga u Strategiji, nećemo ga vaditi jer je naša Strategija prihvaćena na svim razinama odlučivanja, osim toga prošla je i demokratsku javnu raspravu i svatko je mogao predložiti što hoće. Vi nastavite kopati i dalje šljunak, a ova tri grumena zlata zakopajte duboko da ih netko ne otkopa i ne omete provedbu naše Strategije“.

Joža i Štef su poslušali činovnika, vratili se u šljunčaru, zlato duboko zakopali i nastavili lopatati sretni što su pridonijeli provedbi Strategije razvoja svoje općine i što su spriječili odstupanje od nje.

Molim čitatelje da ovu  priču nikako ne dovode u vezu s našim pričama o bilo kojoj našoj strategiji jer tu naprosto nema ničega zajedničkog. Prepozna li netko ipak neku sličnost između ove priče i naše stvarnosti ona je posljedica njegove bolesne mašte a ne namjere nazovi-pisca ove nazovi-kolumne.

A sada, dragi čitatelju, lopatu u ruke i vrijedno kopaj po šljunku da i ti doprineseš realizaciji strategije razvoja naše Zvrnduše Gornje!.

24. lipanj 2015

START UPomanija25. ožujak 2019
„Maharadžin paradoks“ ili „Da li je maharadža socijalno osjetljiv i ako jeste zašto nije?“24. lipanj 2015
Kopanje strategije u selu Zvrnduša Gornja24. lipanj 2015
ARHIVA

Otvoren je Natječaj za dostavu prijedloga za dodjelu

MIPRO godišnje ICT nagradeNatječaj je otvoren do 4. ožujka 2024, a prijedlozi se dostavljaju u elektroničkom obliku na adresu
mipro-natjecaj@mipro.hr.

 

 

Dew Computing


Objavljena je knjiga o Dew Computingu


Springer je objavio novu knjigu o Dew Computing-u (Rosa računarstvo) kao začetnu razinu Dew-Fog-Cloud servisne hijerarhije. 


 
MIPRO otvara suradnju s:
  Public Administration
 


Prijašnji događaji
 
Projekti
 
Video
 
"MIPRO Gridvision" by Zorislav Šojat

Zorislav Šojat održava stranice orijentirane računalstvu, gdje se mogu pronaći mnogi video zapisi MIPRO konferencija, intervjui sa znanstvenicima i drugi zanimljivi materijali: http://gridvision.irb.hr/
 

Binarni kod
http://gridvision.irb.hr/Binarni_kod/


Dodjela Zlatne povelje MIPRO-a i razgovor s Branimirom Makancem

 

 
Kolumne
 
Suorganizatori - nasumično
Tehničko veleučilište u ZagrebuHATZUNIPUT-HT ZagrebHEP Zagreb