Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoUmjetnom inteligencijom prema EU višejezičnosti

Tehničko kosponzorstvo

 
Download

Prijenos autorskih prava (radovi na hrvatskom jeziku)

  Izjava o dozvoli upotrebe autorskog djela

 

 

Časopisi koji objavljuju odabrane
radove 
skupova MIPRO 

 

 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS
Poslovni rezultati Hrvatskog Telekoma za šest mjeseci
  • 3,4% rast prihoda i 3,2% rast EBITDA nakon najmova, koja raste treće tromjesečje zaredom
  • Nastavak ulaganja u mreže i infrastrukturu
  • Zadovoljstvo korisnika i zaposlenika na rekordno visokoj razini

Hrvatski Telekom zaključio je prvu polovicu 2021. godine u pozitivnom tonu s dobrim poslovnim rezultatima i rastom prihoda što je rezultiralo povećanjem EBITDA-e nakon najmova. Održavanjem snažnog plana ulaganja osiguran je nastavak pozitivnih trendova i dobrog poslovnog zamaha.

U prvoj polovici 2021. godine Hrvatski Telekom zabilježio je stabilan rast uz povećanje ukupnih konsolidiranih neto prihoda za 118 milijuna kuna, odnosno 3,4%, u odnosu na prvu polovinu 2020. godine. Prihodi su povećani ponajprije zahvaljujući većim prihodima od pokretnih (120 milijuna kuna, odnosno 7,8%) i nepokretnih telekomunikacija (62 milijuna kuna, odnosno 3,9%), dok su prihodi sistemskih rješenja bili pod utjecajem jednokratnog posla iz 2020. godine te sezonskih oscilacija u području prilagođenih rješenja (-64 milijuna kuna, odnosno -16,6%).

EBITDA nakon najmova je također zabilježila rast od 41 milijun kuna, odnosno 3,2%, u prvoj polovici 2021. godine što je  rezultat povećanja zabilježenog kako u HT Grupi u Hrvatskoj (3,3%) tako i u Crnogorskom Telekomu (1,5%). Marža EBITDA-e nakon najmova iznosila je 36,9%. EBITDA nakon najmova zahvaljujući pozitivnom komercijalom zamahu tako raste treće tromjesečje zaredom.

Veća EBITDA i manji porezi nisu bili dovoljni da se neutralizira veća amortizacija na godišnjoj razini proizišla iz velikih ulaganja u prethodnim razdobljima, koja su samo u posljednjih pet godina iznosila više od 9 milijardi kuna, a što je rezultiralo nižom neto dobiti. Pritom se, na tromjesečnoj razini amortizacija smanjila što je još jedan pozitivan indikator. Usprkos izazovnim uvjetima poslovanja i uzimajući u obzir da je digitalizacija jedan od najvećih pokretača gospodarskog oporavka i ponovne uspostave ubrzanog rasta, Hrvatski Telekom je u 2021. godini ostao usredotočen na plan ulaganja u mrežu i ICT usluge, od kojeg će hrvatsko gospodarstvo i društvo imati značajne koristi.

Iako je okruženje i dalje neizvjesno, potvrđujemo svoje izglede za 2021. godinu (uključujući izglede Optima Telekoma do kraja lipnja 2021.). Očekujemo srednje jednoznamenkasto smanjenje prihoda i nisko jednoznamenkasto povećanje EBITDA-e nakon najmova u odnosu na 2020. godinu. Očekivanja u pogledu kapitalnih ulaganja su na razini od 1,6 milijardi kuna, u odnosu na ukupno 1,8 milijardi kuna u 2020. godini. Kad je riječ o regionalnom širenju, nastavljamo pratiti i procjenjivati potencijalne prilike za akvizicije.


