Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoUmjetnom inteligencijom prema EU višejezičnosti

Tehničko kosponzorstvo

 
Download

Prijenos autorskih prava (radovi na hrvatskom jeziku)

  Izjava o dozvoli upotrebe autorskog djela

 

 

Časopisi koji objavljuju odabrane
radove 
skupova MIPRO 

 

 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS
Hrvatski Telekom u naredne tri godine razvija optiku za 135.000 korisnika diljem Hrvatske

Skupni član MIPRO-a, Hrvatski Telekom potpisao je 13 Sporazuma o partnerstvu u provedbi projekata izgradnje mreže širokopojasnog interneta s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave.
Sporazumom se Hrvatski Telekom obvezao da će u naredne tri godine izgraditi optičke mreže koje omogućuju brzine od minimalno 100Mbit/s, i to za 135.000 novih korisnika na područjima gradova i općina diljem Hrvatske.

Riječ je o Sporazumu koji je sastavni dio Javnog poziva za izgradnju pristupnih mreža sljedeće generacije, ukupno vrijednog 1,1 milijardi kuna, kojeg je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU u srpnju prošle godine. Na Javnom pozivu Hrvatski Telekom osvojio je 13 od predanih 16 ponuda, čime se za dovođenje mreže nove generacije u dijelove Hrvatske, na kojima trenutno takva infrastruktura ne postoji, do kraja 2023. godine obvezao investirati 328 milijuna kuna vlastitih sredstava.

Potpisivanjem Sporazuma ostvaren je jedan od temeljnih preduvjeta za prijavu projektnih prijedloga HT-a kao prijavitelja i gradova, općina i županija kao partnera na Ograničeni poziv za izgradnju NGA mreže. Ukupna vrijednost prihvatljivih troškova na projektima koje razvija Hrvatski Telekom, zajedno s javnom komponentom, penje se na 651 milijuna kuna.

„Nakon što smo krajem prošle godine finalizirali modernizaciju kompletne mobilne mreže diljem Hrvatske i pripremili je za nadogradnju na 5G tehnologiju, napravili smo i dodatan iskorak u fiksnom segmentu. U sklopu ovog projekta ćemo mrežu nove generacije dovesti u dijelove zemlje u kojima nije postojala i na taj način ćemo svim stanovnicima u tim krajevima omogućiti da koristeći najmodernije tehnologije današnjice stvaraju bolju budućnost. Digitalizacija svih dijelova Hrvatske je temeljni dio društvene svrhe Hrvatskog Telekoma“, istaknuo je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

Gospodarski efekti ovog investicijskog ciklusa su značajni. Prema analizi Ekonomskog instituta Zagreb, povećanje brzine interneta u jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj dovodi do osnivanja prosječno 10 novih kompanija i otvaranja 811 novih poslova, povećanja produktivnosti kompanija za dodatnih 364.000 kuna po zaposlenom te generiranja 420 milijuna novih izvoznih prihoda.

 

Izvor: https://www.t.ht.hr/

 


[natrag na vijesti]
18. veljača 2020
Dew Computing


Objavljena je knjiga o Dew Computingu


Springer je objavio novu knjigu o Dew Computing-u (Rosa računarstvo) kao začetnu razinu Dew-Fog-Cloud servisne hijerarhije. 


 
MIPRO otvara suradnju s:
  Public Administration
 


Prijašnji događaji
 
Projekti
 
Video
 
"MIPRO Gridvision" by Zorislav Šojat

Zorislav Šojat održava stranice orijentirane računalstvu, gdje se mogu pronaći mnogi video zapisi MIPRO konferencija, intervjui sa znanstvenicima i drugi zanimljivi materijali: http://gridvision.irb.hr/
 

Binarni kod
http://gridvision.irb.hr/Binarni_kod/


Dodjela Zlatne povelje MIPRO-a i razgovor s Branimirom Makancem

 

 
Kolumne
 
Suorganizatori - nasumično
HATZUNIPUT-HT ZagrebHEP ZagrebSveučilište u Zagrebu