Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoICT u obnovljivim energetskim tehnologijama

 

 

 


Download
 
DOGAĐANJAVIJESTIPRESS
Predsjednik Milanović posjetio je IRB povodom obilježavanja Nacionalnog dana Nikole Tesle

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana Nikole Tesle – dana znanosti, tehnologije i inovacije koji se obilježava 10. srpnja, predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je Institut Ruđer Bošković (IRB).

Tom je prigodom Predsjednik Republike obišao Znanstveni centar izvrsnosti za napredne materijale i senzore IRB-a te se upoznao s aktivnostima i istraživanjima centra.

Znanstveni centar izvrsnosti za napredne materijale i senzore – CEMS proglašen je 10. studenoga 2014. kada je odobren IRB-u zajedno s Institutom za fiziku (IF).

U sklopu Centra provode se interdisciplinarna istraživanja u području naprednih materijala i senzora kroz četiri ključne istraživačke jedinice: fotoniku i kvantnu optiku, grafen i srodne dvodimenzionalne strukture, nove funkcionalne materijale te fiziku i tehnologiju ionskih snopova.

Predsjednik je posjetio jedinicu smještenu u sklopu Laboratorija za interakcije ionskih snopova IRB-a gdje je smješteno trenutno najveće i najsloženije eksperimentalno postrojenja u Hrvatskoj - sustava Tandem akceleratora. Povrh toga, u ovom laboratoriju je smješten i jedinstveni sustav za ozračivanje fuzijskih materijala s dva snopa iona (DiFU) vrijedan skoro 750 tisuća eura, koji je namijenjen razvoju novih materijala za fuzijsku elektranu.

''Ovo nije nekakav običan tvornički pogon koji kupite, dovedete tehnologa i proizvodnja krene, jer ako nisi majstor zanata ovo ne služi ničemu'' - rekao je predsjednik Milanović. Istaknuo je kako je Institut Ruđer Bošković jedan od najboljih u Europi.

Ravnatelj IRB-a David Matthew Smith zahvalio je Predsjedniku Republike na posjeti te istaknuo kako je posjet uoči obilježavanja Nacionalnog dana znanosti, tehnologije i inovacije izvrsna prilika da se podsjetimo na važnost znanosti u svakodnevnom životu bilo da je riječ o svakodnevnim proizvodima poput pametnih telefona do sustava upozoravanja na prirodne nepogode ili pak cjepiva.

''Znanstvenici su danas s pravom u središtu pažnje, bilo da se radi o COVID-u 19, potresu ili klimatskim promjenama. No, moramo biti svjesni da iako su danas u fokusu javnosti, ti znanstvenici su dugi niz godina radili na temeljnim istraživanjima koja su nam omogućila sve te prijeko potrebne tehnologije i proizvode. Na nama je zato da im na vrijeme osiguramo potrebne uvjete za kontinuirani rad. U tom smislu posebno mi je zadovoljstvo da je na Institut nedavno stigao kapitalni strukturni projekt Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu (O-ZIP), vrijedan 72 milijuna eura i to kao jedan od strateških projekata Republike Hrvatske u znanosti, koji se sufinancira EU sredstvima. Iza projekta O-ZIP stoje desetljeća predanog rada i međunarodno prepoznatih rezultata znanstvenika IRB-a, stoga  možete biti sigurni da će i ovu kapitalnu investiciju naši znanstvenici višestruko vratiti u budućnosti'' - istaknuo je ravnatelj Smith.

 

Izvor: https://www.irb.hr/Novosti/Predsjednik-Republike-posjetio-je-Institut


[natrag na vijesti]
15. srpanj 2021
Suorganizatori - nasumično
HEP ZagrebSveučilište u ZagrebuSveučilište u RijeciFER ZagrebPomorski fakultet Rijeka