Search  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

innovative promotional partnershipROBOTICS - future of technology world

 

 

 

Download
 

 

 

EVENTSNEWSPRESS

Pogled iz kosa


Biography

Papirnati paradoks

 

Prije dvadesetak godina pisao sam jedan podeblji udžbenik koji mi je uzeo podosta vremena. U to doba još sam uvijek lakše mislio s perom u ruci nego s tipkovnicom, te sam rukom ispisao puno stranica A4 formata. One su stale u nekoliko debelih registratora koji su poredani jedan do drugog činili dobrih pola metra papira. To sam „zgurao“ u jednu policu ormara. Onda je tekst elektronificiran i stao je na nekoliko disketa. Kada su se one stavile uz registratore nije ih se vidjelo.Bio je to očiti nesrazmjer u kojem je elektronički zapis triumfirao nad papirnim. Bio sam na neki način emotivno vezan za onu hrpu papira pisanu mojom rukom pa ju nisam odmah bacio već sam ju odlučio za svaki slučaj neko vrijeme čuvati. Pokazalo se kasnije da je to bila jedna od mojih malobrojnih pametnih odluka. Kad imate mali broj pametnih odluka bar ih lako pamtite. Tu sam u prednosti pred mnogima!

 

Vrlo brzo, kad je udžbenik ugledao svjetlo dana, ona hrpa papira u registratorima nije mi više bila važna pa sam ju uskoro zaboravio. Kao i one diskete. Bilo je to u pravom smislu prošlo svršeno vrijeme. Ali nisam bacio ni jedno ni drugo. Znao sam da ću, kad mi ponestane prostora u ormarima, onu hrpu papira baciti, a sačuvati knjigu u disketama. Međutim, nakon ne baš dugog vremena, diskete više nisam imao na čemu čitati. Nisam ih stigao prebaciti na CD-ove, jer je Mooreov zakon bio brži od mene. Dakle mogao sam čitati original iz papira, ne sa disketa.

 

Sve je to bilo dosta davno. Diskete sam, naravno, bacio, a papir sačuvao. Učinio sam točno suprotno od onoga što sam mislio da ću učiniti. Papir je i danas u onom istom ormaru. Neću ga baciti. Neka stoji.

 

Što se iz iz ovoga može zaključiti? Knjige više nitko ne piše rukom. Nastaju odmah u elektroničkom zapisu. To zahtjeva povremeno prebacivanje teksta na novi, moderniji medij. Morate paziti na Mooreov zakon.

 

Ja osobno s tim više nemam nikakvih problema, Niti pišem rukom niti presnimavam elektronički zapis na nešto modernije. Riješio sam to elegantno. Jednostavno više ne pišem knjige. Sada ozbiljno razmišljam da ih prestanem čak i čitati! Idem u korak s vremenom. Zgodno je biti moderan. Manje je naporno. Ili kako bi rekao Gumbek: Lakše se diiiše!

Monday, April 16, 2012

START UPomanijaMonday, March 25, 2019
„Maharadžin paradoks“ ili „Da li je maharadža socijalno osjetljiv i ako jeste zašto nije?“Wednesday, June 24, 2015
Kopanje strategije u selu Zvrnduša GornjaWednesday, June 24, 2015
ARCHIVE
Patrons - random
Končar Elektroindustrija ZagrebENT ZagrebA1 HrvatskaEkonomski fakultet RijekaIEEE Croatia Section