Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoUmjetnom inteligencijom prema EU višejezičnosti

Tehničko kosponzorstvo

 


Fizički događaj

Organizatori:

MIPRO, Moon Code i Base58

Kontakt:

Josip Maričević, josip.maricevic@tolar.io (Moon Code d.o.o., Zagreb)

Voditelji:

Josip Maričević (Moon Code d.o.o., Zagreb), Marko Vukobratović (Base58 d.o.o., Osijek)

O radionici:

Radionica ima za cilj intenzivirati primjenu Blockchain tehnologije u Hrvatskoj i jačanje razvoja primjene i postupka izgradnje pilot blockchain infrastrukture (CroBSI) kao dio EU EBSI partnerstva.

Kome je radionica namijenjena:

Radionica je namijenjena naprednim gospodarskim subjektima koji namjeravaju dati doprinos razvoju inovativnih primjena u novim okolnostima i mogućnostima vezano za cirkularnu ekonomiju i šire.

Svi polaznici će se moći uključiti u ovu inicijativu i u zajedničkoj simbiozi sa sudionicima u organizaciji MIPRO-a pokrenuti novi val visokotehnološkog stvaralaštva za brži rast na tržištu. Na ovoj tehnološki naprednoj radionici očekuju se zainteresirane institucije, gospodarski subjekti i pojedinci.

Program:
0900-0915 Welcome Note
 0915-1045 FinTech (R)Evolution 101
Lucija Župan, Ivan Ostheimer
(Base58 d.o.o., Osijek, Croatia)
 1045-1115 Coffee break and Q&A session

 1115-1230

First generation Blockchain - printf(“Hello Bitcoin”)
Goran Horvat
(Base58 d.o.o., Osijek, Croatia)
 1230-1400 Lunch break

 

General track Developers track
1400- 1530 Bitcoin and Energy consumption in PoW systems
Marko Vukobratović
(Base58 d.o.o., Osijek, Croatia)
1400-1445 Technical Introduction to Blockchain
Josip Maričević
(Moon Code d.o.o., Zagreb, Croatia)
    1445-1515 Break and Q&A session
1530-1700 CODOS - Next generation Blockchain
Luca Kern, Luka Đurović
(Codos Foundation, Zug, Switzerland)
1515-1700 Hands-on: Smart contract
development

Igor Jerković, Josip Maričević
(Moon Code d.o.o., Zagreb, Croatia)

 

