Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

MIPROm do znanja i inovacija

MIPRO 2018 - 41. međunarodni skup

FO - Svečano otvaranje

srijeda, 23.5.2018 10:00 - 13:00, Kongresna dvorana, Grand hotel Adriatic, Opatija

Pozdravne riječi sponzora, pokrovitelja i gostiju
DAN GOSPODARSTVENIKA (prvi dio)

Organizatori:
MIPRO (Petar Biljanović i Vladimir Olujić) & HUP (Davor Majetić i Jasminka Martinović)

Voditeljica: Iva Šulentić

Uvodne riječi: Miroslav Poljak (MIPRO) & Davor Majetić (HUP)

Cilj Dana gospodarstvenika jeste  definirati jasne vizije te potrebu nužnih strateških odrednica i promjena, kako bi se osigurao brži i kvalitetniji razvoj poduzetničkog i gospodarstvenog okvira. Skup će nastojati artikulirati realne probleme privrednika, kao što su skupa i za sada nedovoljno učinkovita javna uprava, visoki porezni nameti, sporo pravosuđe i npr. frekventne promjene gospodarstvenog zakonodavnog okvira. Kroz takav program želi se dati doprinos u oblikovanju Nacionalne strategije 2030 i smjernica razvoja u tehnološkom pogledu, potrebnoj transformaciji Hrvatskog obrazovnog sustava, kao i stvaranju realnih potencijala za akceleriranje digitalne ekonomije. Isto u konačnici može direktno utjecati na sprečavanju odljeva mladih i njihovu mogućnost pokretanja novih i inovativnih tvrtki kompetentnih na lokalnom i svjetskom tržištu.

Plenarna rasprava
  • Bolje obrazovanje za bolje gospodarstvo

    Moderator: Hrvoje Balen, hrvoje.balen@racunarstvo.hr

    Panelisti su poznate osobe iz javnih institucija, obrazovanja i industrijskih vertikala:

    Tome Antičić (Ministarstvo znanosti i obrazovanja), Marko Pavić (Ministarstvo rada i mirovinskog sustava), Bernard Gršić (Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva), Darinko Bago (Končar), Gordana Kovačević (Ericsson Nikola Tesla), Boris Drilo (HT) i Davor Majetić (HUP)

Hrvatski obrazovni sustav proveo je u bliskoj prošlosti vrlo malo transformacija, a one značajnije koje su do sada bile provođene, poput bolonjske reforme, izvedene su tek parcijalno i bez fokusa na perspektivu učenika i studenta. U ovom trenutku većina dionika u sustavu čeka veliku i spasonosnu reformu obrazovanja pa se zbog toga i zanemaruju bilo kakve „male reforme“ i poboljšanja u kojima gospodarstvo može sudjelovati. Uzmemo li u obzir da su javna izdvajanja za obrazovanje na prosjeka razvijenijih EU gospodarstava (4,7% vs. 4,9%) imamo dobru podlogu da nastavimo dalje. Tko je najzainteresiraniji da kroz bolje obrazovanje direktno pomogne sprečavanju odljeva mladih i stvaranju novih gospodarskih subjekata koji će uplaćivati u proračun za pošteno zarađene mirovine, zdravstvenu skrb, infrastrukturu, kvalitetu života i sl.?

Što bismo mogli poboljšati u upravljanju ljudima i sustavom obrazovanja kako bismo maksimizirali investiciju u buduće nositelje razvoja gospodarstva? Je li trenutni način dodjele sredstava institucijama adekvatan i koristan za daljnji razvoj? Kako osigurati da škole i fakulteti mogu ostvariti više prihoda kroz suradnju s gospodarstvom i kako posebno osigurati da se sredstava koje institucije uprihođuju pravilno reinvestiraju? Kako potaknuti kompetitivnost hrvatskih obrazovnih institucija u međunarodnim razmjerima? Treba li poticati kompetitivnost između samih hrvatskih institucija ili obrazovanje treba zadržati današnju poziciju? Što bi trebalo napraviti da obrazovne institucije zaista postanu generatori osnivanja i privlačenja novih gospodarskih subjekata u lokalnoj zajednici.

 

19,30 - 21,30 sati - koktel za sudionike, goste i uzvanike
(Grand hotel Adriatic)

 

Mjesto održavanja:

Opatija, sa 170 godina dugom turističkom tradicijom, vodeće je ljetovalište na istočnoj strani Jadrana i jedno od najpoznatijih na Mediteranu. Ovaj grad aristokratske arhitekture i stila već 170 godina privlači svjetski poznate umjetnike, političare, kraljeve, znanstvenike, sportaše, ali i poslovne ljude, bankare, menadžere i sve kojima Opatija nudi svoje brojne sadržaje. 

Opatija svojim gostima nudi brojne komforne hotele, odlične restorane, zabavne sadržaje, umjetničke festivale, vrhunske koncerte ozbiljne i zabavne glazbe, uređene plaže i brojne bazene i sve što je potrebno za ugodan boravak gostiju različitih afiniteta. 

U novije doba Opatija je jedan od najpoznatijih kongresnih gradova na Mediteranu, posebno prepoznatljiva po međunarodnim ICT skupovima MIPRO koji se u njoj održavaju od 1979. godine i koji redovito okupljaju preko tisuću sudionika iz četrdesetak zemalja. Ovi skupovi Opatiju promoviraju u nezaobilazan tehnološki, poslovni, obrazovni i znanstveni centar jugoistočne Europe i Europske unije općenito.


Detaljnije informacije se mogu potražiti na www.opatija.hr i www.visitopatija.com.

Download
 
Novosti o događaju
Trenutno nema novosti
 
Suorganizatori - nasumično
Sveučilište u ZagrebuSveučilište u RijeciFER ZagrebPomorski fakultet RijekaTehnički fakultet Rijeka