Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoUmjetnom inteligencijom prema EU višejezičnosti

Tehničko kosponzorstvo

 
Download

Prijenos autorskih prava (radovi na hrvatskom jeziku)

  Izjava o dozvoli upotrebe autorskog djela

 

 

Časopisi koji objavljuju odabrane
radove 
skupova MIPRO 

 

 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS
Održano natjecanje EIT Health Innovation Days
EIT Health Innovation Days (i-Days) natjecanje je koje organizira Centar za istraživanje razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu (CIRTT) u ulozi EIT Health Huba za Hrvatsku. i-Days održava se diljem Europe s ciljem popularizacije razvoja inovacija u zdravstvu. Program je namijenjen studentima i mladim profesionalcima zainteresiranima za razvoj inovacija u zdravstvu kojima nedostaje znanja i vještine o samom procesu inoviranja, a upravo ih na natjecanju i-Days imaju prilike steći.

Ovo je već treća godina da CIRTT organizira Innovation Days. Godine 2019. održano je prvo, a događaj se održavao uživo i bio je koncipiran kao jednodnevno natjecanje. Prošlogodišnji i ovogodišnji i-Days, zbog epidemioloških prilika, održani su online i raspoređeni tijekom nekoliko dana.

Ovogodišnji i-Days bio je podijeljen u dva dijela: motivacijski događaj i samo natjecanje.

Motivacijski se događaj održao 18. listopada 2021. kako bi se sudionike pobliže upoznalo s temom i-Daysa te ih se dodatno motiviralo za samo natjecanje. Studente su motivirali prof. dr. sc. Željka Car, redovita profesorica Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER), i prof. dr. sc. Miroslav Vrankić, redoviti profesor Tehničkoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci (RITEH).

Profesorica Car pokrenula je multidisciplinarna istraživanja u području razvoja ICT usluga za osobe sa složenim komunikacijskim potrebama. Voditeljica je znanstvenoga Laboratorija za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju FER-a i koordinatorica multidisciplinarne Kompetencijske mreže ICT-AAC, u okviru koje je razvijeno 50 javno objavljenih web i mobilnih aplikacija za potpomognutu komunikaciju.

Profesor Vrankić osnivač je i direktor tvrtke E-Glas koja se bavi razvojem asistivnih tehnologija koje osobama s invaliditetom olakšavaju svakodnevicu. Neke od njih su sustav Servus, koji omogućuje upravljanje kućom pomoću govora, i Serwantess komunikator koji osobama koje nisu u mogućnosti govoriti, omogućuje komunikaciju pogledom. Tvrtka E-Glas nedavno je razvila i prvu hrvatsku logopedsku aplikaciju Kokolingo, koja pomaže djeci vrtićke i rane školske dobi u ispravljanju izgovora glasova. Profesor Vrankić, zajedno s timom s RITEH-a, razvio je BCI (engl. brain-computer interface) komunikator koji precizno čita EEG moždane signale pomoću kojih osobe „zaključane u tijelu“, koje uopće ne mogu upravljati svojim tijelom, mogu davati odgovore na jednostavna da/ne pitanja.

Natjecateljski dio i-Daysa održavao se od 25. do 29. studenoga 2021., a svojim je formatom podsjećao na hackaton. Tema natjecanje bila je Zdravstvenim inovacijama do inkluzivnog društva. Prvi su se dan natjecatelji upoznali i podijelili u timove, a od stručnjaka su imali prilike doznati zašto su izazovi važni, čuti njihove pretpostavke, što ih prouzročuje i zašto postojeća rješenja nisu dovoljno dobra. Govorile su tri profesorice s Edukacijsko-rehabilitacijskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: izv. prof. dr. sc. Jelena Kuvač Kraljević, izv. prof. dr. sc. Jasmina Ivšac Pavliša i izv. prof. dr. sc. Sonja Alimović te logoped i inovator u području logopedije Mario Dilberović.

