Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoROBOTIKA – budućnost tehnološkog svijeta

 

 

 

Download
 


 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS

MIPRO galaksija


Zaslužni u stvaranju MIPRO-a

Miroslav Grgas (Rodaljice, 1939.)

 

Kao i većina  pravih riječkih miprovaca, rođen je u Dalmaciji. Doduše, neki su rođeni  u Istri i drugdje, ali najrjeđe u Rijeci. To je, naravno, kompliment za Rijeku. Ona ima magnetsku privlačnost za talentirane. I oni koji su izmislili torpedo i još neke stvari bili su furešti. Važno je što su i gdje stvorili, a ne odakle su rodom. I Fiorello La Guardija bio je, bar jedno vrijeme, riječanin, rođen daleko od Rijeke.

 

No vratimo se Miroslavu ili Mirku kako ga obično zovemo. Bio je ugledni riječki rukovodilac u ono vrijeme dok je taj izraz bio uobičajen. Kasnije je bio čelnik. I kao rukovodilac i kao čelnik bio je jednako dobar. Vodio je velike kolektive kao što su riječki PTT i Elektroprimorje, ali i Zajednicu tehničke kulture u Rijeci.

 

Naravno, kao važna osoba u riječkom gospodarstvu, sedamdesetih godina dospio je u strukture DSEIT-a te je jedno vrijeme bio i njegov predsjednik. To ga je dovelo i u MIPRO u kojem je od prvoga dana aktivan kao osoba koja podržava ideju MIPRO-a. Postao je član Organizacijskog odbora i njegovog najužeg tijela – sekretarijata. Neposredno je bio angažiran u koncipiranju prateće izložbe ICT i elektroničke opreme, tehnologija i usluga. Bilo je to doba brzog razvitka i ICT-a i MIPRO-a u kojem su velike kompanije bile dominirajući subjekt na izložbi i na skupu.

 

 

Mirko je dobro povezivao MIPRO i riječko, ali i regionalno gospodarstvo, jer je, u pozitivnom smislu, sjedio na dvije stolice. Bio je visokopozicioniran i u gospodarstvu i u MIPRO-u pa je njegovo djelovanje lako rezultiralo sinergijom. Pri tome mu je misao vodilja bilo opće dobro što sa pozicije današnjeg društva može djelovati kao puka fraza ali u doba kada je MIPRO nastao i rastao doista je bilo tako.

 

Danas je u (zasluženoj) mirovini ali nije bacio koplje u trnje. Prije mirovine bio je tajnik Zajednice tehničke kulture u Rijeci. Pomagao je svim članicama Tehničke kulture ne zaboravljajući na MIPRO. Tako radi i danas iako formalno ne radi. Vrlo često dolazi s idejama i informacijama koje MIPRO-u pomažu da opstane i da se i u doba krize dalje razvija. Redovito dolazi na skupove MIPRO i DaNTe i na sastanke MIPRO veterana koje godinama održavamo zadnji dan rada skupova MIPRO. Tamo od Mirka i ostalih veterana iz prve ruke čujemo pohvale ali i kritičke primjedbe koje su nam od velike koristi u pripremi dolazećih skupova MIPRO.

 

Mirko je imao sreću da je djelovao u doba kada su u MIPRO-u bili aktivni ljudi poput Mihajla Filiferovića, Marka Pavkovića, Mike Lorencina, Branka Součeka, Rajka Tomovića, Petera Šuhela, Vladimira Matijevića, Jadranka Novaka, Uroša Staniča, Pavela Oblaka, Predraga Maxa Vranića i ostalih. Ali i oni su imali sreću da su djelovali u MIPRO-u u doba u kojem je djelovao Mirko!

 

Nadamo se da će Mirko i dalje biti s nama i da će i dalje doprinositi onome što MIPRO radi. Neka mu u tome pomogne dobro zdravlje i optimizam koji mu nikada nije nedostajao i kojim i danas zrači!

 

Petar Biljanović

23. siječanj 2013

Krešo Antonović (Čakovec, 1968.)13. veljača 2013
Miroslav Grgas (Rodaljice, 1939.)23. siječanj 2013
Desimir Deso Širola (Bakar 1939.)16. siječanj 2013
ARHIVA

 

Prijašnji događaji
 
Projekti
 
Intervjui by Zorislav Šojat

Zorislav Šojat održao je zanimljive intervjue sa sudionicima 43. Međunarodnog ICT skupa MIPRO 2020, a možete ih pogledati na poveznici

http://gridvision.irb.hr/MIPRO2020

 
Kolumne
 
Suorganizatori - nasumično
IEEE Croatia SectionTehničko veleučilište u ZagrebuHATZUNIPUT-HT Zagreb