Search  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

innovative promotional partnershipArtificial Intelligence towards EU Multilingualism

Technical co-sponsorship

 
MIPRO 2014 - 37th International Convention

RT5 - Digitalna pismenost i računarstvo u predvisokoškolskom obrazovanju

Wednesday, 5/28/2014 4:00 PM - 6:00 PM, Congress hall, Grand hotel Adriatic, Opatija

OrganizatorI:

MIPRO (Petar Biljanović, Marina Čičin-Šain), Hrvatska sekcija IEEE (Mislav Grgić, Leo Budin, Dejan Škvorc, Iva Bojić), Hrvatska ACM sekcija (Josip Lörincz, Dinko Begušić, Sven Gotovac) i Hrvatsko društvo za promicanje informatičkog obrazovanja (Nenad Prelog, Zlatka Markučič)

Moderatori i kontakt osobe:

Dejan Škvorc, dejan.skvorc@fer.hr i Josip Lörincz, josip.lerinc@fesb.hr

Uvodničari:

Boris Jokić (Institut za društvena istraživanja Zagreb), Iva Bojić (Hrvatska sekcija IEEE), Marina Čičin-Šain (MIPRO), Josip Lörincz (Hrvatska ACM sekcija) i Zlatka Markučič (Hrvatsko društvo za promicanje informatičkog obrazovanja)

Tema i cilj:

Okrugli će stol ukazati na potrebu uvođenja sadržaja digitalne pismenosti i osnova računarstva u obvezni nastavni program osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj kako bi se učenici pripremili za predstojeće razdoblje sveprisutne informacijske i komunikacijske tehnologije.

Zaključci rasprave s definiranim obrazovnim postignućima za pojedina obrazovna razdoblja ponudit će se relevantnim institucijama i državnim tijelima kao podloga za izradu novog nacionalnog kurikuluma.

Opatija - 170 godina turizma:

Opatija, često nazivana i biser Jadrana, jedna je od najpoznatijih destinacija u Hrvatskoj s turističkom tradicijom koja ove godine slavi 170 godina. Smještena uz rub Mediterana, na obali Kvarnerskog zaljeva i padinama planine Učke koje se blago spuštaju prema moru, Opatija svojim klimatskim karakteristikama, prekrasnom arhitekturom, kvalitetnim hotelima, prekrasnim njegovanim parkovima i šetnicama pruža mogućnosti za ugodan boravak tijekom cijele godine.

Prvi je čari Opatije otkrio riječki patricij Iginio Scarpa, sagradivši ovdje 1844. godine svoj ljetnikovac koji je nazvao Villa Angiolina po svojoj preminuloj supruzi, čime je otvoren put razvoju turizma. To je bio tek početak.

Hotel je otvoren 27. ožujka 1884. godine. Nazvan je Hotel Quarnero, a gosti su na raspolaganju imali 60 soba. U to vrijeme nastaju i brojne luksuzne vile, ljetnikovci, hoteli, pansioni, sanatoriji, paviljoni, kupališta, šetališta i parkovi. U Opatiju dolaze najpoznatiji liječnici Monarhije i otvaraju sanatorije, grade se šetališta i kupališta. Opatija je tako uz Nicu, Karlove Vare, Cannes i Biarritz postala jedno od najznačajnijih europskih mondenih lječilišta devetnaestog i prve polovice dvadesetog stoljeća.

Ovdje su boravili kraljevi i carevi, književnici, filozofi, pisci, pjesnici i glazbenici. Spomenimo cara Franju Josipa, cara Vilima II, rumunjsku kraljicu Elizabetu, poznatu kao pjesnikinju koja je svoje pjesme objavljivala pod pseudonimom Carmen Sylva, zatim caricu Sissi, pisce A. P. Čehova i Jamesa Joycea, plesačicu Isadoru Duncan, skladatelje Gustava Mahlera i Giacoma Puccinija. Vidjeti i biti viđen - za to je trebalo doći u Opatiju.

Nakon II. svjetskog rata, turizam u Opatiji orijentira se na ljetnu sezonu i na razvoj kongresne ponude. Kroz svo to vrijeme, Opatija je svoju važnost destinacije koja pruža nešto posebno zadržala do danas.

Osvojit će vas mnogočime - prvorazrednim kongresnim sadržajima, odličnim smještajem, wellness centrima za odmor i opuštanje, te ljubaznim i uslužnim osobljem koje će izaći ususret svim vašim željama. Ne zaboravimo ni gastronomiju kroz koju ćete upoznati naše autohtone namirnice, jela i prvoklasna vina.

Upoznajte Opatiju, i neka Opatija upozna vas!


Detaljnije informacije se mogu potražiti na www.opatija.hr i www.opatija-tourism.hr. 

Download
 
News about event
Currently there are no news
 
Patrons - random
T-HT ZagrebHEP ZagrebSveučilište u ZagrebuSveučilište u RijeciFER Zagreb