Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)
Tehničko kosponzorstvo

 
Pohrana događanja
Uručena MIPRO godišnja ICT nagrada Damiru Sabolu

Photomath je brzorastuća EdTech tvrtka, tvorac istoimene najpopularnije aplikacije za učenje matematike u svijetu. Uz pomoć računalnog vida i umjetne inteligencije, aplikacija koristi kameru mobilnog uređaja da prepozna te trenutno riješi i objasni matematičke zadatke.

S više od 350 milijuna preuzimanja globalno te desetine milijuna aktivnih korisnika mjesečno, Photomath je jedan od najuspješnijih hrvatskih izvoznih proizvoda.

Aplikacija je dostupna na više od 30 jezika i preko 195 država diljem svijeta. 

Od osnutka 2014. godine do danas Photomath je narastao u globalnu priču i uspješan razvoj je doveo do toga da je tvrtku u svibnju 2023. godine preuzeo američki Google. U trenutku preuzimanja tvrtka je zapošljavala 200 ljudi u Zagrebu, UK i US. 

Godine 2013. Damir i njegov tim radili su na razvoju softvera za čitanje teksta kamerom mobilnog uređaja. Jednom prilikom, dok je rješavao sa sinom domaću zadaću iz matematike, pomislio je kako bi bilo dobro imati nešto što će pomoći pri rješavanju problema koje je već i sam zaboravio rješavati. I od toga je krenulo. 

Iskoristio je tehnologiju za čitanje matematičkih zadataka na mobilnom telefonu u svrhu lakše provjere matematičkih zadataka. Kasnije su se u aplikaciju dodala i objašnjenja kako se pojedini zadaci rješavaju te je izrađen prototip. 

Nakon sudjelovanja na natjecanju startup tvrtki TechCrunch Disrupt 2014. godine u Londonu, aplikacija je postala svjetski hit. Osam godina poslije aplikacija je premašila brojku od 350 milijuna preuzimanja u cijelom svijetu.

Photomath je besplatna aplikacija koja služi kao digitalni instruktor matematike, a pomaže učenicima i roditeljima koji se bore s izazovima rješavanja matematičkih zadataka. 

Umjetna inteligencija u aplikaciji tiskane i ručno pisane zadatke te trenutno rješava i objašnjava matematičke zadatke u rasponu od osnovnih aritmetičkih pa sve do složenijih zadataka diferencijalnog i integralnog računa. Uz rješenje, aplikacija nudi i detaljne upute za svaki korak, koje objašnjavaju učenicima kako da riješe zadatak i savladaju matematičke koncepte.

Photomath Plus, premium verzija aplikacije Photomath, uključuje i značajke poput animiranih instrukcija i ilustracija, koje nadilaze tradicionalne metode podučavanja oživljavanjem svakog koraka u rješavanju matematičkog zadatka.

Misija Photomatha je demokratizirati edukaciju korištenjem umjetne inteligencije i softverski generiranog edukacijskog sadržaja. S obzirom na dostupnost aplikacije Photomath na pametnim mobilnim uređajima, Photomath želi osigurati visokokvalitetnu podršku učenju nadohvat ruke učenika diljem svijeta. Photomath pruža prijeko potreban most između virtualnog učenja i interaktivnog pristupa rješavanju zadataka kako bi svim učenicima omogućio jednake prilike. 

________________________________________

Damir Sabol je uspješan hrvatski startup poduzetnik. Suosnivač je i izvršni direktor brzorastuće EdTech tvrtke Photomath, tvorca jedne od najpopularnijih edukacijskih aplikacija u svijetu.

Damir je i suosnivač tvrtke Microblink koja razvija B2B softverska rješenja temeljena na tehnologiji računalnog vida, a prethodno u svojoj karijeri bio je i osnivač i izvršni direktor Iskona, prvog privatnog pružatelja internetskih usluga i jedne od prvih tvrtki s podrškom Venture Capital fondova u Hrvatskoj.

Po struci je diplomirani inženjer elektrotehnike, a studirao je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Najviše uživa u razvoju inovativnih proizvoda koji se temelje na naprednim tehnologijama. 


[natrag na događanja]
5. srpanj 2023