Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoUmjetnom inteligencijom prema EU višejezičnosti

Tehničko kosponzorstvo

 
Download

Prijenos autorskih prava (radovi na hrvatskom jeziku)

  Izjava o dozvoli upotrebe autorskog djela

 

 

Časopisi koji objavljuju odabrane
radove 
skupova MIPRO 

 

 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS
Hrvatski Telekom otvorio digitalni muzej u povodu 30 godina od uvođenja mobilne telefonije u Hrvatskoj
  • Interaktivni digitalni muzej sadrži relevantne muzejske prikaze, vremeplov i video sadržaj
  • U interaktivnom muzeju koji sadrži relevantne muzejske prikaze može se pogledati izložba „U potrazi za prvim mobitelom“
  • HT-ov fizički muzej u Zagrebu, nažalost, nastradao je u potresu i trenutačno je u fazi obnove
Hrvatski Telekom, vodeći pružatelj telekomunikacijskih usluga, uveo je 1991. godine mobilnu telefoniju u Hrvatskoj (tada kao HPT) a danas, 30 godina poslije, predstavio je interaktivni digitalni muzej posvećen upravo tim istaknutim povijesnim trenucima.

Pokretanjem prve komercijalne mreže MOBITEL prije tri desetljeća, upućeni su i prvi pozivi u povijesti hrvatske mobilne telefonije, a pretplatnički broj korisnika sadržavao je pozivni broj 099 i jedinstveni šesteroznamenkasti broj. Mobilni telefoni koji su se u početku koristili u prvoj hrvatskoj mreži bili su masivni uređaji težine nekoliko kilograma, mogli su se koristiti u vozilu i izvan njega te su donijeli slobodu u govornoj komunikaciji kakva prije nije postojala. I dok je tada postojalo tek dvjestotinjak mobilnih uređaja u Hrvatskoj, danas ih se u prosjeku dnevno proda oko milijun u cijelome svijetu.

Sve su ovo zanimljivosti koje se mogu saznati u sklopu digitalnog muzeja Hrvatskog Telekoma koji se nalazi na web stranici: www.ht-muzej.hr. U interaktivnom muzeju koji sadrži relevantne muzejske prikaze može se pogledati izložba „U potrazi za prvim mobitelom“ u kojoj je prikazan dio postava HT Muzeja pošte i telekomunikacija u Zagrebu. Autori izložbe su Vesna Lipovac, viša kustosica u HT muzeju i Goran Rajič, viši kustos u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Digitalni muzej sadrži i video galerije s reklamama iz prošlosti te povijesni pregled razvoja mobilne telefonije u Hrvatskoj i svijetu.

„HT-ov fizički muzej u Zagrebu, nažalost, nastradao je u potresu i trenutačno je u fazi obnove. Pošto se ove godine obilježava tri desetljeća od uvođenja mobilne telefonije u Hrvatskoj, htjeli smo našim građanima približiti taj važan događaj na inovativan način. Ponosni smo što smo u virtualni prostor uspjeli prenijeti djelić fundusa HT muzeja koji broji preko 70.000 jedinica muzejske, arhivske i knjižne građe iz telekomunikacijske i poštanske povijesti“, poručila je Vesna Lipovac iz HT muzeja.

Puštanjem u rad komercijalne mreže 1991. godine koja se podudara s podudara sa stvaranjem neovisne demokratske Republike Hrvatske, označen je početak razvoja javno dostupne mobilne telefonije na našim područjima, čime je omogućena globalna dostupnost. Kao digitalni predvodnik u Hrvatskoj, HT i u novijoj povijesti pokreće značajne promjene. Tako je u listopadu 2020. godine uveo je prvu komercijalnu 5G mrežu što je također dio postava novootvorenoga interaktivnoga digitalnog muzeja.



Izvor: https://www.t.ht.hr/press-centar/objave-za-medije/5888/Hrvatski-Telekom-otvorio-digitalni-muzej-u-povodu-30-godina-od-uvodenja-mobilne-telefonije-u-Hrvatskoj.html


[natrag na vijesti]
27. prosinac 2021
Dew Computing


Objavljena je knjiga o Dew Computingu


Springer je objavio novu knjigu o Dew Computing-u (Rosa računarstvo) kao začetnu razinu Dew-Fog-Cloud servisne hijerarhije. 


 
MIPRO otvara suradnju s:
  Public Administration
 


Prijašnji događaji
 
Projekti
 
Video
 
"MIPRO Gridvision" by Zorislav Šojat

Zorislav Šojat održava stranice orijentirane računalstvu, gdje se mogu pronaći mnogi video zapisi MIPRO konferencija, intervjui sa znanstvenicima i drugi zanimljivi materijali: http://gridvision.irb.hr/
 

Binarni kod
http://gridvision.irb.hr/Binarni_kod/


Dodjela Zlatne povelje MIPRO-a i razgovor s Branimirom Makancem

 

 
Kolumne
 
Suorganizatori - nasumično
T-HT ZagrebHEP ZagrebSveučilište u ZagrebuSveučilište u RijeciFER Zagreb