Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoROBOTIKA – budućnost tehnološkog svijeta

 

 

 

Download
 


 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS
Četvrti dan skupa MIPRO 2019

Četvrti dan ovogodišnjeg skupa MIPRO, u četvrtak 23. svibnja, započeo je s plenarnim keynote predavanjem „Strateško planiranje u visokom obrazovanju i znanosti“ koje je održala ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak u sklopu prezentacije rezultata projekta Hrvatske zaklade za znanost HigherDecision.

Zanimljivo je da je ministrica svoje predavanje održala u već poznatom okruženju, jer je već više puta kao znanstvenica sudjelovala u radu MIPRO-a. Projekt Hrvatske zaklade za znanost voditeljice prof. dr. sc. Blaženke Divjak - Razvoj metodološkog okvira za strateško odlučivanje u visokom obrazovanju - primjer implementacije otvorenog učenja i učenja na daljinu – HigherDecision u završnoj je fazi, a ministrica i projektni tim predstavili su rezultate projekta.

Projekt HigherDecision, na Fakultetu organizacije i informatike provodi se od sredine 2015. godine, a bavi se analizom strateškog odlučivanja u visokom obrazovanju. Visoko obrazovanje ima ključnu ulogu u razvoju ljudskih potencijala te u gospodarskom i društvenom razvoju. Sustav i institucije visokog obrazovanja trebaju biti inovativni, strateški vođeni i upravljani kako bi mogli kvalitetno ispunjavati svoju misiju. Stoga, donošenje odluka i praćenje njihove primjene u visokom obrazovanju postaje prvorazredno istraživačko i razvojno pitanje. Ministrica je prezentirala i iskustva u programskom ugovaranju u Hrvatskoj s naglaskom na novo programsko razdoblje 2018.-2022. koga treba postaviti u kontekst Europskog prostora visokog obrazovanja i Europskog istraživačkog prostora. Nakon predavanja sudionici su mogli postavljati pitanja ministrici, a najviše upita odnosilo se na činjenicu kako prepoznati nadarene učenike i pomoći im u daljnjem razvoju, kako ne bi napustili zemlju u potrazi za boljim uvjetima nastavka školovanja i daljnjeg znanstvenog i stručnog usavršavanja.

Nakon predavanja Ministrice Divjak održana je radionica Metode za odlučivanje u visokom obrazovanju – primjeri dobre prakse koju su vodile Nina Begičević Ređep i Nikola Kadoić. U sklopu radionice održana su i tri predavanja. Predavanje Model difuzije inovacije u visokom obrazovanju održala je Sanjana Buć, Strateški okvir i model zrelosti za pružanje podrške diplomantima u ranom razvoju karijera održala je Katarina Pažur Aničić, a Model digitalne zrelosti visokih učilišta, Valentina Đurek.

Nakon predavanja ministrice Divjak, u kongresnoj dvorani održan je 6. HAKOM-ov "Dan tržišta“, u organizaciji Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM). Već tradicionalno, HAKOM-ov „Dan tržišta“ okupio je predstavnike dionika tržišta elektroničkih komunikacija, poštanskih usluga i željezničkih usluga, kao i tijela državne uprave, gospodarstva i medija. Predsjednik Vijeća HAKOM-a, Tonko Obuljen, u uvodnoj prezentaciji predstavio je najvažnije aktivnosti na tržištima koja HAKOM regulira, a nakon toga predstavio je ciljeve i zadatke HAKOM-a u budućem razdoblju. Nakon uvodnog predavanja održan je okrugli stol, o tome kako teku pripreme za 5G tehnologiju, kakva su viđenja i očekivanja od uvođenja 5G tehnologije te kako se planira razvoj infrastrukture i usluga. U okruglom stolu sudjelovali su Nataša Malić, direktorica sektora pristupnih mreža Hrvatskog Telekoma, Martina Dragičević, direktorica regulatornih poslova i EU fondova A1, Nenad Šlibar, direktor sektora Mreže i informacijskih tehnologija Tele 2, Mihael Jančić, direktor Sektora za razvoj radijskih i prijenosnih mreža Odašiljača i veza i Dalibor Matanić, voditelj grupe za provedbu elektrotehničkih investicija HŽ Infrastruktura. Ivo Majerski iz HAKOM-a bio je izvrsni moderator okruglog stola i dat je presjek trenutačnog stanja na svjetskom tržištu te domaćih prilika kada je u pitanju 5G. Tako je rečeno da je u Južnoj Koreji već startano s 5G mrežom, a to je odnedavno učinjeno i u Švicarskoj. U Hrvatskoj se vrše prvi uspješni testovi s opremom, a stigli su i prvi 5G telefoni za testne korisnike. Problem je i percepcija javnosti jer u skupljanju političkih bodova, neke stranke bez razloga govore o opasnosti od 5G mreže iako svi rezultati istraživanja govore da za građane nema nikakve opasnosti. Uostalom ako je sve prošlo u jednoj Švicarskoj, to je najbolji pokazatelj da se radi o provjerenoj tehnologiji, bez opasnosti po ljudsko zdravlje. No ono što predstavlja veliki problem su ogromne investicicije u stvaranje 5G mreže, a očekuje se da će svoju optičku infrastrukturu ponuditi i država preko svojih velikih sustava kao što su HŽ, Hrvatske ceste, Janaf, a koordinaciju bi trebale preuzeti Odašiljači i veze, koji imaju najviše iskustva u tom poslu. 

