Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoROBOTIKA – budućnost tehnološkog svijeta

 

 

 


  • Rok za dostavu sažetaka:
    1. lipnja 2020.
  • Rok za dostavu radova:
    1. lipnja 2020.
  • Rok za konačnu recenziju:
    22. lipnja 2020. 

 

Download
 


 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS

Pogled iz kosa


Biografija

DRUŠTVO ZNANJA – riječki dio priče

 

Evo me opet s temom knjižara i njihove masovne pretvorbe u dućane koji prodaju „isplativiju“ robu od knjiga. U prošloj kolumni pisao sam o „pomoru“ knjižara u Zagrebu, posebno u najstrožem centru grada. Međutim, na svu sreću, nije tako svuda i svagdje u lijepoj našoj.

 

Često boravim u gradu Rijeci. Rijeka kao grad ima jednu dobru karakteristiku. Skoro sve što Vam treba u Rijeci locirano je na poznatom riječkom Korzu.

 

Na riječkom Korzu je i poznata velika kavana Filodramatica koja ima „običaj“ da povremeno mijenja ime. Dogodilo se to četiri puta u zadnjih 20 godina. Ništa neobično. Moulin Rouge nikada nije promijenio ime. Ali on je „malo“ zapadnije i malo francuskije od nas. Filodramatica je zgodno mjesto kada se trebate s nekim sastati i nešto dogovoriti. To je razlog da često kad dolazim u Rijeku svratim i tamo.

 

To je velika kavana. Bila. Ali od prije nekoga vremena više nije. Sada je to mala kavana. U istom velikom prostoru. Gdje je prostor nestao? Nije nestao. Samo je prenamijenjen. U tri četvrtine prostora kavane uselila se – pazite sad ovo – knjižara!

 

U isto vrijeme dok se u najstrožem centru metropole knjižare pretvaraju u obične dućane na riječkom korzu se kavana pretvara u – knjižaru! Tko je tu lud? Gdje toga još ima? Radi se o kavani koja je uvijek bila puna. Sada je onaj dio prostora u kojem je ostala kavana još puniji. I nije mi žao zbog gužve. Razlog koji je doveo do gužve nekako mi je simpatičan.

 

Inače, nedaleko od Filodramatice na Korzu je još jedna velika knjižara. Blizu je i velika knjižara velikog domaćeg nakladnika, u starom gradu u blizini još je nekoliko manjih knjižara. Nisam primjetio tendenciju „bježanja“ knjiga iz tih knjižara. Drago Gervais, Janko Polić Kamov, Viktor Car Emin, privremeni Istrian Vladimir Nazor, čak i jedan Talijan, kojega namjerno neću imenovati, bili bi zadovoljni.

 

Drago mi što je ova priča vezana uz Rijeku, grad u kojem je stvoren i u kojem živi MIPRO, koji na svojoj zastavi ima rečenicu S MIPROM u društvo znanja. Tim putem lakše je hodati sa knjigom.

 

Nadam se da ovakovih slučajeva ima i u drugim našim gradovima. I da će se oni više ugledati na „provinciju“ nego na „metropolu“!

 

PS. U posljednje vrijeme u prostoru bivše kavane Zora na Jadranskom trgu održava se Sajam knjiga. Još jedan riječki primjer (doduše privremenog) uzmaka kavana pred knjigom.

20. veljača 2012

START UPomanija25. ožujak 2019
„Maharadžin paradoks“ ili „Da li je maharadža socijalno osjetljiv i ako jeste zašto nije?“24. lipanj 2015
Kopanje strategije u selu Zvrnduša Gornja24. lipanj 2015
ARHIVA
Suorganizatori - nasumično
Sveučilište u RijeciFER ZagrebPomorski fakultet RijekaTehnički fakultet RijekaFOI Varaždin