Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoUmjetnom inteligencijom prema EU višejezičnosti

Tehničko kosponzorstvo

 
Download

Prijenos autorskih prava (radovi na hrvatskom jeziku)

  Izjava o dozvoli upotrebe autorskog djela

 

 

Časopisi koji objavljuju odabrane
radove 
skupova MIPRO 

 

 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS

Pogled iz kosa


Biografija

Kako je stvoren MIPRO ili može li argument protiv biti argument za?

 

Ove godine obilježavamo 35. godina MIPRO-a. Za jednu ICT manifestaciju to je dugi staž. MIPRO je imao sreću da je od samoga početka bio drugačiji od ostalih skupova u okruženju, da ga je iznjedrila industrija i veliki komunikacijski sustavi i da je od svojih početaka okupljao pojedince koji su d r u g a č i j e  m i s l i l i. To mu je omogućilo da stalno bude svoj, da prema onima koji p o š t u j u  r e d bude neposlušan i da ga se ne da kanalizirati. Kada se pokazalo da ne želi služiti nikome osim struci, nakon prvih pet godina pokušavanja njegovog discipliniranja, oni koji su ga pokušavali disciplinirati, konačno su digli ruke od njega. I MIPRO se od tada nesmetano razvija, i na veselje njegovih fanova, neprestano raste.

 

Kako je nastao MIPRO duga je priča. Nećemo ju ovdje prepričavati. Sve piše u monografiji MIPRO - jučer, danas, sutra iz 2008.godine. Ali ispričat ćemo jednu anegdotu iz prvih godina MIPRO-a. Ona kazuje puno o MIPRO-u i o ljudima koji su ga stvarali. To su osobe koje smo naveli u ranijoj kolumni Top lista idealista. Ovdje ćemo se zadržati na prvome sa te liste, na gospodinu Mihajlu Filiferoviću, poznatijem pod „kodnim imenom“ Fićo, pokretaču skupova MIPRO. Jedan tada vrlo uvaženi znanstvenik, akademik, sveučilišni profesor, javni radnik, čovjek koji je u svjetskoj znanosti, posebno u teoriji osjetljivosti, bio vrhunski autoritet, došao je Fići da ga nagovori da ono što radi MIPRO prepusti tadašnjem ETAN-u kao organizaciji koja djeluje u području elektronike, telekomunikacija, automatike i nuklearne tehnike. Njegov argument bio je slijedeći: U Rijeci, u kojoj djeluje MIPRO, nema ni odgovarajućeg fakulteta, ni industrije, ni instituta, ni stručnjaka za to područje, ni istraživanja. Nema ničega što je potrebno za djelovanje u području mikroprocesora. Fićo se „od šuba“ složio s njim: Imate pravo. Mi u Rijeci nemamo ni odgovarajući fakultet, ni industriju, ni institut, ni stručnjake za to područje, ni istraživanja. Nemamo ništa. Zato i zaostajemo. Ali – odustanemo li od MIPRO-a, sve više ćemo zaostajati i baš zato nam je potreban MIPRO da se to ne dogodi. Tako su argumenti protiv MIPRO-a najednom postali argumenti za MIPRO. I MIPRO je nastavio svojim putem, a uvaženi gospodin koji je naveo argumente protiv MIPRO-a vrlo brzo je postao ne samo poklonik ideje MIPRO-a već i njegov promotor. Taj časni gospodin zvao se je Rajko Tomović. Između ostaloga napravio je prvi robot druge generacije u svijetu i inicirao da baš MIPRO bude taj koji će ponuditi strategiju razvoja mikroelektronike bivše države. MIPRO je to s uspjehom obavio i zahvaljujući tome postao poznat u široj javnosti.

 

Kada radite nešto novo, nešto avangardno, ako pri tome vjerujete u to što radite, svi argumenti će biti na Vašoj strani. Čak i oni koji su na prvi pogled protiv Vas. Primjer MIPRO-a to dobro pokazuje.

11. lipanj 2012

START UPomanija25. ožujak 2019
„Maharadžin paradoks“ ili „Da li je maharadža socijalno osjetljiv i ako jeste zašto nije?“24. lipanj 2015
Kopanje strategije u selu Zvrnduša Gornja24. lipanj 2015
ARHIVA
Dew Computing


Objavljena je knjiga o Dew Computingu


Springer je objavio novu knjigu o Dew Computing-u (Rosa računarstvo) kao začetnu razinu Dew-Fog-Cloud servisne hijerarhije. 


 
MIPRO otvara suradnju s:
  Public Administration
 


Prijašnji događaji
 
Projekti
 
Video
 
"MIPRO Gridvision" by Zorislav Šojat

Zorislav Šojat održava stranice orijentirane računalstvu, gdje se mogu pronaći mnogi video zapisi MIPRO konferencija, intervjui sa znanstvenicima i drugi zanimljivi materijali: http://gridvision.irb.hr/
 

Binarni kod
http://gridvision.irb.hr/Binarni_kod/


Dodjela Zlatne povelje MIPRO-a i razgovor s Branimirom Makancem

 

 
Kolumne
 
Suorganizatori - nasumično
HEP ZagrebSveučilište u ZagrebuSveučilište u RijeciFER ZagrebPomorski fakultet Rijeka