Okrugli stol "Inteligentna proizvodnja" organiziran u suradnji sa tvrtkom Danieli Automation iz Italije, koja je dio grupe Danieli, jednog od vodećih svjetskih dobavljača opreme i postrojenja u metalnoj industriji i Fakultetom elektrotehnike i računarstva iz Zagreba, bio je nastavak tradicionalne tematike kojima je ključna riječ "proizvodnja". Gianpiero Brunetti govorio je o dovršavanju vizije implementacije "Inteligentnog postrojenja" u Danieli Automation, te razvijanju novog proizvoda koji u konačnici potiče usvajanje koncepta Digitalizacije i Industrije 4.0. Zanimljiva gledišta u poslovanju ponudio je David Corsini izjavama „Nemojte se zaljubiti u tehnologiju, već u rješenje“ i „pronađite problem na tržištu i ponudite rješenje“. Zdenko Kovačić sa FER-a govorio je o istraživačkoj grupi Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja – LARICS, koja u posljednje 23 godine sudjeluje u istraživanju integrirane robotike i kontrole procesa, uspješno su završili više od 20 industrijskih projekata u suradnji s domaćim i međunarodnim tvrtkama, trenutno LARICS surađuje s američkom tvrtkom Phoenix Lidar Systems na zapošljavanju SLAM tehnologije, a hrvatska tvrtka Enikon Aerospace na naprednim tehnikama brušenja pomoću robota. Uz to, LARICS je pokrenuo i vlastitu spin-off tvrtku RoMb Technologies. Zadovoljstvo temama i prepunom dvoranom potaknula je organizatore na buduću suradnju s novim, tada aktualnim temama.

Gostujući događaj Interreg Ce projekt URBAN INNO – „Iskorištavanje inovativnog potencijala urbanih ekosistema” bavio se kroz predavanja domaćih i stranih predavača izazovom kako učiniti Centralnu Europu inovativnijom i konkurentnijom maksimiziranjem inovacijskog potencijala manjih i srednjih urbanih ekosistema. Govorilo se o potrebi značajnog unaprjeđenja povezanosti dionika u urbanim ekosistemima za bolje korištenje njihovih inovativnih potencijala. Aktivnosti projekta URBANN INNO implementirani su u ekosistemima projektnih partnera. Uspostavljeno je 5 novih “quadriple-helix” klastera/mreža i razvijeno 6 regionalnih/urbanih inovacijskih planova za partnerske regije. Implementirano je 9 pilot projekata u regijama partnera koristeći nove participativne metode i uključivanje krajnjih korisnika.

Tijekom dana je održano sedam savjetovanja. Savjetovanje MEET - Mikroelektronika, elektronika i elektronička tehnologija nastavilo je s izlaganjem radova, dok je DC - Raspodijeljeno računarstvo u znanosti o podacima i biomedicinskom inženjerstvu danas započelo s radom, a nastavit će se i sutra. Danas je održano savjetovanje SP - MIPRO Junior na kojem su predstavljeni radovi studenata, kao i savjetovanje SSRCI - Pametni, održivi i elastični gradovi i infrastruktura. Završni dan danas je bio za savjetovanje CIS - Inteligentni sustavi i CTS - Računala u tehničkim sustavima, dok će se rad savjetovanja CE - Računala u obrazovanju nastaviti i sutra.


[natrag na vijesti]
23. svibanj 2019
Suorganizatori - nasumično
Pomorski fakultet RijekaTehnički fakultet RijekaFOI VaraždinIRB ZagrebHAKOM