Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoUmjetnom inteligencijom prema EU višejezičnosti

Tehničko kosponzorstvo

 
Download

Prijenos autorskih prava (radovi na hrvatskom jeziku)

  Izjava o dozvoli upotrebe autorskog djela

 

 

Časopisi koji objavljuju odabrane
radove 
skupova MIPRO 

 

 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS
Pametna rješenja za gradove

Konferencija „WIFI4CITY – pametna rješenja za gradove“ održana je u organizaciji tvrtki AdriNet i Ruckus Networks, u suradnji s Veleposlanstvom SAD-a u Hrvatskoj, okupila je 140 sudionika, predstavnika sadašnjih i budućih pametnih općina, gradova i županija iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te  eksperata koji se bave tematikom pametnih gradova.

Predstavnici gradskih ureda i službi koji se bave strategijskim planiranjem  imali su prilike informirati se o komunikacijskim tehnologijama koje čine okosnicu razvoja rješenja za pametne gradove te o važnosti umreženosti i povezivanja za pružanje usluga građanima.

Veleposlanik SAD-a Robert Kohorst  istaknuo je ključnu ulogu Wi-Fi i IoT tehnologija za izgradnju budućih Smart City rješenja. Ivica Perica iz tvrtke UMiUM osvrnuo se na trendove, pokretače, statistike i sve bitne metodološke korake u uspostavi pametnog grada. Rolf Flamand  ekspert za Smart City i IoT segment  predstavio je rješenja tvrtke  Ruckus namijenjene gradovima, a sudionici su imali prilike vidjeti prikaz konkretnih iskustava gradova u svijetu koji su uspješno primijenili ovakva rješenja i time postali pametni i povezani gradovi.

Pokazani su primjeri  od Frederiksberga i Copenhagena u Danskoj, Koelna u Njemačkoj i  Champs-Elyseesa u Parizu, do implementacije u gradovima San Jose i New Yorku, s više od 10.000 javnih Wi-Fi kioska. Svaki od prezentiranih primjera rješenja je prilagođen situaciji i konkretnim potrebama ovih gradova.  Detaljno je  predstavljeno iskustvo pametnog njemačkog grada Monheima u uvođenju Wi-Fi infrastrukture koja je omogućila jedinstvenu platformu za razvoj pametnih gradskih usluga, pametne rasvjete i pametnog parkinga, te njihovi planovi i vizije za budući razvoj grada. 

Tvttka  AdriNet prezentirala je temu „Kako pametni gradovi koriste svoju Wi-Fi infrastrukturu“, te je  predstavila mogućnosti za monetizaciju javne Wi-Fi usluge, odnosno osiguravanje dugoročne isplativosti ulaganja u Wi-Fi infrastrukturu za gradove i općine. Dan je pregled mogućnosti korištenja Wi-Fi usluge  za pružanje naprednih usluga građanima te kao marketinškog alata za poticanje razvoja lokalnog turizma. Tajana Lovrić iz tvrtke PJR održala je prezentaciju o mogućnostima EU financiranja pametnih gradova, a i prezentiran je pregled mogućnosti koje se pružaju putem trenutno vrlo aktualnog programa WiFi4EU od strane Europske komisije.

Interaktivni blok kratkih prezentacija pametnih rješenja  predstavili su stručnjaci  iz tvrtki BigBelly, Alarm automatika, Micro-Link, inače skupni član MIPRO-a, LEDA i Include te su predstavili  neke od funkcionalnosti i  praktične primjene rješenja za pametne gradove koje u sebi integiraju Wi-Fi i IoT tehnologije. Predstavljena je funkcionalnost  opreme za pametno upravljanje otpadom,  rasvjetom,  rješenje Wi Fi  videonadzora, pametne klupe nove generacije te pregled IoT rješenja za pametne gradove. Sva prezentirana rješenja ostvarena su integracijom s Ruckusovim Wi-Fi i IoT proizvodim. Konferencija  je  prikazala veliki potencijal koji nam ove tehnologije donose za implementaciju smart city rješenja budućnosti.


[natrag na događanja]
16. travanj 2018
Dew Computing


Objavljena je knjiga o Dew Computingu


Springer je objavio novu knjigu o Dew Computing-u (Rosa računarstvo) kao začetnu razinu Dew-Fog-Cloud servisne hijerarhije. 


 
MIPRO otvara suradnju s:
  Public Administration
 


Prijašnji događaji
 
Projekti
 
Video
 
"MIPRO Gridvision" by Zorislav Šojat

Zorislav Šojat održava stranice orijentirane računalstvu, gdje se mogu pronaći mnogi video zapisi MIPRO konferencija, intervjui sa znanstvenicima i drugi zanimljivi materijali: http://gridvision.irb.hr/
 

Binarni kod
http://gridvision.irb.hr/Binarni_kod/


Dodjela Zlatne povelje MIPRO-a i razgovor s Branimirom Makancem

 

 
Kolumne
 
Suorganizatori - nasumično
Sveučilište u RijeciFER ZagrebPomorski fakultet RijekaTehnički fakultet RijekaFOI Varaždin