Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoUmjetnom inteligencijom prema EU višejezičnosti


DO POČETKA SKUPA

 

Tehničko kosponzorstvo

 
Download

Prijenos autorskih prava (radovi na hrvatskom jeziku)

  Izjava o dozvoli upotrebe autorskog djela

 

 

Časopisi koji objavljuju odabrane
radove 
skupova MIPRO 

 

 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS
Rezultati poslovanja Ericsson Nikola Tesla Grupe za devet mjeseci 2019. godine

Komentar Gordane Kovačević, predsjednice Ericssona Nikole Tesle, zlatnog sponzora 42. skupa MIPRO 2019 i skupnog člana MIPRO-a: -U prvih devet mjeseci 2019. godine Ericsson Nikola Tesla Grupa zabilježila je porast prihoda od prodaje na svim tržištima te ostvarila ukupne prihode od prodaje u iznosu od 1.253,3 milijuna kuna, što je 16 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Trend značajnih ulaganja vodećih svjetskih i hrvatskih operatora u modernizaciju mreža, digitalnu transformaciju te pripremu za 5G tehnologiju se nastavlja. Globalan razvoj 5G tehnologije brži je od očekivanog, a dinamika ulaganja u razvoj 5G-a u Hrvatskoj ovisit će o modelu dodjele koncesija za radiofrekvencijski spektar. 5G je nova generacija mobilnih mreža koja će omogućiti visoke brzine prijenosa podataka, nisku latenciju i bolje sigurnosne karakteristike mreže. S 5G tehnologijom stvaramo novu platformu za inovacije, koje će unaprijediti poslovanje i društvo u cjelini, a našim kupcima omogućiti nove izvore prihoda uz istovremenu optimizaciju poslovanja. 

S operatorom A1 Hrvatska uspješno surađujemo od njihovog dolaska na hrvatsko tržište, a u rujnu ove godine potpisali smo okvirni ugovor do kraja 2023. godine koji uključuje modernizaciju i proširenje njihove radijske pristupne mreže korištenjem najnovijih tehnoloških rješenja iz portfelja Ericssonovog radijskog sustava (Ericsson Radio System – ERS). S operatorom Hrvatskim Telekomom nastavljene su intenzivne aktivnosti na modernizaciji kompletne mobilne mreže što će znatno povećati kapacitet mreže i omogućiti uvođenje 5G tehnologije. Do sada je uspješno modernizirano više od 90 posto mreže i postignute su znatno veće brzine prijenosa. U segmentu ICT za Industriju i društvo nastavljamo aktivnosti na projektima u području e-Zdravstva, e-Poslovanja (zemljišne knjige i katastar) i javne sigurnosti (nadzor državne granice).

Na izvoznim tržištima u tijeku je implementacija projekata modernizacije mobilnih mreža s kupcima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu i Bjelorusiji. Posebno bih istaknula okvirni ugovor sa strateškim partnerom HT Eronetom za širenje LTE mreže na području cijele Bosne i Hercegovine. Ericsson Nikola Tesla jedini je isporučitelj radijske pristupne mreže HT Eroneta, a zahvaljujući opremi radijskog sustava, koja je spremna za 5G i IoT, HT Eronet će, u budućnosti, moći jednostavno prijeći na 5G tehnologiju. Poslovanje na Ericssonovom tržištu bilježi kontinuirani rast zahvaljujući novim odgovornostima u području 4G/5G mobilnih sustava, kvaliteti obavljenih poslova te kompetencijama naših stručnjaka u razvojno-istraživačkom centru kao i ekspertnim centrima za usluge i rješenja.
 
Naša kompanija kći, Ericsson Nikola Tesla Servisi, već pet godina pruža usluge projektiranja, izgradnje, nadzora i održavanja telekomunikacijske mrežne infrastrukture Hrvatskom Telekomu u segmentu Usluga upravljanja. Do sada je realizirano niz zahtjevnih ciljeva u području planiranja i izgradnje, spajanja korisnika na optičku  infrastrukturu te na proširenju kapaciteta i pokrivanja mobilnim širokopojasnim pristupom (MBB).

