Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoUmjetnom inteligencijom prema EU višejezičnosti

Tehničko kosponzorstvo

 
Download

Prijenos autorskih prava (radovi na hrvatskom jeziku)

  Izjava o dozvoli upotrebe autorskog djela

 

 

Časopisi koji objavljuju odabrane
radove 
skupova MIPRO 

 

 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS
OIV - predstavljeni planovi za obranu od požara za nadolazeću sezonu
Na konferenciji “Požari u Hrvatskoj: obrana i prevencija 2022.” koja je održana 14. studenog 2022. godine u Hotelu Hilton Garden Inn Zagreb analizirane su aktivnosti poduzete u sklopu obrane od požara u sezoni 2022. godine i najavljene novosti u prevenciji te boljoj organizaciji u pripremi za nadolazeću sezonu.
 
U uvodnom dijelu potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pozdravio je okupljene te naglasio važnost organizacije ovakvih vrsta konferencija za društvo u cjelini. „Ne postoji društvo s nula rizika, ali postoji trajna zadaća kreatora politika da čine sve što je u njihovoj moći kako bi se rizici za građane sveli na najmanju moguću mjeru“, rekao je Božinović pojasnivši ciljeve koje će donijeti nedavno donesena Strategija za upravljanja rizicima od katastrofa.
 
Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković istaknuo je napore svih strana uključenih u rješavanje ove bitne problematike i pohvalio suradnju s OIV-om.
 
„Bez Odašiljača i veza ne bi ni bilo dobrih veza koje smo imali u Operativno vatrograsnom zapovjedništvu, ne bi bilo ranog otkrivanja, ranog uzbunjivanja, ranog aktiviranja vatrogasnih snaga i ranih intervencija. Cijeli proces od dojave do gašenja požara smanjili smo s 3.23 sata na 2.35 sati što dovoljno govori o utjecaju ulaganja u vatrogasni sustav“, rekao je Tucaković.
 
Nastavno na ranije otvorene teme, direktor Sektora za prodaju OIV-a Tomislav Marić održao je prezentaciju „Doprinos OIV Fire Detect AI sustava u proteklom razdoblju i planirana proširenja usluga u sezoni 2023.“ 
 
„Pri razvijanju usluge misao vodilja bila je zaštita ljudi, imovine, šumskih površina te smanjenje posljedica štetnog događaja i financijskih troškova, a s druge strane razmišljali smo i o kolegama iz vatrogasne zajednice i njihovim potrebama. Njima je prije svega potrebna brza detekcija dima i vatre, bolja koordinacija snaga na terenu, kao i alati za analizu štetnog događaja“, kazao je Marić.
 
Pritom je napomenuo kako je u sustav predložena integracija dvanaest lokacija na području Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Zadarske županije financiranih iz EU projekta Holistic, a u tijeku je analiza i odabir optimalnih lokacija za proširenje sustava na područje Istarske županije i dijela Primorsko-goranske županije.
 
„Na tome području već su pokrenute određene radnje s kolegama iz Hrvatske vatrogasne zajednice“, dodao je Marić.
 
U sklopu konferencije održana je i panel rasprava „Obrana požara 2023.“ na kojoj je sudjelovao predsjednik Uprave OIV-a Mate Botica te se ujedno osvrnuo i na financijski aspekt efikasne obrane od požara.
 
„Došli smo do faze kada s ponosom možemo reći da je sustav učinkovit, ne samo zbog svega  ranije spomenutog, nego i zbog ušteda koje sa sobom donosi rano otkrivanje požara“, kazao  je Botica te dodao kako je sustav primjenjiv i izvan granica Republike Hrvatske.
 
„Sustav OIV Fire Detect AI moguće je koristiti izvan granica naše Domovine, a naglasio bih kako ovdje nije riječ običnim kamerama s kojima se svakodnevno susrećemo već je riječ o složenom tehnološkom sustavu za videonadzor s vrlo složenim algoritmima koji proučavaju pojave na terenu i dostavljaju obavijesti o detektiranome“, rekao je Botica te naglasio kako je sustav moguće prilagoditi lokalnim zahtjevima poštujući sve propise zemlje u kojoj se provodi implementacija.
 
Uz g. Boticu na panelu su sudjelovali i zapovjednik 855. protupožarne eskadrile Darko Kučej, vodeći klimatolog iz DHMZ-a Lovro Kalin, županijski vatrogasni zapovjednik za područje Istre Dino Kozlevac i direktor Sektora za šumarstvo Hrvatskih šuma Krešimir Žagar.
 
Konferencija u organizaciji Hanza Medije okupila je vodeće stručnjake iz gospodarskih, obrambenih i vatrogasnih institucija te kreatore javne politike u Hrvatskoj.
 
 

Izvor: https://oiv.hr/hr/vijesti/objave-za-javnost/predstavljeni-planovi-za-obranu-od-pozara-za-nadolazecu-sezonu/


[natrag na vijesti]
17. studeni 2022
Dew Computing


Objavljena je knjiga o Dew Computingu


Springer je objavio novu knjigu o Dew Computing-u (Rosa računarstvo) kao začetnu razinu Dew-Fog-Cloud servisne hijerarhije. 


 
MIPRO otvara suradnju s:
  Public Administration
 


Prijašnji događaji
 
Projekti
 
Video
 
"MIPRO Gridvision" by Zorislav Šojat

Zorislav Šojat održava stranice orijentirane računalstvu, gdje se mogu pronaći mnogi video zapisi MIPRO konferencija, intervjui sa znanstvenicima i drugi zanimljivi materijali: http://gridvision.irb.hr/
 

Binarni kod
http://gridvision.irb.hr/Binarni_kod/


Dodjela Zlatne povelje MIPRO-a i razgovor s Branimirom Makancem

 

 
Kolumne
 
Suorganizatori - nasumično
IRB ZagrebHAKOMKončar Elektroindustrija ZagrebENT ZagrebA1 Hrvatska