Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoUmjetnom inteligencijom prema EU višejezičnosti

Tehničko kosponzorstvo

 
Download

Prijenos autorskih prava (radovi na hrvatskom jeziku)

  Izjava o dozvoli upotrebe autorskog djela

 

 

Časopisi koji objavljuju odabrane
radove 
skupova MIPRO 

 

 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS

Pogled iz kosa


Biografija
Arhiva
lipanj 2012.

Slikar na diplomatskom primanju

 

Na skupovima MIPRO možete čuti i vidjeti puno zanimljivih stvari. MIPRO zato i postoji. Ali zanimljive stvari možete čuti i vidjeti i kada odete iz hotela Adriatic i Admiral u kojima se održava MIPRO i hodate po Opatiji. Onaj tko se potrudi i tko zna gledati i čitati parkove Opatije, fasade starih vila i hotela, poznati lungomare, moći će puno zanimljivih stvari pročitati i saznati. Opatija je doista otvorena knjiga pisana u devetnaestom i dvadesetom stoljeću, a nastavlja se pisati i u dvadeset i prvom. Mnogi su je pisali i pišu, a zadnjih trideset i pet godina piše ju i MIPRO. Posebno njene tehnološke stranice.

 

Na obali, ispod hotela Milenij, (koji se lijepo zvao Millennium, pa se netko sjetio da ga preimenuje u Milenij), neposredno uz skrovitu lučicu, nalazi se umjetnički paviljon Šporer u kojem se često održavaju izložbe. Veličina toga paviljona je u tome što je on mali, pa svaku izložbu možete „konzumirati“ u dvadesetak minuta. To su mahom izložbe posvećene na ovaj ili onaj način povijesti Opatije. Za vrijeme trajaja jubilarnog skupa MIPRO 2012 u paviljonu je organizirana izložba posvećena Giuly Andrassyu. Tko je Giula Andrassy? Grof, izdanak stare mađarske plemićke obitelji, borac za što veći stupanj mađarske samostalnosti u okvirima K&K monarhije, napredan čovjek za svoje doba. Jedno vrijeme bio je, nakon austro-ugarske nagodbe, predsjednik mađarske vlade.

 

Nećemo prepričavati izložbu, nije nam to cilj. Ispričat ćemo samo jedan detalj. Na jednom diplomatskom primanju, na kojem su bili ministri, ambasadori i krema austrougarske monarhije, Giula je skoro cijelo svoje vrijeme posvetio jednom tada uglednom slikaru. Diplomatsku kremu, naški rečeno, nije šljivio. Kada ga je jedan gospodin, zadužen za protokol, diskretno upozorio da bi više pažnje trebao pokloniti ministrima, posebno jednom ministru vanjskih poslova, umjesto da traći vrijeme s jednim slikarom, Giula je nonšalatno odgovorio pitanjem: možete li se sjetiti tko je bio ministar vanjskih poslova u doba Rembrandta? I ostao je i dalje sa slikarom.

 

Ako ovo slučajno pročita neki današnji slikar, u što iskreno sumnjam, neka se ne osili. Ne samo da visokopozicionirani političar neće s njim „traćiti“ vrijeme, već ga neće niti pozvati na diplomatsko primanje. Pozove li ga, bit će to iz sasvim drugih ili trećih razloga, a ne zato što bi htio „traćiti“ vrijeme s njim. Sve ovo, naravno, odnosi se na madžarske ministre i slikare, nikako ne na naše!

18. lipanj 2012

Guranje nekoga prema dolje metodom guranja prema gore ili uvod u machijavellizam25. lipanj 2012
Slikar na diplomatskom primanju18. lipanj 2012
Kako je stvoren MIPRO ili može li argument protiv biti argument za?11. lipanj 2012
Društvo znanja i glomazni otpad4. lipanj 2012
[natrag]
Dew Computing


Objavljena je knjiga o Dew Computingu


Springer je objavio novu knjigu o Dew Computing-u (Rosa računarstvo) kao začetnu razinu Dew-Fog-Cloud servisne hijerarhije. 


 
MIPRO otvara suradnju s:
  Public Administration
 


Prijašnji događaji
 
Projekti
 
Video
 
"MIPRO Gridvision" by Zorislav Šojat

Zorislav Šojat održava stranice orijentirane računalstvu, gdje se mogu pronaći mnogi video zapisi MIPRO konferencija, intervjui sa znanstvenicima i drugi zanimljivi materijali: http://gridvision.irb.hr/
 

Binarni kod
http://gridvision.irb.hr/Binarni_kod/


Dodjela Zlatne povelje MIPRO-a i razgovor s Branimirom Makancem

 

 
Kolumne
 
Suorganizatori - nasumično
Ekonomski fakultet RijekaTehničko veleučilište u ZagrebuHATZUNIPUT-HT Zagreb