Kada govorimo o financijskim rezultatima, bruto dobit bilježi porast od 7,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kao rezultat porasta prihoda od prodaje, dok je operativna dobit veća 9,9 posto kao rezultat porasta bruto dobiti uz istovremeno zadržavanje ukupnih prodajnih i administrativnih troškova na gotovo istoj razini. Bruto marža niža je 0,9 postotnih poena uslijed intenzivnog angažmana radnog kapitala na projektima s ključnim kupcima. Dobit prije oporezivanja veća je 11,2 posto kao rezultat veće operativne dobiti uz pozitivni financijski utjecaj tečajnih razlika, dok je neto dobit, uz navedene efekte te efekte poreznog rasterećenja, veća 29,6 posto te iznosi 80,8 milijuna kuna. Ostvaren je novčani tok od poslovnih aktivnosti od 86 milijuna kuna, a ukupna novčana sredstva uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu krajem trećeg tromjesečja iznose 157,8 milijuna kuna. Učinkovitost obrtnog kapitala mjerena u danima vezivanja obrtnih sredstava iznosi 40 dana, a ako isključimo usluge za Ericsson učinkovitost obrtnog kapitala je 102 dana. Stopa konverzije novca je 54 posto.

Tijekom trećeg tromjesečja održan je devetnaesti Ljetni kamp Ericssona Nikole Tesle na kojem su sudjelovala 54 studenta iz Hrvatske i susjednih zemalja od kojih 13 u sklopu ERASMUS++ projekta BENEFIT na kojem je naša kompanija industrijski partner. Pod stručnim vodstvom mentora studenti su radili na projektima u području 5G radijskog pristupa, umjetne inteligencije, automatizacije, robotike i Interneta stvari (IoT). Nadalje, u okviru suradnje sa znanstveno-obrazovnim institucijama istaknula bih i aktivnosti na osnivanju novog zajedničkog Laboratorija za znanost o podacima u prometu i logistici s Fakultetom prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu (FPZ).

Naša strategija usmjerena je na dugoročno jačanje pozicije tržišnog lidera u postojećim i novim segmentima. Nastavljamo ulagati u nove tehnologije i jačanje kompetencija kako bismo kvalitetno podržali naše kupce. Tijekom trećeg tromjesečja ugovorili smo nekoliko važnih poslova koji će ojačati naš položaj na tržištu u narednom razdoblju. Nastavljamo s implementacijom programa Digitalne transformacije na razini Ericsson Nikola Tesla Grupe s ciljem dodatnog pojednostavljena kompanijskih procesa i upravljanja poslovanjem/projektima primjenom naprednih tehnologija i automatizacijom.

Kako bismo osigurali daljnji razvoj poslovanja i bili konkurentni u središtu naše pozornosti i dalje ostaje troškovna i operativna učinkovitost te strateško upravljanje rizicima, zaključila je Kovačević.


[natrag na vijesti]
5. studeni 2019


 

Dew Computing


Objavljena je knjiga o Dew Computingu


Springer je objavio novu knjigu o Dew Computing-u (Rosa računarstvo) kao začetnu razinu Dew-Fog-Cloud servisne hijerarhije. 


 
MIPRO otvara suradnju s:
  Public Administration
 

Prijašnji događaji
 
Projekti
 
Video
 
"MIPRO Gridvision" by Zorislav Šojat

Zorislav Šojat održava stranice orijentirane računalstvu, gdje se mogu pronaći mnogi video zapisi MIPRO konferencija, intervjui sa znanstvenicima i drugi zanimljivi materijali: http://gridvision.irb.hr/
 

Binarni kod
http://gridvision.irb.hr/Binarni_kod/


Dodjela Zlatne povelje MIPRO-a i razgovor s Branimirom Makancem

 

 
Kolumne
 
Suorganizatori - nasumično
Tehničko veleučilište u ZagrebuHATZUNIPUT-HT ZagrebHEP Zagreb