Search  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

innovative promotional partnershipArtificial Intelligence towards EU Multilingualism

Technical co-sponsorship

 
Download

 

 

 

Journals publishing selected
MIPRO papers

 

 

 

EVENTSNEWSPRESS

Pogled iz kosa


Biography

O odgovornosti vozača autobusa i sveučilišnog profesora

 

U svojoj arhivi, tražeći neki dokument od prije dvadeset i pet godina, našao sam ovaj zapis. Učinio mi se zanimljivim, mada su se neke stvari od tada jako promijenile. Tako podaci o plaćama sveučilišnih profesora i vozača gradskih autobusa više ne vrijede, ali je, ali tzv. mentalni sklop ostao isti.

 

Vraćam se busom iz Varaždina u bijeli Zagreb grad. Autobus je tek krenuo, kraj mene sjeda mladi čovjek, simpatična osoba. Očito mu je do razgovora pa me pita kojim se poslom bavim. Odgovorim mu da sam profesor. A u kojoj školi-pita mladi čovjek. Na Sveučilištu - odgovorim. Oho… sveučilišni profesor, klikne mladić. Sada je red da ja njega pitam kojim se on poslom bavi, a on mi odmah reče da je vozač autobusa i da obično „drži“ jednu gradsku liniju koja spaja dijelove grada s obje strane rijeke Save. Baš fino - kažem - tek da nešto kažem. Autobus praši, jedno vrijeme šutimo, a onda se mladić ponovo oglasi: A kolika ti je plaća? Kažem mu u tadašnji dinar točan iznos. Oho, reče mladić, pa imamo istu plaću! Opet tišina. Sada malo duža. Već sam zaboravio razgovor, kad mladić prozbori: Znaš, to je u redu! Što je u redu - pitam. Pa to, da imamo istu plaću! A zašto bi to bilo u redu? Pa znaš - reče mladić - ti imaš više škole, ali ja radim odgovorniji posao!

 

Mislili što mislili moj sugovornik apsolutno je u pravu. Ako pogriješi u vožnji pa umjesto preko mosta odvede zglobni bus u Savu, ubit će možda i sto ljudi. Mediji će o tome brujati cijeli tjedan ili dva. Završit će na robiji. Naravno, ako iz svega toga uopće izvuče živu glavu. Ja to i da hoću (a neću) ne mogu napraviti. Doduše, mogu raditi grozno loše i u radnom vijeku upropastiti 40 generacija studenata ali to neće nikoga boljeti niti će završiti u medijima. Osim toga, nitko neće znati da sam to baš ja uradio. Čak ni ja! A za neku okruglu godišnjicu možda čak dobijem i neku nagradu. Poznam neke koji su je već dobili. A za isto djelo moj šofer čamio bi iza rešetaka. Naravno, ako bi uopće izvukao živu glavu. Doduše s dobrom šansom da ga šef države pomiluje. Zbog dobrog vladanja, em se razme!

Monday, April 23, 2012

START UPomanijaMonday, March 25, 2019
„Maharadžin paradoks“ ili „Da li je maharadža socijalno osjetljiv i ako jeste zašto nije?“Wednesday, June 24, 2015
Kopanje strategije u selu Zvrnduša GornjaWednesday, June 24, 2015
ARCHIVE
Dew Computing


A book on Dew Computing has been published


Springer has published a new book on Dew Computing as the entry level of the Dew-Fog-Cloud service hierarchy. 

 
MIPRO opening collaboration with:
  Public Administration
 


Previous events
 
Projects
 
Video

 

 
"MIPRO Gridvision" by Zorislav Šojat

Zorislav Šojat maintains Computer Science oriented pages, where many MIPRO Conference videos, interviews with scientists and other interesting material can be found: http://gridvision.irb.hr/

 
Columns
 
Patrons - random
Pomorski fakultet RijekaTehnički fakultet RijekaFOI VaraždinIRB ZagrebHAKOM