Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoUmjetnom inteligencijom prema EU višejezičnosti

Tehničko kosponzorstvo

 
Download

Prijenos autorskih prava (radovi na hrvatskom jeziku)

  Izjava o dozvoli upotrebe autorskog djela

 

 

Časopisi koji objavljuju odabrane
radove 
skupova MIPRO 

 

 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS
Ericsson Nikola Tesla Grupa - rezultati u prvom polugodištu 2022.
U prvih šest mjeseci 2022. godine Ericsson Nikola Tesla Grupa solidno je poslovala unatoč izrazito turbulentnom političkom okruženju, inflaciji, povećanju cijena rada, energenata i materijala, poremećajima u opskrbi te nedostatku stručnjaka iz STEM područja.

- Realizirani su brojni projekti na domaćem i izvoznim tržištima, a u narednom razdoblju i nadalje će se poduzimati mjere za ublažavanje rizika uzrokovanih gospodarskim i političkim kretanjima te raditi na realizaciji novih poslovnih prilika
- Prihodi od prodaje iznose 1.062,3 milijuna kuna i 4,7% su viši u odnosu na isto razdoblje prethodne godine
- Bruto marža je 9,7%, dok je neto dobit 68,4 milijuna kuna, a novčani tok od poslovnih aktivnosti iznosi 20,5 milijuna kuna  

Komentirajući ostvarene rezultate Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle je naglasila: „U prvom polugodištu 2022. godine nastavili smo s realizacijom brojnih projekata na domaćem i izvoznim tržištima te ostvarili prihode od prodaje veće od milijardu kuna. Solidno smo poslovali unatoč izrazito turbulentnom političkom okruženju, inflaciji, povećanju cijena rada, energenata i materijala, poremećajima u opskrbi te nedostatku stručnjaka iz STEM područja. Rat u Ukrajini značajno utječe na naše poslovanje na bjeloruskom, ali i okolnim tržištima. Uslijed sankcija uvedenih od strane EU pokrenut je raskid ugovora za projekt implementacije eZdravstva Republike Bjelorusije. Zaustavili smo potpisivanje već dogovorenih novih ugovora te odgodili realizaciju ranije potpisanih višegodišnjih ugovora s telekom operatorima u Bjelorusiji, a njihova daljnja realizacija ovisit će o razvoju situacije sa sankcijama, koju kontinuirano pratimo. Kako bismo ublažili posljedice rizika s kojima se kompanija susreće kontinuirano pratimo situaciju na svim tržišnim i poslovnim segmentima te poduzimamo odgovarajuće mjere. Diverzifikacija poslovanja omogućuje nam da stabilno poslujemo i ublažimo negativne učinke krize kroz povećanje angažmana naših stručnjaka u okviru globalne organizacije na razvojno-istraživačkim poslovima i drugim visokovrijednim uslugama, a aktivno radimo i na razvoju postojećih te novih poslovnih segmenata.“
 
U odnosu na prvo polugodište 2021. godine, na razini Grupe prihodi od prodaje bilježe rast od 4,7%, ponajprije zbog porasta prodaje u području usluga za Ericsson. Bruto marža bilježi smanjenje na 9,7%, kao rezultat sankcija na bjeloruskom tržištu, porasta plaća kao odgovora na inflatorne pritiske te porasta cijena energenata, sirovina i materijala, dok je operativna dobit niža 35,6% te iznosi 76,9 milijuna kuna. Ostvaren je pozitivan novčani tok od poslovnih aktivnosti u iznosu od 20,5 milijuna kuna, što je u skladu s očekivanjima s obzirom na tržišno okruženje. Drugo tromjesečje smo zaključili sa zdravom bilancom, s udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 30,9%. Novac i novčani ekvivalenti, uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu, krajem drugog tromjesečja iznose 515,1 milijun kuna (41,0% ukupne imovine). 
 
Domaće tržište obilježeno je nastavkom ulaganja vodećih operatora u mrežnu infrastrukturu.
Shodno tome u proteklom razdoblju Ericsson Nikola Tesla Grupa nastavila je s isporukama vezanima za 5G mrežu i optičku pristupnu mrežu za Hrvatski Telekom, koji je nedavno ponovno dobio umlaut 'Best in Test' nagrade za najbolju i najbržu fiksnu i mobilnu mrežu. 
Na rezultate umlaut analiza zasigurno je pozitivno utjecala kvalitetna realizacija projekata na kojima su radili i njihovi stručnjaci.
S njihovim strateškim partnerom A1 Hrvatska nastavljena je suradnja na proširenju pokrivanja i kapaciteta radijske 5G mreže, proširenju kapaciteta 4G mreže te modernizaciji konvergentne 5G jezgrene mreže. 
 
