Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoUmjetnom inteligencijom prema EU višejezičnosti

Tehničko kosponzorstvo

 
Download

Prijenos autorskih prava (radovi na hrvatskom jeziku)

  Izjava o dozvoli upotrebe autorskog djela

 

 

Časopisi koji objavljuju odabrane
radove 
skupova MIPRO 

 

 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS

Pogled iz kosa


Biografija
Arhiva
travanj 2012.

Papirnati paradoks

 

Prije dvadesetak godina pisao sam jedan podeblji udžbenik koji mi je uzeo podosta vremena. U to doba još sam uvijek lakše mislio s perom u ruci nego s tipkovnicom, te sam rukom ispisao puno stranica A4 formata. One su stale u nekoliko debelih registratora koji su poredani jedan do drugog činili dobrih pola metra papira. To sam „zgurao“ u jednu policu ormara. Onda je tekst elektronificiran i stao je na nekoliko disketa. Kada su se one stavile uz registratore nije ih se vidjelo.Bio je to očiti nesrazmjer u kojem je elektronički zapis triumfirao nad papirnim. Bio sam na neki način emotivno vezan za onu hrpu papira pisanu mojom rukom pa ju nisam odmah bacio već sam ju odlučio za svaki slučaj neko vrijeme čuvati. Pokazalo se kasnije da je to bila jedna od mojih malobrojnih pametnih odluka. Kad imate mali broj pametnih odluka bar ih lako pamtite. Tu sam u prednosti pred mnogima!

 

Vrlo brzo, kad je udžbenik ugledao svjetlo dana, ona hrpa papira u registratorima nije mi više bila važna pa sam ju uskoro zaboravio. Kao i one diskete. Bilo je to u pravom smislu prošlo svršeno vrijeme. Ali nisam bacio ni jedno ni drugo. Znao sam da ću, kad mi ponestane prostora u ormarima, onu hrpu papira baciti, a sačuvati knjigu u disketama. Međutim, nakon ne baš dugog vremena, diskete više nisam imao na čemu čitati. Nisam ih stigao prebaciti na CD-ove, jer je Mooreov zakon bio brži od mene. Dakle mogao sam čitati original iz papira, ne sa disketa.

 

Sve je to bilo dosta davno. Diskete sam, naravno, bacio, a papir sačuvao. Učinio sam točno suprotno od onoga što sam mislio da ću učiniti. Papir je i danas u onom istom ormaru. Neću ga baciti. Neka stoji.

 

Što se iz iz ovoga može zaključiti? Knjige više nitko ne piše rukom. Nastaju odmah u elektroničkom zapisu. To zahtjeva povremeno prebacivanje teksta na novi, moderniji medij. Morate paziti na Mooreov zakon.

 

Ja osobno s tim više nemam nikakvih problema, Niti pišem rukom niti presnimavam elektronički zapis na nešto modernije. Riješio sam to elegantno. Jednostavno više ne pišem knjige. Sada ozbiljno razmišljam da ih prestanem čak i čitati! Idem u korak s vremenom. Zgodno je biti moderan. Manje je naporno. Ili kako bi rekao Gumbek: Lakše se diiiše!

16. travanj 2012

Treba li jesti hamburgere?30. travanj 2012
O odgovornosti vozača autobusa i sveučilišnog profesora23. travanj 2012
Papirnati paradoks16. travanj 2012
Jacques Prevert & Magica Matoničkin9. travanj 2012
Internet – conditio sine qua non modernog poslovanja?2. travanj 2012
[natrag]
Dew Computing


Objavljena je knjiga o Dew Computingu


Springer je objavio novu knjigu o Dew Computing-u (Rosa računarstvo) kao začetnu razinu Dew-Fog-Cloud servisne hijerarhije. 


 
MIPRO otvara suradnju s:
  Public Administration
 


Prijašnji događaji
 
Projekti
 
Video
 
"MIPRO Gridvision" by Zorislav Šojat

Zorislav Šojat održava stranice orijentirane računalstvu, gdje se mogu pronaći mnogi video zapisi MIPRO konferencija, intervjui sa znanstvenicima i drugi zanimljivi materijali: http://gridvision.irb.hr/
 

Binarni kod
http://gridvision.irb.hr/Binarni_kod/


Dodjela Zlatne povelje MIPRO-a i razgovor s Branimirom Makancem

 

 
Kolumne
 
Suorganizatori - nasumično
FER ZagrebPomorski fakultet RijekaTehnički fakultet RijekaFOI VaraždinIRB Zagreb