Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoUmjetnom inteligencijom prema EU višejezičnosti

Tehničko kosponzorstvo

 
Download

Prijenos autorskih prava (radovi na hrvatskom jeziku)

  Izjava o dozvoli upotrebe autorskog djela

 

 

Časopisi koji objavljuju odabrane
radove 
skupova MIPRO 

 

 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS
Kako prilagoditi edukaciju potrebama suvremenog gospodarstva

Izazovi koje tehnološke promjene i izgradnja digitalnog gospodarskog modela poznatog pod imenom industrija 4.0 predstavlja za obrazovanje kadrova – od srednje škole do radnog mjesta – bili su tema okruglog stola „Industrija 4.0 i obrazovanje“ koji se održao u utorak poslijepodne kao u Kongresnoj dvorani hotela Adriatic.

Uz moderatora Nedeljka Štefanića s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, o ovoj su temi raspravljali Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja zadužen za srednjoškolsko obrazovanje te Elisabetta Forunato iz istog ministarstva.

- Jedan od stupova u nacionalnoj platformi obrazovne reforme i njenog prilagođavanja potrebama industrije 4.0 su ljudski potencijali, odnosno pitanje kako educirati ljude da se na radnim mjestima uspješno nose s izazovima koje nosi industrija 4.0, kazao je Štefanić, koji je spomenuo i istraživanje koje je pokazalo da niti jedno hrvatsko poduzeće ne spada pod industriju 3.5, a većina se svrstava u industriju 3.0 ili 2.0.

Postojeći trendovi ukazuju da će od 2015. do 2020. godine u svijetu nestati 7,1 milijun radnih mjesta, najviše u administraciji i prerađivačkoj industriji, a istovremeno će se otvoriti oko 2 milijuna novih radnih mjesta, prvenstveno u financijama, menadžmentu i savjetovanju. - U narednom razdoblju proizvodnja će se sve više automatizirati i digitalizirati, a radnici će se fokusirati na nadziranje tih procesa i savjetovanje, pri čemu će se tražiti kompetencije kao što su programiranje, želja za učenjem te analitičke sposobnosti, kazao je Štefanić.

Prskalo je dodao kako Europska unija planira uložiti pola milijarde eura na razvoj industrije 4.0 i prilagodbu gospodarstva u uvjetima globalne tržišne utakmice, a u Hrvatskoj se planira provesti kurikularna prilagodba srednjih škola kako bi više korespondirale s potrebama gospodarstva.

Kako je istaknuo, osnivat će se centri izvrsnosti koji će biti opremljeni suvremenom informatičkom tehnologijom i koji će služiti kao spona između edukacije i poslovnog sektora, pri čemu će se srednje strukovne škole povezati s gospodarstvom i usko surađivati kako bi se stvorili kadrovi kakvi su potrebni na tržištu rada.


[natrag na vijesti]
22. svibanj 2018
Dew Computing


Objavljena je knjiga o Dew Computingu


Springer je objavio novu knjigu o Dew Computing-u (Rosa računarstvo) kao začetnu razinu Dew-Fog-Cloud servisne hijerarhije. 


 
MIPRO otvara suradnju s:
  Public Administration
 


Prijašnji događaji
 
Projekti
 
Video
 
"MIPRO Gridvision" by Zorislav Šojat

Zorislav Šojat održava stranice orijentirane računalstvu, gdje se mogu pronaći mnogi video zapisi MIPRO konferencija, intervjui sa znanstvenicima i drugi zanimljivi materijali: http://gridvision.irb.hr/
 

Binarni kod
http://gridvision.irb.hr/Binarni_kod/


Dodjela Zlatne povelje MIPRO-a i razgovor s Branimirom Makancem

 

 
Kolumne
 
Suorganizatori - nasumično
HAKOMKončar Elektroindustrija ZagrebENT ZagrebA1 HrvatskaEkonomski fakultet Rijeka