1700-2000 Blockchain lounge and discussion

 
FinTech (R)Evolution 101
Prvi dio radionice na jasan i sistematičan način prikazuje povijest novca i ključne događaje koji su doveli do razvoja FinTech industrije u posljednjem desetljeću. Kroz zanimljivo i dinamično predavanje u trajanju od sat i pol vremena polaznicima će se objasniti ključni pojmovi i uzročno-posljedične veze, korištene tehnologije i mogućnosti koje su se pojavile u posljednjih 10 godina, paradigme koje su promijenjene i pokrete koji su doveli do njihovih promjena te će se objasniti načela i vrijednosti novog decentraliziranog i otvorenog sustava 21. stoljeća.First generation Blockchain - printf(“Hello Bitcoin”)
U drugom dijelu prikazat će se temeljne zakonitosti i ključni parametri ekosustava Bitcoin i objasniti temeljna načela istoimene kriptovalute, opisana u white paper-u pseudonimnog autora Satoshi Nakamoto. Tijekom predavanja odgovorit će se na pitanja poput „što čini bitcoin različitim od ostalih kriptovaluta?“ i „ima li što skriveno u kriptovalutama?“, a dobiveni odgovori poslužiti će polaznicima da formiraju vlastito informirano mišljenje i konceptualno shvate funkcionalnosti na inženjerskoj razini. U dijelu predavanja dotaknuti će se tržišna svojstva kriptovalute bitcoin i dati pretpostavke za matematičko modeliranje i inženjersko ispitivanje.Technical Introduction to Blockchain
Prvi dio radionice namjenjen programerima ili općenito inženjerima koji bi se htjeli upoznati s tehničkim aspektima blockchain platforme. Proći će se i objasniti osnovni koncepti potrebni za funkcioniranje blockchaina poput digitalnih potpisa, hasheva, postizanja konsenzusa te kako svi ti koncepit zajedno omogućuju postojanje kriptovaluta.Hands-on: Smart contract development
Nastavak radionice za programere, uvest će postojeće programere bez iskustva u programiranju decentraliziranih aplikacija u razvoj tzv. pametnih ugovora (smart contracts). Uvod će osigurati potrebnu okolinu i upoznavanje s osnovama Solidity programskog jezika, te će se kroz konkretne primjere nastaviti s razvojima nekoliko osnovnih pametnih ugovora, te završiti s razvojem kompletne interaktivne decentralizirane aplikacije.Bitcoin and Energy consumption in PoW systems
Treći dio radionice obrađuje tematiku potrošnje električne energije u vodećem svjetskom kriptovalutnom eko-sustavu bitcoin. Znanstvenim i inženjerskim pristupom pružiti će se uvid u globalnu potrošnju električne energije i pružiti usporedba učinkovitosti sa drugim eko-sustavima. Ključna svojstva Proof-of-Work pristupa biti će razvidno objašnjena kroz praktične primjene, a potencijal korištenja navedenih svojstava u financijskoj diverzifikaciji priležećih industrija prikazan je u drugom dijelu ovog izlaganja. Konačno, izlaganje pruža kvalitativni presjek trenutnih trendova u Bitcoin eko-sustavu i uvod u sljedeće izlaganje.CODOS - Next generation Blockchain
U četvrtom dijelu radionice švicarski gosti predstavljaju novi generaciju primjene blockchain tehnologije u očuvanju okoliša i smanjenju emisije CO2 i ostalih stakleničkih plinova. Codos Foundation je neprofitna švicarska organizacija koja upravlja razvojem platforme CODOS (CO DOS, španjolski za CO2), koja ima za cilj nagrađivati sudionike eko-sustava koji aktivno sudjeluju u uštedama emisije štetnih plinova tijekom dnevnih migracija i putovanja. Jasnim i zaniljivim pristupom, izlagači ovog predavanja objasniti će metodologiju tokenizacije CO2 ušteda i financijske poticaje koji se ostvaraju sudjelovanjem u ovom eko-sustavu.Blockchain lounge and discussion
Nakon svih izlaganja predviđeno je druženje polaznika i predavača, kreativna rasprava u opuštenoj atmosferi, koktel zakuska i druženje blockchain i kripto entuzijasta.Prijava/Kotizacija:
PRIJAVA / KOTIZACIJE
CIJENA U EUR-ima
Do 9.5.2022.
Od 10.5.2022.
Članovi MIPRO i IEEE 105
105
Ostali 125 125

Skupni članovi MIPRO-a imaju slobodan pristup.

 

Mjesto održavanja:

Opatija, sa 170 godina dugom turističkom tradicijom, vodeće je ljetovalište na istočnoj strani Jadrana i jedno od najpoznatijih na Mediteranu. Ovaj grad aristokratske arhitekture i stila već 170 godina privlači svjetski poznate umjetnike, političare, kraljeve, znanstvenike, sportaše, ali i poslovne ljude, bankare, menadžere i sve kojima Opatija nudi svoje brojne sadržaje. 

Opatija svojim gostima nudi brojne komforne hotele, odlične restorane, zabavne sadržaje, umjetničke festivale, vrhunske koncerte ozbiljne i zabavne glazbe, uređene plaže i brojne bazene i sve što je potrebno za ugodan boravak gostiju različitih afiniteta. 

U novije doba Opatija je jedan od najpoznatijih kongresnih gradova na Mediteranu, posebno prepoznatljiva po međunarodnim ICT skupovima MIPRO koji se u njoj održavaju od 1979. godine i koji redovito okupljaju preko tisuću sudionika iz četrdesetak zemalja. Ovi skupovi Opatiju promoviraju u nezaobilazan tehnološki, poslovni, obrazovni i znanstveni centar jugoistočne Europe i Europske unije općenito.


Detaljnije informacije se mogu potražiti na www.opatija.hr i www.visitopatija.com.

Download
Trenutno nema datoteka za download
 
Novosti o događaju
Trenutno nema novosti
 
Suorganizatori - nasumično
HEP ZagrebSveučilište u ZagrebuSveučilište u RijeciFER ZagrebPomorski fakultet Rijeka