Nadalje, u okviru pilot projekta, u suradnji s kompanijom Odašiljači i veze, implementirali su privatnu 5G mrežu u tvornici u Šibensko-kninskoj županiji baziranu na Ericsson Private 5G rješenju. Ovo rješenje predstavlja u potpunosti samostalnu 5G mrežu visokih performansi, visoke razine sigurnosti, uz mogućnosti daljinskog upravljanja i automatizacije. 
 
Na domaćem tržištu u segmentu Digitalno društvo nastavljene su aktivnosti na projektima e-zdravstva, e-poslovanja i javne sigurnosti, a potpisani su i novi ugovori, među ostalim ugovoren je nastavak suradnje vezan za usluge podrške aplikativnom sustavu Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra (ZIS).
 
Kada se govori o inovativnim rješenjima, njihov Centar za istraživanje i razvoj (R&D), kao i njihovi ekspertni centri za rješenja i usluge, prepoznati su po izvrsnosti na razini korporacije Ericsson te kontinuirano dobivaju nove odgovornosti i značajno doprinose poslovnim rezultatima Grupe. 
 
S dugogodišnjim kupcima na susjednim izvoznim tržištima nastavljena je suradnja na modernizaciji mobilnih mreža. S HT Mostarom ugovoreno je održavanju fiksne i mobilne mreže do kraja 2023. godine. Također, treba izdvojiti i aktivnosti na modernizaciji mobilne mreže Crnogorskog Telekoma koje uključuju povećanje kapaciteta, proširenje i pokrivanje cijele Crne Gore 5G signalom te puštanje u rad prve 5G pilot mreže na kosovskom tržištu s operatorom IPKO.
 
S ciljem daljnjeg razvoja kompanije, uz proširenje postojećih ureda u Zagrebu, Splitu i Osijeku, početkom lipnja otvorili su novi ured u Rijeci. Otvaranjem njihovih centara u drugim hrvatskim gradovima omogućavaju ICT stručnjacima da ostanu u Hrvatskoj te se kontinuirano usavršavaju radeći u dinamičnoj ICT industriji, na najnovijim tehnologijama i zanimljivim projektima u suradnji s vrhunskim stručnjacima iz cijelog svijeta. Također, daju i dodatni zamah gospodarskom i tehnološkom razvoju te kao društveno odgovorni poduzetnik doprinose ravnomjernom razvoju Hrvatske. 
 
Zaključujući komentar rezultata prvih šest mjeseci Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle je naglasila: „Ericsson Nikola Tesla Grupa broji više od 3500 zaposlenika, a iznimno smo ponosni što u području softver dizajna radi više od 1800 stručnjaka, te postoji potencijal za daljnji rast. U prvih šest mjeseci ove godine našoj se Grupi pridružilo više od 130 zaposlenika, u najvećoj mjeri visoko obrazovanih stručnjaka iz STEM područja. Angažman u našoj kompaniji omogućava ICT stručnjacima da svojim radom svakodnevno pozitivno utječu na život i rad milijuna ljudi. Stoga vjerujem kako će i u narednom razdoblju stručnjaci iz STEM područja prepoznati Ericsson Nikolu Teslu kao poslodavca svog izbora.“ te nastavila: „ U 2022. godini očekujemo nastavak trenda rasta potreba za digitalnim rješenjima što kompaniji otvara nove prilike za razvoj poslovanja. Stoga, neovisno o svim izazovima, nastavit ćemo ulagati u 5G i nove tehnologije, Industriju 4.0/5.0, nova rješenja, tržišta i kupce, razvoj znanja i vještina naših zaposlenika, digitalnu transformaciju Ericsson Nikola Tesla Grupe te otvaranje novih radnih mjesta kako bismo osigurali dugoročni razvoj kompanije. Pripremamo se i za naš dodatni kvalitetan doprinos punom razvoju Digitalne Hrvatske u narednom desetljeću.„
 
 

Izvor: https://www.ericsson.hr/20220722-etk-poslovni-rezultati-polugodisnji


[natrag na vijesti]
22. srpanj 2022
Dew Computing


Objavljena je knjiga o Dew Computingu


Springer je objavio novu knjigu o Dew Computing-u (Rosa računarstvo) kao začetnu razinu Dew-Fog-Cloud servisne hijerarhije. 


 
MIPRO otvara suradnju s:
  Public Administration
 


Prijašnji događaji
 
Projekti
 
Video
 
"MIPRO Gridvision" by Zorislav Šojat

Zorislav Šojat održava stranice orijentirane računalstvu, gdje se mogu pronaći mnogi video zapisi MIPRO konferencija, intervjui sa znanstvenicima i drugi zanimljivi materijali: http://gridvision.irb.hr/
 

Binarni kod
http://gridvision.irb.hr/Binarni_kod/


Dodjela Zlatne povelje MIPRO-a i razgovor s Branimirom Makancem

 

 
Kolumne
 
Suorganizatori - nasumično
Tehnički fakultet RijekaFOI VaraždinIRB ZagrebHAKOMKončar Elektroindustrija Zagreb