Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoUmjetnom inteligencijom prema EU višejezičnosti

Tehničko kosponzorstvo

 
Download

Prijenos autorskih prava (radovi na hrvatskom jeziku)

  Izjava o dozvoli upotrebe autorskog djela

 

 

Časopisi koji objavljuju odabrane
radove 
skupova MIPRO 

 

 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS

Pogled iz kosa


Biografija
Arhiva
siječanj 2012.

Lampadem tradere – vizija MIPRO-a

 

Pripremamo jubilarni 35. Međunarodni skup MIPRO. Iako na  prvi pogled  ima još dosta kalendarskog vremena, na drugi pogled, s obzirom na količinu posla, ima ga malo. Tu su brojni sadržaji jubilarnog skupa: savjetovanja/konferencije, edukativni seminari kontinuiranog obrazovanja, radionice, okrugli stolovi, panel rasprave, pozvana i plenarna predavanja, dani pojedinih kompanija i tvrtki, izložbene aktivnosti, društveni događaji… Sve to treba pomno pripremiti i organizirati. I držati se strogih rokova terminskih planova.

 

Trideset i pet godina! Zar već? Kao da smo počeli jučer, u poznatom Klubu privrednika u Rijeci, na današnjem Jadranskom trgu, u dijelu prostora kojega je koristilo Društvo strojarskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara (DSEIT). Tim Društvom „defilirali“ su mnogi poznati i utjecajni riječki privredni i tehnički uglednici i tu je 1978. naizgled ni iz čega niknuo MIPRO. Čovjek imenom i prezimenom Mihajlo Filiferović, popularni Fićo, smislio je igru i uz pomoć grupe od desetak entuzijasta iz Rijeke, Ljubljane i Zagreba napravio MIPRO. Duga je to i zanimljiva povijest iz koje se puno toga može naučiti. No nećemo o tome. Opisano je to detaljno u knjizi MIPRO – jučer, danas, sutra koju je izdao MIPRO 2007. godine povodom svoje tridesetgodišnjice.

 

Poznati engleski matematičar John Wallis (1616. – 1703.) u svom pismu Gotfriedu Wilhelmu Leibnitzu ( 1646. – 1716.) ustvrdio je nužnost prenošenja luči, zublji, baklji u kojima su upisana znanja za prijelaz iz tame u svjetlost da bismo ovaj naš svijet učinili ljepšim, a čovječanstvo sretnijim. To je ishodište sintagme Lampadem tradere pomoću koje opisujemo viziju MIPRO-a, a misija je ono što radimo da bi doprinosili ostvarenju te vizije.

 

Sintagmu Lampadem tradere stavili smo na zastavu MIPRO-a i u doslovnom i u simboličkom smislu kao znak naše prepoznatljivosti, te na naše materijale kao što su zbornici radova i pozivi za sudjelovanje na skupovima MIPRO i DaNTe.

 

I naš 35. skup bit će u znaku sintagme Lampadem tradere. Pozivamo sudionike naših skupova, sadašnje i buduće, da nam se jave svojim idejama i prijedlozima o sadržaju skupa MIPRO 2012. Bez obzira što MIPRO ima uhodanu strukturu novi (i bolji) sadržaji uvjet su za uspješnu relizaciju naše i Vaše vizije.

 

Napravimo najnovije „izdanje“ manifestacije MIPRO zajednički noseći luč, zublju, baklju znanja o kojoj je pisao John Wallis još prije tri stoljeća. Živimo u doba znanja kao osnovnog pokretača razvoja. Nadajmo se da je naša luč, zublja, baklja još sjajnija od Wallisove.

 

Lampadem tradere!

2. siječanj 2012

Zašto nanotehnologija u Hrvatskoj i na MIPRO-u?30. siječanj 2012
Mooreov zakon ili tehnološki determinizam23. siječanj 2012
Zašto reindustrijalizacija?16. siječanj 2012
MIPRO INOVA(cije) - industrija na skupu MIPRO 20129. siječanj 2012
Lampadem tradere – vizija MIPRO-a2. siječanj 2012
[natrag]
Dew Computing


Objavljena je knjiga o Dew Computingu


Springer je objavio novu knjigu o Dew Computing-u (Rosa računarstvo) kao začetnu razinu Dew-Fog-Cloud servisne hijerarhije. 


 
MIPRO otvara suradnju s:
  Public Administration
 


Prijašnji događaji
 
Projekti
 
Video
 
"MIPRO Gridvision" by Zorislav Šojat

Zorislav Šojat održava stranice orijentirane računalstvu, gdje se mogu pronaći mnogi video zapisi MIPRO konferencija, intervjui sa znanstvenicima i drugi zanimljivi materijali: http://gridvision.irb.hr/
 

Binarni kod
http://gridvision.irb.hr/Binarni_kod/


Dodjela Zlatne povelje MIPRO-a i razgovor s Branimirom Makancem

 

 
Kolumne
 
Suorganizatori - nasumično
Tehničko veleučilište u ZagrebuHATZUNIPUT-HT ZagrebHEP Zagreb