Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoUmjetnom inteligencijom prema EU višejezičnosti


DO POČETKA SKUPA

 

Tehničko kosponzorstvo

 
Download

Prijenos autorskih prava (radovi na hrvatskom jeziku)

  Izjava o dozvoli upotrebe autorskog djela

 

 

Časopisi koji objavljuju odabrane
radove 
skupova MIPRO 

 

 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS
Europska komisija predlaže nova pravila za digitalne usluge

Novi setovi pravila za digitalne usluge i digitalna tržišta ambiciozan je plan EU-a kako urediti usluge i tržišta povezana s elektroničkim komunikacijama da pruže nove mogućnosti, a istovremeno osiguraju zaštitu svim korisnicima.
 
Europska komisija je 15. prosinca predložila ambiciozni i sveobuhvatni set novih pravila za sve digitalne usluge, uključujući društvene medije, internetska prodajna mjesta i sve ostale digitalne platforme koje djeluju u Europskoj uniji kroz: Akt o digitalnim uslugama Digital Services Act (DSA) i Akt o digitalnim tržištima  Digital Markets Act (DMA). Zajedno s Aktom o digitalnim uslugama, Akt o digitalnim tržištima jedan je od središnjih dijelova Europske digitalne strategije.
 
DSA: Zajednički skup pravila o obvezama i odgovornosti posrednika na jedinstvenom tržištu prvi put će otvoriti nove mogućnosti za pružanje prekograničnih digitalnih usluga, istovremeno osiguravajući visoku razinu zaštite svim korisnicima, bez obzira gdje žive u EU-u.

Novim prijedlogom DSA pravila su razmjerna, potiču inovacije, rast i konkurentnost te olakšavaju širenje manjih platformi, mikro, malog ili srednjeg poduzeća – MSP (eng. Small and medium sized Enterprises – SME) i novoosnovanih poduzeća. Zahvaljujući preraspodjeli odgovornosti između korisnika, platformi i javnih tijela u skladu s europskim vrijednostima, u prvi plan dolaze građani.

Ciljevi novih pravila su bolja zaštita potrošača i njihovih temeljnih prava na internetu, uspostava učinkovitog i jasnog okvira za transparentnost i odgovornost internetskih platformi te poticanje inovacija, rasta i konkurentnosti na jedinstvenom tržištu.
 
Obuhvaćeni pružatelji su pružatelji posredničkih usluga koje nude mrežnu infrastrukturu: pružatelji usluga pristupa internetu, registri naziva domena, uključujući i usluge smještaja na poslužitelju kao što su oblak i smještaj internetskih stranica, internetske platforme koje okupljaju prodavače i potrošače kao što su internetske trgovine, trgovine aplikacijama, platforme ekonomije suradnje i društvene mreže.  Vrlo velike internetske platforme osobito su rizične u pogledu širenja nezakonitog sadržaja i štetnih djelovanja na društvo. Za platforme koje koristi više od 10 posto od 450 milijuna korisnika u Europi predviđena su posebna pravila.
 
Države članice morat će odrediti nadležna tijela - koordinatore digitalnih usluga - za nadzor usklađenosti usluga uspostavljenih na njihovom teritoriju s novim pravilima i za sudjelovanje u mehanizmu suradnje EU-a predloženog Akta o digitalnim uslugama. Koordinator za digitalne usluge bit će neovisno tijelo s visokim zahtjevima za nepristrano i transparentno izvršavanje svojih zadaća. Novi koordinator za digitalne usluge u svakoj državi članici bit će važno regulatorno središte, osiguravajući usklađenost i digitalnu kompetenciju.
 
DMA: Neke velike mrežne platforme djeluju kao ˝nadzornici pristupa˝ (eng. gatekeeperi) na digitalnim tržištima. Akt o digitalnim tržištima ima za cilj osigurati da se ove platforme ponašaju pošteno online.
 
DMA uspostavlja skup usko definiranih objektivnih kriterija za kvalificiranje velike mrežne platforme kao takozvanog ˝nadzornika pristupa ˝. To omogućava da DMA i dalje bude dobro usmjeren na problem s kojim se želi suočiti u pogledu velikih sistemskih mrežnih platformi.

Ovi će kriteriji biti zadovoljeni ako pravna osoba:
-ima snažnu ekonomsku poziciju, značajan utjecaj na unutarnje tržište i aktivna je u više zemalja EU-a
-ima snažnu posredničku poziciju, što znači da povezuje veliku bazu korisnika s velikim brojem poduzeća
-ima (ili će uskoro imati) učvršćen i trajan položaj na tržištu, što znači da je s vremenom stabilan.
 
Sljedeći koraci: Europski parlament i države članice raspravljat će o prijedlogu Komisije u okviru redovnog zakonodavnog postupka. Nova pravila će se nakon donošenja izravno primjenjivati u EU-u.

 

Izvori:
https://www.hakom.hr/default.aspx?id=10636
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_20_2347


[natrag na vijesti]
18. prosinac 2020


 

Dew Computing


Objavljena je knjiga o Dew Computingu


Springer je objavio novu knjigu o Dew Computing-u (Rosa računarstvo) kao začetnu razinu Dew-Fog-Cloud servisne hijerarhije. 


 
MIPRO otvara suradnju s:
  Public Administration
 

Prijašnji događaji
 
Projekti
 
Video
 
"MIPRO Gridvision" by Zorislav Šojat

Zorislav Šojat održava stranice orijentirane računalstvu, gdje se mogu pronaći mnogi video zapisi MIPRO konferencija, intervjui sa znanstvenicima i drugi zanimljivi materijali: http://gridvision.irb.hr/
 

Binarni kod
http://gridvision.irb.hr/Binarni_kod/


Dodjela Zlatne povelje MIPRO-a i razgovor s Branimirom Makancem

 

 
Kolumne
 
Suorganizatori - nasumično
FER ZagrebPomorski fakultet RijekaTehnički fakultet RijekaFOI VaraždinIRB Zagreb