Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoUmjetnom inteligencijom prema EU višejezičnosti


DO POČETKA SKUPA

 

Tehničko kosponzorstvo

 
Download

Prijenos autorskih prava (radovi na hrvatskom jeziku)

  Izjava o dozvoli upotrebe autorskog djela

 

 

Časopisi koji objavljuju odabrane
radove 
skupova MIPRO 

 

 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS

MIPRO galaksija


Zaslužni u stvaranju MIPRO-a
Arhiva
siječanj 2013.

Ivan Vidaković (Slavonski Brod, 1956.)

 

Među miprovcima poznat je kao osoba koja je na skupovima MIPRO i DaNTe održala veliki  broj vrlo zapaženih plenarnih tema i pozvanih predavanja. Puno puta bio je zapaženi uvodničar na okruglim stolovima na skupovima MIPRO. Kada Ivan govori, ne treba pitati o čemu govori. Treba ga slušati. Reći će najnovije informacije iz ICT svijeta, iz svijeta struke i svijeta znanosti. Iz mnoštva informacija znalački će identificirati one koje stvarno jesu informacije i koje određuju sadašnjost i trasiraju budućnost. Nije to nimalo lako - treba znati prepoznati prave informacije u vremenu eksponencijalnog rasta broja informacija. Možda je to zato što je uz informatiku studirao i matematiku na PMF-u u Zagrebu i što je razvio neke modele  razmišljanja koje drugi nemaju. Mislim da je jedan od rijetkih domaćih informatičkih znalaca koji u razmišljanjima polazi od čipa, a ne od kompjutera, što mu omogućava da sagledava cjelinu informacijske i komunikacijske tehnologije. Taj pogled imaju oni koji su radili u najvećim kompanijama i oni koji su obrazovani na najboljim sveučilištima. Njegov pogled na društveni i tehnološki razvoj ne zaustavlja se na informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji. Koliko god ona široka bila, nije ju moguće razmatrati kao nešto što je svijet za sebe. Zato Ivan,  kada govori o ICT-u,  govori i o obrazovanju, koje je pretpostavka društvenog razvoja, te o konkurentnosti Hrvatske ne samo u gospodarstvu već općenito. Govori i o tehnološkom razvoju koji uključuje uz klasične tehnologije i ICT još i nanotehnologije, biotehnologiju, modernu fiziku i sve što se na tehnološkom i znanstvenom obzoru javlja.

 

 

Osim po tome, prepoznatljiv je po nadasve korektnom ponašanju pa će u društvu uvijek privući pažnju. Kratko rečeno, radi se o gospodinu  koji to nije naučio već koji to stvarno jest. A takvih je malo ukoliko ih još uopće ima!

 

Bio je najdugovječniji direktor IBM Hrvatska što je svakako doprinijelo ugledu i poziciji IBM-a Hrvatska kao hrvatske tvrtke. Prije toga vodio je vrlo uspješno IBM u Omanu. Sada je direktor Microsofta Hrvatska.


U jednom intervjuu, kada je postao direktor Microsofta Hrvatska, rekao je: Škola se može platiti, ali iskustvo se mora steći i zato je neprocjenjivo. To me podsjeća na jednu japansku tvrtku u kojoj izvršni direktori ne smiju biti stariji od 35 godina a njihovi savjetnici mlađi od 70. Ostaje doduše malo nejasno što rade oni između 35 i 70 godina!


Dobra osobina Ivana Vidakovića je da ima vrlo prijateljski stav prema MIPRO-u što mu ne smeta da bude kritičan prema njemu. Puno puta nam je pomogao svojim dobronamjernim kritikama.


Nadamo se da će još dugo vremena biti u punoj formi i da će još puno toga učiniti za ICT u Hrvatskoj. Naravno, i za MIPRO. I da će još dugo biti sjajna zvijezda u MIPRO  Galaksiji.

 

Petar Biljanović

9. siječanj 2013

Miroslav Grgas (Rodaljice, 1939.)23. siječanj 2013
Desimir Deso Širola (Bakar 1939.)16. siječanj 2013
Ivan Vidaković (Slavonski Brod, 1956.)9. siječanj 2013
Dalibor Dado Vrsalović (Zagreb, 1948.)2. siječanj 2013
[natrag]


 

Dew Computing


Objavljena je knjiga o Dew Computingu


Springer je objavio novu knjigu o Dew Computing-u (Rosa računarstvo) kao začetnu razinu Dew-Fog-Cloud servisne hijerarhije. 


 
MIPRO otvara suradnju s:
  Public Administration
 

Prijašnji događaji
 
Projekti
 
Video
 
"MIPRO Gridvision" by Zorislav Šojat

Zorislav Šojat održava stranice orijentirane računalstvu, gdje se mogu pronaći mnogi video zapisi MIPRO konferencija, intervjui sa znanstvenicima i drugi zanimljivi materijali: http://gridvision.irb.hr/
 

Binarni kod
http://gridvision.irb.hr/Binarni_kod/


Dodjela Zlatne povelje MIPRO-a i razgovor s Branimirom Makancem

 

 
Kolumne
 
Suorganizatori - nasumično
ENT ZagrebA1 HrvatskaEkonomski fakultet RijekaTehničko veleučilište u ZagrebuHATZ