Ulaganja u 5G i optičku mrežu i dalje su u fokusu

Uz najveća ulaganja na tržištu Hrvatski Telekom nastavlja biti usredotočen na izgradnju svoje optičke infrastrukture te smo dodatno povećali nepokretnu mrežu i FTTH-om pokrili više od 387.000 kućanstava, što je povećanje od čak 29% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Naša optička pristupna mreža (FTTx) je s krajem drugog tromjesečja bila dostupna za ukupno 552.000 kućanstava (rast od 21% u odnosu na prošlu godinu).

Istodobno smo više nego učetverostručili broj gradova pokrivenih 5G mrežom na 76 gradova i 11 općinskih centara. Također, gotovo smo udvostručili broj pokrivenih stanovnika na 2 milijuna. U međuvremenu smo prvi uveli i 5G uslugu roaminga čime su stvorene nove prilike za gospodarstvo i turizam.


Buduće dodjele spektra

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) pokrenula je 27. svibnja 2021. godine postupak javne dražbe za izdavanje dozvola za uporabu radiofrekvencijskog spektra u frekvencijskim pojasevima 700 MHz, 3,6 GHz i 26 GHz. Od HAKOM-a je 16. lipnja 2021. zaprimljena obavijest da Hrvatski Telekom ispunjava sve uvjete za sudjelovanje u postupku javne dražbe te da ima pravo sudjelovati u nadmetanju u postupku javne dražbe.

Postupak nadmetanja počeo je 12. srpnja, a odluka o odabiru jednog ili više ponuditelja te o izdavanju dozvola za uporabu radiofrekvencijskog spektra očekuje se do kraja kolovoza 2021. godine.

Dodjela spektra u frekvencijskim pojasevima 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz i 2600 MHz najavljena je za 2022. godinu. Trenutačno važeće dozvole za uporabu navedenih frekvencijskih pojaseva istječu u četvrtom tromjesečju 2024. godine.


Zadovoljstvo korisnika i zaposlenika na rekordno je visokoj razini

Usredotočenost na korisnike smatramo ključnim diferencijatorom i stoga je daljnje poboljšanje korisničkog iskustva jedan od naših ključnih ciljeva u 2021. godini. U prvoj polovini godine Hrvatski Telekom ostvario je daljnji znatan napredak u optimizaciji mreže, unaprjeđenju proizvoda i  digitalnih iskustava kako bi  nadmašili očekivanja korisnika, a što je rezultiralo najboljim rezultatima u povijesti HT-a.
Ključni za uspjehe kompanije su zaposlenici, čiji angažman i zadovoljstvo su također na rekordnim razinama.


Postupak prodaje Optima Telekoma

U srpnju su Hrvatski Telekom d.d. i Zagrebačka banka d.d. s društvom Telemach Hrvatska d.o.o., koje je u vlasništvu grupacije United Group (United Group B.V., The Netherlands), potpisali sporazum o kupoprodaji dionica društva Optima Telekom d.d.

Predmet transakcije je prodaja ukupno 54,31% dionica Optima Telekoma, od čega je 36,90% u vlasništvu Zagrebačke banke i 17,41% u vlasništvu društva HT holding d.o.o., koje je u stopostotnom vlasništvu Hrvatskog Telekoma.

Zaključenje transakcije podložno je regulatornim odobrenjima i drugim ugovornim uvjetima, a očekuje se da će biti provedeno do kraja 2021. godine. Ugovorom o kupoprodaji određena je vrijednost za 100% udjela u Optima Telekomu (eng. enterprise value), u iznosu od 639 milijuna kuna što predstavlja 5 x dobit prije kamata, poreza i amortizacije prije jednokratnih stavki i nakon najmova (EBITDA) u 2020. godini.
Ukupni očekivani prihodi Hrvatskog Telekoma tek će se utvrditi na temelju unaprijed definiranih ugovornih parametara.


Dividenda i program otkupa dionica osiguravaju atraktivan prinos za ulagatelje

Strategija alokacije kapitala Hrvatskog Telekoma jasno pokazuje snažnu usmjerenost na povrate za dioničare i namjeru stvaranja vrijednosti dioničarima. HT je u prvoj polovini 2021. godine isplatio dividendu od 8 kuna, odnosno u ukupnom iznosu od 640,3 milijuna kuna. Taj iznos predstavlja omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit od 91,2%, što znači da smo usprkos izazovima godine koju je obilježila pandemija dodatno povećali svoj visok omjer isplate.

