Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoUmjetnom inteligencijom prema EU višejezičnosti

Tehničko kosponzorstvo

 
Download

Prijenos autorskih prava (radovi na hrvatskom jeziku)

  Izjava o dozvoli upotrebe autorskog djela

 

 

Časopisi koji objavljuju odabrane
radove 
skupova MIPRO 

 

 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS
COVID-19 ukazuje na ključnu ulogu digitalnih mreža u društvu - Ericsson Mobility Report
  • Do kraja 2020. predviđa se 190 milijuna 5G pretplata; 2,8 milijardi do kraja 2025.
  • Digitalna infrastruktura ključna je za zadovoljavanje komunikacijskih potreba u kriznim vremenima
  • Procjenjuje se da će veze putem fiksnog bežičnog pristupa (FWA) doseći gotovo 160 milijuna i predstavljati 25 posto globalnog podatkovnog prometa u mobilnim mrežama do kraja 2025.

Ericsson (NASDAQ: ERIC) očekuje da će globalni broj 5G pretplata nadmašiti 190 milijuna do kraja 2020. te 2,8 milijardi do kraja 2025. Ove su prognoze uključene u lipanjsko izdanje Ericsson Mobility Reporta (Ericsson Mobility Report June 2020), zajedno s projekcijama porasta podatkovnog prometa i regionalne pretplate. Izvještaj također daje jasan uvid u ulogu mreža i digitalne infrastrukture u funkcioniranju društva i povezivanju obitelji tijekom pandemije COVID-19.

Dok je rast 5G pretplata na nekim tržištima usporio uslijed pandemije, to nadoknađuju druga tržišta gdje je on ubrzan, zbog čega je Ericsson povisio svoju prognozu za globalne 5G pretplate do kraja 2020.

Vrijednost digitalne infrastrukture
Promjene u ponašanju uslijed ograničenja zbog zatvaranja tijekom pandemije uzrokovale su mjerljive promjene u korištenju fiksnih i mobilnih mreža. Najveći dio porasta prometa apsorbiran je u fiksnim rezidencijalnim mrežama u kojima je zabilježen rast 20-100 posto. No, mnogi pružatelji usluga su također primijetili nagli rast prometa u svojim mobilnim mrežama.

U nedavnom istraživanju koje je proveo Ericsson Consumer Lab, 83 posto ispitanika iz 11 zemalja tvrde da im je ICT tehnologija puno pomogla kako bi izdržali razdoblje zatvaranja tijekom pandemije. Rezultati pokazuju povećano usvajanje i korištenje ICT usluga, poput e-učenja i aplikacija za wellness, koje su korisnicima pomogle u prilagodbi na novu realnost.
Gledajući u budućnost, dok njih 57 posto kaže da će štedjeti novac zbog financijske sigurnosti, jedna trećina ih planira investirati u 5G i poboljšan mobilni širokopojasni pristup kod kuće kako bi bili spremniji za potencijalni drugi val COVID-19.

Fiksni bežični pristup (Fixed Wireless Access - FWA) preuzima veću ulogu
Predviđa se da će FWA veze doseći gotovo 160 milijuna do 2025. – čineći ukupno oko 25 posto globalnog podatkovnog prometa u mobilnim mrežama. Na kraju 2019., globalni FWA podatkovni promet je procijenjen na otprilike 15 posto ukupnog globalnog prometa. Prema sadašnjim projekcijama rast će gotovo 8 puta i doseći 53 eksabajta 2025., što predstavlja 25 posto ukupnog globalnog mobilnog podatkovnog prometa.

FWA putem 4G ili 5G sve je češća troškovno-učinkovita alternativa za pružanje širokopojasnog pristupa i nekoliko je čimbenika koji pokreću FWA tržište: potražnja korisnika i poslovnog sektora za digitalnim uslugama uz programe i poticaje vlada.

Fredrik Jejdling, izvršni potpredsjednik i rukovoditelj za mreže u Ericssonu izjavio je: “Širenje COVID-19 virusa potaknulo je ljude širom svijeta da promijene svoje svakodnevne živote te da, u mnogim slučajevima, rade ili uče iz svojih domova. To je uzrokovalo brzo premještanje mrežnog prometa s poslovnih na rezidencijalne zone.” Najnoviji izvještaj pokazuje da mobilne i fiksne mreže imaju sve veću ulogu kao dio kritične nacionalne infrastrukture.
”Povrh mjerenja uspjeha 5G pretplatama, učinak ove tehnologije će u konačnici biti ocijenjen koristima koje ona donosi ljudima i poslovnom sektoru,” dodaje Jejdling. ”5G je stvoren za inovaciju i ova je kriza naglasila pravu vrijednost povezanosti i uloge koju ona može imati u ponovnom pokretanju ekonomija.”

Izvještaj također uključuje prognoze za rast podatkovnog prometa, regionalne pretplate kao i uvide u igranje igara utemeljeno u oblaku te opširne članke o privatnim dediciranim mrežama  i Verizonovoj strategiji milimetarskih valova za ciljana gradska područja.

Ericsson trenutačno ima 93 komercijalna 5G sporazuma ili ugovora s pojedinim pružateljima komunikacijskih usluga od kojih je 40 za mreže u radu.


Izvor: Ericsson, Press info


[natrag na vijesti]
19. lipanj 2020
Dew Computing


Objavljena je knjiga o Dew Computingu


Springer je objavio novu knjigu o Dew Computing-u (Rosa računarstvo) kao začetnu razinu Dew-Fog-Cloud servisne hijerarhije. 


 
MIPRO otvara suradnju s:
  Public Administration
 


Prijašnji događaji
 
Projekti
 
Video
 
"MIPRO Gridvision" by Zorislav Šojat

Zorislav Šojat održava stranice orijentirane računalstvu, gdje se mogu pronaći mnogi video zapisi MIPRO konferencija, intervjui sa znanstvenicima i drugi zanimljivi materijali: http://gridvision.irb.hr/
 

Binarni kod
http://gridvision.irb.hr/Binarni_kod/


Dodjela Zlatne povelje MIPRO-a i razgovor s Branimirom Makancem

 

 
Kolumne
 
Suorganizatori - nasumično
HAKOMKončar Elektroindustrija ZagrebENT ZagrebA1 HrvatskaEkonomski fakultet Rijeka