Search  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

innovative promotional partnershipArtificial Intelligence towards EU Multilingualism

Technical co-sponsorship

 
Download

 

 

 

Journals publishing selected
MIPRO papers

 

 

 

EVENTSNEWSPRESS

Pogled iz kosa


Biography

Lampadem tradere – vizija MIPRO-a

 

Pripremamo jubilarni 35. Međunarodni skup MIPRO. Iako na  prvi pogled  ima još dosta kalendarskog vremena, na drugi pogled, s obzirom na količinu posla, ima ga malo. Tu su brojni sadržaji jubilarnog skupa: savjetovanja/konferencije, edukativni seminari kontinuiranog obrazovanja, radionice, okrugli stolovi, panel rasprave, pozvana i plenarna predavanja, dani pojedinih kompanija i tvrtki, izložbene aktivnosti, društveni događaji… Sve to treba pomno pripremiti i organizirati. I držati se strogih rokova terminskih planova.

 

Trideset i pet godina! Zar već? Kao da smo počeli jučer, u poznatom Klubu privrednika u Rijeci, na današnjem Jadranskom trgu, u dijelu prostora kojega je koristilo Društvo strojarskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara (DSEIT). Tim Društvom „defilirali“ su mnogi poznati i utjecajni riječki privredni i tehnički uglednici i tu je 1978. naizgled ni iz čega niknuo MIPRO. Čovjek imenom i prezimenom Mihajlo Filiferović, popularni Fićo, smislio je igru i uz pomoć grupe od desetak entuzijasta iz Rijeke, Ljubljane i Zagreba napravio MIPRO. Duga je to i zanimljiva povijest iz koje se puno toga može naučiti. No nećemo o tome. Opisano je to detaljno u knjizi MIPRO – jučer, danas, sutra koju je izdao MIPRO 2007. godine povodom svoje tridesetgodišnjice.

 

Poznati engleski matematičar John Wallis (1616. – 1703.) u svom pismu Gotfriedu Wilhelmu Leibnitzu ( 1646. – 1716.) ustvrdio je nužnost prenošenja luči, zublji, baklji u kojima su upisana znanja za prijelaz iz tame u svjetlost da bismo ovaj naš svijet učinili ljepšim, a čovječanstvo sretnijim. To je ishodište sintagme Lampadem tradere pomoću koje opisujemo viziju MIPRO-a, a misija je ono što radimo da bi doprinosili ostvarenju te vizije.

 

Sintagmu Lampadem tradere stavili smo na zastavu MIPRO-a i u doslovnom i u simboličkom smislu kao znak naše prepoznatljivosti, te na naše materijale kao što su zbornici radova i pozivi za sudjelovanje na skupovima MIPRO i DaNTe.

 

I naš 35. skup bit će u znaku sintagme Lampadem tradere. Pozivamo sudionike naših skupova, sadašnje i buduće, da nam se jave svojim idejama i prijedlozima o sadržaju skupa MIPRO 2012. Bez obzira što MIPRO ima uhodanu strukturu novi (i bolji) sadržaji uvjet su za uspješnu relizaciju naše i Vaše vizije.

 

Napravimo najnovije „izdanje“ manifestacije MIPRO zajednički noseći luč, zublju, baklju znanja o kojoj je pisao John Wallis još prije tri stoljeća. Živimo u doba znanja kao osnovnog pokretača razvoja. Nadajmo se da je naša luč, zublja, baklja još sjajnija od Wallisove.

 

Lampadem tradere!

Monday, January 02, 2012

START UPomanijaMonday, March 25, 2019
„Maharadžin paradoks“ ili „Da li je maharadža socijalno osjetljiv i ako jeste zašto nije?“Wednesday, June 24, 2015
Kopanje strategije u selu Zvrnduša GornjaWednesday, June 24, 2015
ARCHIVE
Dew Computing


A book on Dew Computing has been published


Springer has published a new book on Dew Computing as the entry level of the Dew-Fog-Cloud service hierarchy. 

 
MIPRO opening collaboration with:
  Public Administration
 


Previous events
 
Projects
 
Video

 

 
"MIPRO Gridvision" by Zorislav Šojat

Zorislav Šojat maintains Computer Science oriented pages, where many MIPRO Conference videos, interviews with scientists and other interesting material can be found: http://gridvision.irb.hr/

 
Columns
 
Patrons - random
A1 HrvatskaEkonomski fakultet RijekaTehničko veleučilište u ZagrebuHATZUNIPU