Glavna skupština Hrvatskog Telekoma d.d. ovlastila je Upravu za otkup vlastitih dionica Društva u razdoblju od pet godina u okviru novog Programa otkupa dionica od 29. travnja 2021. do 22. travnja 2026. godine. Maksimalni volumen novog Programa otkupa dionica tijekom njegova cijelog trajanja iznosi 600 milijuna kuna, odnosno 3 milijuna dionica, što je otprilike 3,7% ukupnog broja dionica. Programom će se stvoriti dodana vrijednost za sve dioničare Društva povrh dividende.

Od uvođenja novog Programa krajem travnja 2021, pa  do 30. lipnja 2021. godine kupili smo 136,144 dionice (25,4 milijuna kuna). U prvoj polovini 2021. ukupno je (u okviru starog i novog programa) kupljeno 341,787 dionica (63,6 milijuna kuna).

Ukupno smo u prvoj polovini 2021. godine isplatili 703,9 milijuna kuna dioničarima. Riječ je o ukupnom prinosu od 4,6% (na temelju posljednje cijene u prvoj polovini 2021.), koji se sastoji od kombinacije dividendi i otkupa dionica.

Osvrćući se na poslovne rezultate za prvo polugodište 2021., Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, izjavio je: „Bez obzira na postojeće makroekonomsko okruženje, koje je još uvijek izazovno, Hrvatski Telekom završio je prvu polovicu 2021. godine u pozitivnom tonu uz kontinuirani rast prihoda koji je rezultirao i rastom EBITDA-e nakon najmova, što nam je omogućilo daljnji razvoj poslovanja.

Uz poslovično najveća ulaganja u industriji, dodatno smo učvrstili status vodeće mreže, unaprijedili mobilnu i fiksnu mrežu te omogućili 387.000 kućanstava da uživaju u giga brzinama na optici. Četverostruko smo povećali broj gradova pokrivenih 5G mrežom u odnosu na 2020. i gotovo udvostručili pokrivenost stanovništva koja sada iznosi 2 milijuna. Dodatnim unaprjeđenjem kvalitete usluga, nastavili smo podupirati naše korisnike, pomagati njihovu transformaciju i planove da postanu otporniji i agilniji te smo pridonijeli ostvarenju njihovih rastućih ambicija.
Činjenica da radimo dobar posao jasno se odražava u najvećem zadovoljstvu korisnika i zaposlenika u povijesti Hrvatskog Telekoma i to su temelji na kojima ćemo nastaviti graditi.”


Izvor: https://www.t.ht.hr/press-centar/objave-za-medije/5703/Poslovni-rezultati-za-sest-mjeseci-do-30-lipnja-2021.html


[natrag na vijesti]
3. kolovoz 2021
Dew Computing


Objavljena je knjiga o Dew Computingu


Springer je objavio novu knjigu o Dew Computing-u (Rosa računarstvo) kao začetnu razinu Dew-Fog-Cloud servisne hijerarhije. 


 
MIPRO otvara suradnju s:
  Public Administration
 


Prijašnji događaji
 
Projekti
 
Video
 
"MIPRO Gridvision" by Zorislav Šojat

Zorislav Šojat održava stranice orijentirane računalstvu, gdje se mogu pronaći mnogi video zapisi MIPRO konferencija, intervjui sa znanstvenicima i drugi zanimljivi materijali: http://gridvision.irb.hr/
 

Binarni kod
http://gridvision.irb.hr/Binarni_kod/


Dodjela Zlatne povelje MIPRO-a i razgovor s Branimirom Makancem

 

 
Kolumne
 
Suorganizatori - nasumično
Ekonomski fakultet RijekaTehničko veleučilište u ZagrebuHATZUNIPUT-HT Zagreb