Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoUmjetnom inteligencijom prema EU višejezičnosti

Tehničko kosponzorstvo

 
Download

Prijenos autorskih prava (radovi na hrvatskom jeziku)

  Izjava o dozvoli upotrebe autorskog djela

 

 

Časopisi koji objavljuju odabrane
radove 
skupova MIPRO 

 

 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS
Usmjereni na budućnost

Pred prepunom dvoranom kompanije Ericsson Nikola Tesla u Zagrebu, inače zlatnog sponzora jubilarnog 40. skupa MIPRO 2017 i skupnog člana MIPRO-a, održana je prva demonstracija 5G tehnologije u Hrvatskoj te je istodobno objavljeno i značajno proširenje aktivnosti kompanije u području istraživanja i razvoja, čime je najavljeno daljnje intenzivno zapošljavanje stručnjaka u Hrvatskoj i to na poslovima visoke dodane vrijednosti.

Na događanju pod nazivom „Usmjereni na budućnost“ okupio se vrh državne izvršne vlasti na čelu s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem. Uz potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić, ministra financija Zdravka Marića, ministricu regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelu Žalac te ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak skupu su prisustvovali i brojni drugi državni dužnosnici, predstavnici političkog života, diplomatskog kora, akademske zajednice iz Zagreba, Splita i Osijeka, Hrvatske udruge poslodavaca te kompanijski kupci i partneri.

Obraćajući se okupljenima, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, Gordana Kovačević objavila je kako je kompanija dobila nove odgovornosti u području razvoja pete generacije mobilnih komunikacija te će svoje razvojno-istraživačke aktivnosti, iz Zagreba i Splita, proširiti i u Osijek. Riječ je o investiciji koja će rezultirati novim zapošljavanjem većeg broja stručnjaka, a nova lokacija Ericssona Nikole Tesle u Osijeku bit će, sa svim svojim pozitivnim utjecajima, najbolji pokretač tehnološkog, gospodarskog i društvenog razvoja Slavonije. U kompanijskom R&D centru, koji je s 1300 zaposlenih najveći takav centar u Hrvatskoj, već se kreiraju napredna tehnološka rješenja za potrebe kupaca iz cijeloga svijeta pa će ove nove aktivnosti dodatno ojačati poziciju hrvatskog i regionalnog  ICT lidera na karti globalne  konkurentnosti.

S obzirom na važnost 5G koja nije samo jedna od novih tehnologija u nizu, nego štoviše tehnološka infrastruktura koja donosi nove prilike za sve te otvara mogućnosti suradnje u svim dijelovima poslovnog, javnog i civilnog društva, predsjednica Ericssona Nikole Tesle je izrazila svoje veliko zadovoljstvo što je prvi put u Hrvatskoj uživo demonstriran sustav za petu generaciju mobilnih mreža (5G). Posebno je naglasila da  oko brzog uvođenja 5G i digitalnih transformacija treba postojati nacionalni konsenzus. Predložila je da 5G bude uvršten među strateške projekte na razini zemlje te u tom smislu očekuje stvaranje povoljnog investicijskog okruženja za razvoj gigabitnih mreža budućnosti.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo i pohvalio aktivnosti Ericssona Nikole Tesle, istaknuvši kako se uklapaju u težnje Vlade usmjerene na gospodarski rast, nova radna mjesta, jačanje konkurentnosti i kompetitivnosti hrvatskih tvrtki kao ključa za zaustavljanje trenda iseljavanja mladih i za poticaj demografskoj obnovi i revitalizaciji zemlje. Otvaranje kompanijske lokacije u Osijeku korak je u smjeru revitalizacije gospodarstva Slavonije, što je cilj i velikog Vladinog projekta Slavonija, Baranja i Srijem, u privatnoj investiciji koja spaja potencijal osječkog Sveučilišta s kompanijom liderom u području informacijsko-komunikacijskih tehnologija. To je još jedan korak prema poticajnom okruženju izvrsnosti i konkurentnosti, kao i dodatni zamah strateškom projektu Slavonija u čijem temelju je i otvaranje radnih mjesta u industrijama budućnosti. Vezano uz tehnologiju, pozdravio je nove mogućnosti koje 5G donosi te istaknuo da je rad na povezanim uređajima vrlo važan te nosi neslućene mogućnosti za industriju i gospodarstvo. Predsjednik Vlade naglasio je da se država i sustav u cjelini moraju brzo prilagođavati globalnim promjenama u okviru četvrte industrijske revolucije.

Samo mjesec dana nakon Svjetskog kongresa mobilnih tehnologija u Barceloni na kojem je potvrđena spremnost 5G za korištenje, u Ericssonu Nikoli Tesli je demonstrirana suvremena tehnologija koja radi u mikrovalnom području čija se šira uporaba u Europi očekuje iza 2020. godine, a koja će prema prognozama stručnjaka iz temelja promijeniti mnoge industrijske procese, komunikacijske mogućnosti krajnjih korisnika i društvo u cjelini.

Konfiguracija koja sadrži radijsku postaju i dva terminala omogućuje zorni prikaz povećanja kapaciteta sustava opremljenog višekorisničkom tehnologijom s više prijemnih i odašiljačkih antena (MIMO) pa je demonstrirana stabilna brzina prijenosa podataka od preko 20 Gbps istodobno s prijenosom video sadržaja vrlo visoke razlučivosti (4K). To u praksi znači da će većem broju korisnika, čak i u ruralnim sredinama ili npr. na otocima, istovremeno biti osigurani mobilni komunikacijski kapaciteti kakve danas pruža samo optička infrastruktura u urbanim sredinama.

Bitna karakteristika 5G tehnologije je i nisko kašnjenje u mreži, što omogućuje nove primjene bežičnih tehnologija. Posebno je to važno u domeni interneta vještina (Internet of skills) pri upotrebi na daljinu te za smještaj aplikacija koje rade u realnom vremenu u oblak.  Budući da je Ericsson jedan od globalnih predvodnika u 5G tehnologiji i standardizaciji, prikazan je demo sustav hardverski izveden korištenjem komponenti koje su već na globalnom tržištu, a programski je nadograđen odgovarajućim softverom, što bi trebalo omogućiti lakše i brže uvođenje 5G mreža u komercijalnu upotrebu.


[natrag na događanja]
27. ožujak 2018
Dew Computing


Objavljena je knjiga o Dew Computingu


Springer je objavio novu knjigu o Dew Computing-u (Rosa računarstvo) kao začetnu razinu Dew-Fog-Cloud servisne hijerarhije. 


 
MIPRO otvara suradnju s:
  Public Administration
 


Prijašnji događaji
 
Projekti
 
Video
 
"MIPRO Gridvision" by Zorislav Šojat

Zorislav Šojat održava stranice orijentirane računalstvu, gdje se mogu pronaći mnogi video zapisi MIPRO konferencija, intervjui sa znanstvenicima i drugi zanimljivi materijali: http://gridvision.irb.hr/
 

Binarni kod
http://gridvision.irb.hr/Binarni_kod/


Dodjela Zlatne povelje MIPRO-a i razgovor s Branimirom Makancem

 

 
Kolumne
 
Suorganizatori - nasumično
IRB ZagrebHAKOMKončar Elektroindustrija ZagrebENT ZagrebA1 Hrvatska