Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoROBOTIKA – budućnost tehnološkog svijeta

 

 

 


  • Rok za dostavu sažetaka:
    1. lipnja 2020.
  • Rok za dostavu radova:
    1. lipnja 2020.
  • Rok za konačnu recenziju:
    22. lipnja 2020. 

 

Download
 


 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS

Pogled iz kosa


Biografija

O odgovornosti vozača autobusa i sveučilišnog profesora

 

U svojoj arhivi, tražeći neki dokument od prije dvadeset i pet godina, našao sam ovaj zapis. Učinio mi se zanimljivim, mada su se neke stvari od tada jako promijenile. Tako podaci o plaćama sveučilišnih profesora i vozača gradskih autobusa više ne vrijede, ali je, ali tzv. mentalni sklop ostao isti.

 

Vraćam se busom iz Varaždina u bijeli Zagreb grad. Autobus je tek krenuo, kraj mene sjeda mladi čovjek, simpatična osoba. Očito mu je do razgovora pa me pita kojim se poslom bavim. Odgovorim mu da sam profesor. A u kojoj školi-pita mladi čovjek. Na Sveučilištu - odgovorim. Oho… sveučilišni profesor, klikne mladić. Sada je red da ja njega pitam kojim se on poslom bavi, a on mi odmah reče da je vozač autobusa i da obično „drži“ jednu gradsku liniju koja spaja dijelove grada s obje strane rijeke Save. Baš fino - kažem - tek da nešto kažem. Autobus praši, jedno vrijeme šutimo, a onda se mladić ponovo oglasi: A kolika ti je plaća? Kažem mu u tadašnji dinar točan iznos. Oho, reče mladić, pa imamo istu plaću! Opet tišina. Sada malo duža. Već sam zaboravio razgovor, kad mladić prozbori: Znaš, to je u redu! Što je u redu - pitam. Pa to, da imamo istu plaću! A zašto bi to bilo u redu? Pa znaš - reče mladić - ti imaš više škole, ali ja radim odgovorniji posao!

 

Mislili što mislili moj sugovornik apsolutno je u pravu. Ako pogriješi u vožnji pa umjesto preko mosta odvede zglobni bus u Savu, ubit će možda i sto ljudi. Mediji će o tome brujati cijeli tjedan ili dva. Završit će na robiji. Naravno, ako iz svega toga uopće izvuče živu glavu. Ja to i da hoću (a neću) ne mogu napraviti. Doduše, mogu raditi grozno loše i u radnom vijeku upropastiti 40 generacija studenata ali to neće nikoga boljeti niti će završiti u medijima. Osim toga, nitko neće znati da sam to baš ja uradio. Čak ni ja! A za neku okruglu godišnjicu možda čak dobijem i neku nagradu. Poznam neke koji su je već dobili. A za isto djelo moj šofer čamio bi iza rešetaka. Naravno, ako bi uopće izvukao živu glavu. Doduše s dobrom šansom da ga šef države pomiluje. Zbog dobrog vladanja, em se razme!

23. travanj 2012

START UPomanija25. ožujak 2019
„Maharadžin paradoks“ ili „Da li je maharadža socijalno osjetljiv i ako jeste zašto nije?“24. lipanj 2015
Kopanje strategije u selu Zvrnduša Gornja24. lipanj 2015
ARHIVA
Suorganizatori - nasumično
HAKOMKončar Elektroindustrija ZagrebENT ZagrebA1 HrvatskaEkonomski fakultet Rijeka