Timovi natjecatelja prvi su dan odabrali fokus svoga rada i ideju za rješenje u sklopu ovogodišnjega izazova: Kako bismo mogli zdravstvenim inovacijama društvo učiniti inkluzivnijim? Timovi su bili multidisciplinarni, a sastojali su se od studenata triju sveučilišta: u Zagrebu, Rijeci i Osijeku, iz područja zdravstvenih znanosti, elektrotehnike i računarstva, prava, tekstilno-tehnološkoga područja, strojarstva i brodogradnje, psihologije, rehabilitacije i ekonomije. Kroz proces stvaranja inovacije, ispitivanja tržišta, Design Thinkinga i Lean Startup metodologije vodili su mentori iz Lean Startupa Hrvatska. Drugi su se dan natjecanja posvetili radu na rješenju, a tema drugog dana bila su koncept-rješenja, potrebna tehnologija i očekivani dobitci. Da bi rješenje stiglo do krajnjih korisnika i pružilo im vrijednost, nužno je osmisliti poslovni model koji će to i omogućiti. Stoga je treći dan bio posvećen stvaranju poslovnoga modela koje dano rješenje čini održivim.

Nakon tri intenzivna dana natjecatelji su imali dan predaha tijekom kojega su se posvetili pripremama za završni dio natjecanja: predstavljanje svojih ideja stručnom žiriju. U stručnom su žiriju bili prof. dr. sc. Željka Car s FER-a, stručnjak za elektronička pomagala za osobe s poteškoćama vida u Hrvatskom savezu slijepih Bruno Tot, poduzetnik i principal fonda Fil Rouge Capital Stevica Kuharski i logopedica u razvojnoj tvrtki OmoLab komunikacije Maja Peretić.

Drugo je mjesto osvojio tim T-One, čiji su članovi Ana Dujlović, Daniel Milošević, Ana Zrinušić, Ivan Sinković i Marta Knežević, s aplikacijom za mobitel Where is my jam? koja slijepim osobama olakšava kupovinu, navodeći ih kroz prostor u trgovini. Svaki je član drugoplasiranoga tima osvojio bon u iznosu od 1.000 kn.

Treće je mjesto osvojio tim Too Fast and Curious, čije su članice Iva Kovačić, Sofija Stanić, Matea Brzac i Valerija Kulić. One su također razvile aplikaciju naziva bCode koja slijepim osobama olakšava kupovinu, i to pomoću QR kodova. Svaki je član trećeplasiranoga tima osvojio bon u iznosu od 500 kn.

Uz vrijedne poklon-bonove, sva tri tima dodatno su osvojila mentoriranje Lean Startupa Hrvatska za daljnji razvoj svojih ideja i usavršavanje prezentacije ideje. Svi sudionici natjecanja i-Days imaju mogućnost uključivanja u EIT Health mrežu putem EIT Health Alumni platforme.

Pobjednički je tim sudjelovao i na Winners’ Eventu, koji se održao 27. studenoga na daljinu, gdje su se natjecali protiv pobjedničkih timova iz drugih država. Osvojili su visoko treće mjesto u iznimno teškoj konkurenciji od 32 tima iz 20 europskih zemalja.

U utorak, 7. prosinca 2021. održat će se EIT Health demo-dan, do kojega će pobjednički timovi unaprijediti i optimizirati svoje ideje, a svi zainteresirani mogu ih doći poslušati prijavom na poveznici: https://bit.ly/EITHealth_demo_dan_2021.



Izvor: https://www.universitas-portal.hr/odrzano-natjecanje-eit-health-innovation-days/


[natrag na vijesti]
3. prosinac 2021
Dew Computing


Objavljena je knjiga o Dew Computingu


Springer je objavio novu knjigu o Dew Computing-u (Rosa računarstvo) kao začetnu razinu Dew-Fog-Cloud servisne hijerarhije. 


 
MIPRO otvara suradnju s:
  Public Administration
 


Prijašnji događaji
 
Projekti
 
Video
 
"MIPRO Gridvision" by Zorislav Šojat

Zorislav Šojat održava stranice orijentirane računalstvu, gdje se mogu pronaći mnogi video zapisi MIPRO konferencija, intervjui sa znanstvenicima i drugi zanimljivi materijali: http://gridvision.irb.hr/
 

Binarni kod
http://gridvision.irb.hr/Binarni_kod/


Dodjela Zlatne povelje MIPRO-a i razgovor s Branimirom Makancem

 

 
Kolumne
 
Suorganizatori - nasumično
HEP ZagrebSveučilište u ZagrebuSveučilište u RijeciFER ZagrebPomorski fakultet Rijeka