Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoUmjetnom inteligencijom prema EU višejezičnosti

Tehničko kosponzorstvo

 
Download

Prijenos autorskih prava (radovi na hrvatskom jeziku)

  Izjava o dozvoli upotrebe autorskog djela

 

 

Časopisi koji objavljuju odabrane
radove 
skupova MIPRO 

 

 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS

Pogled iz kosa


Biografija
Arhiva
veljača 2012.

DRUŠTVO ZNANJA – riječki dio priče

 

Evo me opet s temom knjižara i njihove masovne pretvorbe u dućane koji prodaju „isplativiju“ robu od knjiga. U prošloj kolumni pisao sam o „pomoru“ knjižara u Zagrebu, posebno u najstrožem centru grada. Međutim, na svu sreću, nije tako svuda i svagdje u lijepoj našoj.

 

Često boravim u gradu Rijeci. Rijeka kao grad ima jednu dobru karakteristiku. Skoro sve što Vam treba u Rijeci locirano je na poznatom riječkom Korzu.

 

Na riječkom Korzu je i poznata velika kavana Filodramatica koja ima „običaj“ da povremeno mijenja ime. Dogodilo se to četiri puta u zadnjih 20 godina. Ništa neobično. Moulin Rouge nikada nije promijenio ime. Ali on je „malo“ zapadnije i malo francuskije od nas. Filodramatica je zgodno mjesto kada se trebate s nekim sastati i nešto dogovoriti. To je razlog da često kad dolazim u Rijeku svratim i tamo.

 

To je velika kavana. Bila. Ali od prije nekoga vremena više nije. Sada je to mala kavana. U istom velikom prostoru. Gdje je prostor nestao? Nije nestao. Samo je prenamijenjen. U tri četvrtine prostora kavane uselila se – pazite sad ovo – knjižara!

 

U isto vrijeme dok se u najstrožem centru metropole knjižare pretvaraju u obične dućane na riječkom korzu se kavana pretvara u – knjižaru! Tko je tu lud? Gdje toga još ima? Radi se o kavani koja je uvijek bila puna. Sada je onaj dio prostora u kojem je ostala kavana još puniji. I nije mi žao zbog gužve. Razlog koji je doveo do gužve nekako mi je simpatičan.

 

Inače, nedaleko od Filodramatice na Korzu je još jedna velika knjižara. Blizu je i velika knjižara velikog domaćeg nakladnika, u starom gradu u blizini još je nekoliko manjih knjižara. Nisam primjetio tendenciju „bježanja“ knjiga iz tih knjižara. Drago Gervais, Janko Polić Kamov, Viktor Car Emin, privremeni Istrian Vladimir Nazor, čak i jedan Talijan, kojega namjerno neću imenovati, bili bi zadovoljni.

 

Drago mi što je ova priča vezana uz Rijeku, grad u kojem je stvoren i u kojem živi MIPRO, koji na svojoj zastavi ima rečenicu S MIPROM u društvo znanja. Tim putem lakše je hodati sa knjigom.

 

Nadam se da ovakovih slučajeva ima i u drugim našim gradovima. I da će se oni više ugledati na „provinciju“ nego na „metropolu“!

 

PS. U posljednje vrijeme u prostoru bivše kavane Zora na Jadranskom trgu održava se Sajam knjiga. Još jedan riječki primjer (doduše privremenog) uzmaka kavana pred knjigom.

20. veljača 2012

Mi i oni27. veljača 2012
DRUŠTVO ZNANJA – riječki dio priče20. veljača 2012
DRUŠTVO ZNANJA – zagrebački dio priče13. veljača 2012
Čitajte Liessmanna6. veljača 2012
[natrag]
Dew Computing


Objavljena je knjiga o Dew Computingu


Springer je objavio novu knjigu o Dew Computing-u (Rosa računarstvo) kao začetnu razinu Dew-Fog-Cloud servisne hijerarhije. 


 
MIPRO otvara suradnju s:
  Public Administration
 


Prijašnji događaji
 
Projekti
 
Video
 
"MIPRO Gridvision" by Zorislav Šojat

Zorislav Šojat održava stranice orijentirane računalstvu, gdje se mogu pronaći mnogi video zapisi MIPRO konferencija, intervjui sa znanstvenicima i drugi zanimljivi materijali: http://gridvision.irb.hr/
 

Binarni kod
http://gridvision.irb.hr/Binarni_kod/


Dodjela Zlatne povelje MIPRO-a i razgovor s Branimirom Makancem

 

 
Kolumne
 
Suorganizatori - nasumično
IRB ZagrebHAKOMKončar Elektroindustrija ZagrebENT ZagrebA1 Hrvatska