Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoICT za pametnu i zelenu sadašnjost i budućnost

 

 

 

Časopisi koji objavljuju odabrane
radove 
skupova MIPRO 


 

 

Download
 
DOGAĐANJAVIJESTIPRESS

MIPRO galaksija


Zaslužni u stvaranju MIPRO-a

Miroslav Grgas (Rodaljice, 1939.)

 

Kao i većina  pravih riječkih miprovaca, rođen je u Dalmaciji. Doduše, neki su rođeni  u Istri i drugdje, ali najrjeđe u Rijeci. To je, naravno, kompliment za Rijeku. Ona ima magnetsku privlačnost za talentirane. I oni koji su izmislili torpedo i još neke stvari bili su furešti. Važno je što su i gdje stvorili, a ne odakle su rodom. I Fiorello La Guardija bio je, bar jedno vrijeme, riječanin, rođen daleko od Rijeke.

 

No vratimo se Miroslavu ili Mirku kako ga obično zovemo. Bio je ugledni riječki rukovodilac u ono vrijeme dok je taj izraz bio uobičajen. Kasnije je bio čelnik. I kao rukovodilac i kao čelnik bio je jednako dobar. Vodio je velike kolektive kao što su riječki PTT i Elektroprimorje, ali i Zajednicu tehničke kulture u Rijeci.

 

Naravno, kao važna osoba u riječkom gospodarstvu, sedamdesetih godina dospio je u strukture DSEIT-a te je jedno vrijeme bio i njegov predsjednik. To ga je dovelo i u MIPRO u kojem je od prvoga dana aktivan kao osoba koja podržava ideju MIPRO-a. Postao je član Organizacijskog odbora i njegovog najužeg tijela – sekretarijata. Neposredno je bio angažiran u koncipiranju prateće izložbe ICT i elektroničke opreme, tehnologija i usluga. Bilo je to doba brzog razvitka i ICT-a i MIPRO-a u kojem su velike kompanije bile dominirajući subjekt na izložbi i na skupu.

 

 

Mirko je dobro povezivao MIPRO i riječko, ali i regionalno gospodarstvo, jer je, u pozitivnom smislu, sjedio na dvije stolice. Bio je visokopozicioniran i u gospodarstvu i u MIPRO-u pa je njegovo djelovanje lako rezultiralo sinergijom. Pri tome mu je misao vodilja bilo opće dobro što sa pozicije današnjeg društva može djelovati kao puka fraza ali u doba kada je MIPRO nastao i rastao doista je bilo tako.

 

Danas je u (zasluženoj) mirovini ali nije bacio koplje u trnje. Prije mirovine bio je tajnik Zajednice tehničke kulture u Rijeci. Pomagao je svim članicama Tehničke kulture ne zaboravljajući na MIPRO. Tako radi i danas iako formalno ne radi. Vrlo često dolazi s idejama i informacijama koje MIPRO-u pomažu da opstane i da se i u doba krize dalje razvija. Redovito dolazi na skupove MIPRO i DaNTe i na sastanke MIPRO veterana koje godinama održavamo zadnji dan rada skupova MIPRO. Tamo od Mirka i ostalih veterana iz prve ruke čujemo pohvale ali i kritičke primjedbe koje su nam od velike koristi u pripremi dolazećih skupova MIPRO.

 

Mirko je imao sreću da je djelovao u doba kada su u MIPRO-u bili aktivni ljudi poput Mihajla Filiferovića, Marka Pavkovića, Mike Lorencina, Branka Součeka, Rajka Tomovića, Petera Šuhela, Vladimira Matijevića, Jadranka Novaka, Uroša Staniča, Pavela Oblaka, Predraga Maxa Vranića i ostalih. Ali i oni su imali sreću da su djelovali u MIPRO-u u doba u kojem je djelovao Mirko!

 

Nadamo se da će Mirko i dalje biti s nama i da će i dalje doprinositi onome što MIPRO radi. Neka mu u tome pomogne dobro zdravlje i optimizam koji mu nikada nije nedostajao i kojim i danas zrači!

 

Petar Biljanović

23. siječanj 2013

Krešo Antonović (Čakovec, 1968.)13. veljača 2013
Miroslav Grgas (Rodaljice, 1939.)23. siječanj 2013
Desimir Deso Širola (Bakar 1939.)16. siječanj 2013
ARHIVA
Suorganizatori - nasumično
Končar Elektroindustrija ZagrebENT ZagrebA1 HrvatskaEkonomski fakultet RijekaIEEE Croatia Section