Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoUmjetnom inteligencijom prema EU višejezičnosti

Tehničko kosponzorstvo

 
Download

Prijenos autorskih prava (radovi na hrvatskom jeziku)

  Izjava o dozvoli upotrebe autorskog djela

 

 

Časopisi koji objavljuju odabrane
radove 
skupova MIPRO 

 

 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS
Potpora realizaciji projekta DONES, prvog ESFRI projekta u kojem Hrvatska igra ključnu ulogu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u Banskim dvorima s ravnateljem Instituta Ruđer Bošković (IRB) Davidom M. Smithom i Tončijem Tadićem, voditeljem projekta DONES. Uz predsjednika Vlade sastanku je bio i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Tema sastanka bio je ESFRI (European Strategy Forum on Research Infrastructures) projekt DONES u čijoj je realizaciji Hrvatska, uz Španjolsku, vodeća zemlja.

DONES je prvi ESFRI projekt u kojem Hrvatska igra ključnu ulogu. Riječ je o drugom po značaju uređaju u velikom međunarodnom projektu fuzijske energije, i to odmah nakon ITER-a. DONES je 2018. uvršten među projekte ESFRI-a, strateški važne za EU, i to kao španjolsko-hrvatska inicijativa.

Riječ je o projektu koji okuplja 16 instituta iz 10 partnerskih zemalja Europe. Prema trenutačnim procjenama cijena gradnje IFMIF-DONES-a procjenjuje se na oko 750 milijuna eura, a Hrvatska bi za DONES u Granadi trebala isporučiti opremu vrijednu 25 milijuna eura financiranu iz Europskih strukurnih fondova i proizvedenu u Hrvatskoj, i to počevši od 2022.

Povrh toga, u Hrvatskoj bi bila smještena oprema za potporu DONES-u u vrijednosti od 10 milijuna eura financirana iz NPOO-a. Hrvatska bi time osigurala 5% eksperimentalnih kapaciteta na DONES-u za svoje znanstvenike.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je voditelju projekta i njegovu timu te Institutu Ruđer Bošković na ovom velikom uspjehu te obećao punu podršku Vlade u realizaciji projekta. Projekt DONES, zaključio je predsjednik Vlade, Hrvatsku može učiniti ključnim akterom među svjetskim igračima u velikom međunarodnom projektu fuzijske energije.

Kroz taj projekt Hrvatska ima priliku sudjelovati u velikom znanstvenom i tehnološkom poduhvatu u razvoju fuzijske energije, a osim za znanost projekt je i sjajna prilika za hrvatsku industriju i gospodarstvo te doprinos globalnim naporima u dekarbonizaciji energije.
 
''Iznimno sam ponosan što Institut Ruđer Bošković kao jedan od najvećih hrvatski istraživačkih instituta predvodi fuzijska istraživanja u Republici Hrvatskoj (RH) i znastvenike okupljenje u sklopu Hrvatske fuzijske istraživačke jedinice. Zahvaljujući naporima Vlade RH te našim znanstvenicima, posebice dr. sc. Tončija Tadića, Hrvatska je dobila značajnu ulogu u ovom ogromnom znanstvenom i tehnološkom poduhvatu'' - istaknuo je dr. sc. David M. Smith, ravnatelj IRB-a.
 
U tijeku je osnivanje Nacionalnog Konzorcija DONES.HR na čelu s IRB-om, a u kojem sudjeluju IFS, PMF, FSB, FESB i SIMET. Zadaća konzorcija je pripremiti natječajnu dokumentaciju za isporuku opreme za DONES, te pripremiti hrvatske znanstvene ustanove za eksploataciju uređaja DONES u području fuzijskih istraživanja i izvan njih. Promatrači u Konzorciju DONES.HR su MZO i MINGOR.
 
„Zadaće Nacionalnog Konzorcija su brojne. IRB je do sada koordinirao pripremna istraživanja u tri ključna područja DONES-a: dozimetriju i zaštitu od zračenja za sve zaposlenike na akceleratoru DONES-a, razvoj daljinski upravljanih robotskih sustava za remont DONES-a u najkritičnijim područjima i najekstremnijim uvjetima zračenja u DONE-u, te razradu strategije dekomisije DONES-a. Hrvatska bi isporučila opremu za DONES koja je kod nas dizajnirana. IRB tako danas vodi razvoj dijamantnih detektora neutrona nužnih za kontrolu akceleratora DONES-a, te zajedno sa IFS-om sudjeluje u dizajnu zadnje sekcije akceleratora.
 
FSB sudjeluje u pripremi posebnih kranova za DONES, dok FESB priprema virtualnu simulaciju ovog kompleksnog uređaja. PMF, SIMET i FSB se ujedno pripremaju za eksploataciju DONES-a u istraživanjima u i izvan fuzije. Od iznimne važnosti u projektu DONES, kao i u čitavom fuzijskog programa Europske unije je suradnja s hrvatskom industrijom'' - objasnio je dr. sc. Tonči Tadić, voditelja hrvatskih aktivnosti u sklopu projekta DONES i  EUROfusion te koordinator Hrvatske fuzijske istraživačke jedinice. Dodao je kako bi do 2035. znanstvenici trebali imati goruću plazmu, a do 2050. komercijalizaciju fuzije, čemu će posebno pridonijeti DONES.


 

Izvori:
https://www.irb.hr/Novosti/Potpora-realizaciji-projekta-DONES-prvog-ESFRI-projekta-u-kojem-Hrvatska-igra-kljucnu-ulogu
https://ifmifdones.org/


[natrag na vijesti]
23. srpanj 2021
Dew Computing


Objavljena je knjiga o Dew Computingu


Springer je objavio novu knjigu o Dew Computing-u (Rosa računarstvo) kao začetnu razinu Dew-Fog-Cloud servisne hijerarhije. 


 
MIPRO otvara suradnju s:
  Public Administration
 


Prijašnji događaji
 
Projekti
 
Video
 
"MIPRO Gridvision" by Zorislav Šojat

Zorislav Šojat održava stranice orijentirane računalstvu, gdje se mogu pronaći mnogi video zapisi MIPRO konferencija, intervjui sa znanstvenicima i drugi zanimljivi materijali: http://gridvision.irb.hr/
 

Binarni kod
http://gridvision.irb.hr/Binarni_kod/


Dodjela Zlatne povelje MIPRO-a i razgovor s Branimirom Makancem

 

 
Kolumne
 
Suorganizatori - nasumično
A1 HrvatskaEkonomski fakultet RijekaTehničko veleučilište u ZagrebuHATZUNIPU