Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoUmjetnom inteligencijom prema EU višejezičnosti

Tehničko kosponzorstvo

 
Download

Prijenos autorskih prava (radovi na hrvatskom jeziku)

  Izjava o dozvoli upotrebe autorskog djela

 

 

Časopisi koji objavljuju odabrane
radove 
skupova MIPRO 

 

 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS
Hrvatska i Španjolska potpisale su ključan sporazum za fuzijski projekt IFMIF-DONES
U nazočnosti predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i Njegovog Veličanstva španjolskog kralja Filipa VI. na Hrvatsko-španjolskom forumu IFMIF-DONES potpisan je Memorandum o razumijevanju između Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske (RH) i Ministarstva znanosti i inovacija Kraljevine Španjolske. Memorandum, na temu suradnje u Programu IFMIF-DONES koji je dio fuzijske strategije Europske unije (EU), potpisali su ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te ministrica znanosti i inovacija Kraljevine Španjolske Diana Morant.
 
U sklopu Foruma potpisan je i sporazum o suradnji između španjolskog udruženja tvrtki u znanstvenoj industriji INEUSTAR, Gospodarske komore u Granadi, inače lokaciji IFMIF-DONESa, te Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK). Ti sporazumi temelj su za zajedničkog nastupa hrvatskih sa španjolskim tvrtkama unutar realizacije IFMIF-DONES-a.
 
Događanje su svojim sudjelovanjem uveličali i ministar gospodsrva i održivog razvoja Davor Filipović, direktor programa EUROfusion Tonny Donne, brojni veleposlanici, rektori sveučilišta, dekani fakulteta, ravnatelji istraživačkih instituta, predstavnici hrvatskih i španjolskih tvrtki, predstavnici španjolskog INEUSTAR-a te HGK-a, predstavnici španjolskih institucija uključenih u projekt te članovi izaslanstva španjolskog kralja i kraljice te hrvatski znastvenici i istraživači koji rade na fuzijskim istraživanjima, a uz veliku podršku predstavnika španjolskih i hrvatskih medija.
 
 
Projekt IFMIF-DONES ključan je za budućnost fuzije!
 
IFMIF-DONES je europski strateški projekt vrijedan 707 milijuna eura kojemu je cilj izgradnja istraživačke infrastrukture međunarodnog uređaja za ozračivanje fuzijskih materijala. Kao španjolsko-hrvatska inicijativa 2018. je uvršten među projekte ESFRI-a, strateški važne za EU. U sklopu danas potpisanog MoU-a Repubika Hrvatska (RH) će za IFMIF-DONES isporučiti opremu proizvedenu u RH u vrijednosti 5 posto projekta, odnosno oko 35 milijuna eura. To znači da će RH osigurati komponente IFMIF-DONES-a kao nenovčani doprinos do 5 posto vrijednosti izgradnje IFMIF-DONES-a, u skladu s proračunskim ograničenjima i korištenjem sredstava u sklopu Nacionalnog programa za otpornost i opravak te strukturnih fondova EU europskih fondova.
 
Španjolska osigurava 50 posto vrijednosti IFMIF-DONES-a u vrijednosti od 350 milijuna eura u komponentama i gradnji, dok 25 posto vrijednosti IFMIF-DONES-a osigurava Europska Komisija kroz EU agenciju Fuzija za Energiju (F4E). Očekuje se da ostatak sredstava u novcu ili u komponentama osiguraju zainteresirane članice EU, obzirom da je u pripremnom projektu IFMIF-DONES PreP i u Radnoj skupini Euratoma za IFMIF-DONES sudjelovalo još 11 članica EU, koje su iskazale interes za donacije komponenti ili za sufinanciranje operativnih troškova. Očekuje se ujedno i sudjelovanje Japana u ovom projektu.
 
Donacijom opreme u iznosu od pet posto vrijednosti projekta Hrvatska stječe pravo na pet posto eksperimentalnih kapaciteta na ovom jedinstvenom uređaju, što možemo poslije koristiti kao ulog za buduću znanstvenu suradnju s drugim članicama EU-a, odnosno sa zemljama izvan EU-a. Štoviše, budući da IFMIF-DONES ne znači samo uređaj u Granadi nego i istraživački program na uređajima za potporu u zemljama partnerima u Hrvatskoj će biti instalirani uređaji za potporu IFMIF-DONES-u u vrijednosti od 20 milijuna eura, također financirani iz strukturnih fondova EU. Jedan od uređaja za potporu IFMIF-DONES-u je DiFU komora sa dva snopa iona za ozračavanje fuzijskih materijala u IRB-u, kakvu osim Hrvatske u Europi posjeduju još samo Francuska, Britanija i Njemačka, dok SAD ima svega dva slična uređaja.
 
Štoviše, ovim potpisom Hrvatska omogućava svojim kompanijama sudjelovanje na javnim natječajima za španjolski dio. To znači da hrvatske kompanije mogu sudjelovati na natječajima za komponente IFMIF-DONES-a koje će raspisati Španjolska, bilo kao izravni ponuđači ili kao podizvođači i partneri španjolskih kompanija.
 
Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović rekao je na otvaranju Foruma:''Ovaj je projekt iznimno važan za Hrvatsku. Pogled na europsku kartu fuzije pokazuje da se Hrvatska, bez obzira na svoju veličinu, ističe kako po aktivnostima njenih znanstvenika tako i po sudjelovanju njenih tvrtki koje su izravno ili kao kooperanti uključene u rad na ITER-u i IFMIF-DONES-u. Znanstvenici okupljeni u Hrvatsku fuzijsku istraživačku jedinicu koju koordinira Institut Ruđer Bošković (IRB) već su nekoliko puta pokazali koja je njihova uloga u globalnim istraživanjima fuzije. Primjerice, njihova analiza čestica prašine u fuzijskom reaktoru bila je ključna za prošlogodišnje postizanje rekorda fuzijske energije na Zajedničkom europskom torusu (JET).
 
Osim toga, hrvatski istraživači fuzije uključeni su u modeliranje plazme za fuzijske reaktore i u razvoj materijala za fuzijsku elektranu, budući da je na IRB-u smješten jedan od četiri sustava u Europi za ozračivanje fuzijskih materijala s dva snopa iona, što hrvatske znanstvenike stavlja na prvu crtu fuzijskih istraživanja, zajedno s Njemačkom, Francuskom i Ujedinjenom Kraljevinom, u području ionskog ozračivanja materijala za buduću fuzijsku elektranu DEMO. No, sudjelovanje hrvatskih tvrtki može i mora biti još intenzivnije.
 
RH podupire i nastavit će podupirati svoje aktivnosti u fuzijskim istraživanjima sudjelovanjem u projektu EUROfusion, kao i snažnom prisutnošću hrvatskih istraživača i tvrtki u razvoju ključnih međunarodnih fuzijskih projekata poput ITER-a i DONES-a.''
 
Njegovo Veličanstvo španjolski kralj Filip VI. na otvaranju Foruma poručio je:''Ambicioznost i sama složenost ovog zadatka doista zahtijevaju ulaganje međunarodnih napora. Konkretno, EU je prepoznala važnost i žurnost ulaganja u istraživanje nuklearne fuzije te je bila na samom čelu projekta ITER − u kojem sudjeluje 35 zemalja − s ciljem dokazivanja izvedivosti održivih fuzijskih reakcija i proizvodnje energije.
 
Nadalje, osnivanje zajedničkog programa 'Fuzija za energiju' (agencija EU s najvećim proračunom), potpora konzorciju EUROfusion i uključivanje projekta IFMIF-DONES u plan i program 'Europskog strateškog foruma za istraživačke infrastrukture' dodatni su dokaz europske predanosti ovome cilju.
 
Potpora institucija EU-a je neophodna, ali zahtijeva i uključenost država članica i partnera. Za nas je svakako razlog za veliki ponos danas, upravo kada postavljamo temelje ovog veličanstvenog projekta (IFMIF-DONES), istaknuti tako ambiciozan i tehnološki napredan program kao glavno obilježje naše bilateralne suradnje s Hrvatskom.
 
Ovaj program je dokaz važnosti koju mi – u Hrvatskoj i Španjolskoj – pridajemo istraživanju održivih izvora energije za budućnost, a na bilateralnoj razini sjajan je primjer vrhunske suradnje i partnerstva između naše dvije zemlje,'' rekao je kralj Filipe VI.
 
Njegovo Veličanstvo španjolski kralj Felipe VI. i kraljica Letizia događaj su posjetili u sklopu dvodnevnog posjeta Hrvatskoj povodom tridesete godišnjice od uspostave diplomatskih odnosa između Kraljevine Španjolske i Republike Hrvatske.


Hrvatska dokazala da ima znanje i kapacitete za IFMIF-DONES!

Fuzijska istraživanja u sklopu IFMIF-DONES-a koordinira IRB pod vodstvom dr. sc. Tončija Tadića, a u projektu su partneri Institut za fiziku (IF), Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF), Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) i Metalurški fakultet (SIMET) Sveučilišta u Zagrebu te Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) Sveučilišta u Splitu.
 
Za veliki doprinos Hrvatske u ovom projektu možemo zahvaliti dr. sc. Tončiju Tadiću, koji je na Forumu podsjetio kako je sporazum kojim je projekt IFMIF-DONES dobio zeleno svjetlo potpisan još u ožujku ove godine te je tada taj korak označen kao vrhunac ovog europskog fuzijskog projekta.
 
Dr. Tadić je u izlaganju podsjetio kako je IRB je do sada koordinirao pripremna istraživanja u tri ključna područja IFMIF-DONES-a: dozimetriju i zaštitu od zračenja za sve zaposlenike na akceleratoru IFMIF-DONES-a, razvoj daljinski upravljanih robotskih sustava za remont IFMIF-DONES-a u najkritičnijim područjima i najekstremnijim uvjetima zračenja u DONE-u, te razradu strategije dekomisije IFMIF-DONES-a.
 
FSB sudjeluje u pripremi posebnih kranova za IFMIF-DONES, dok FESB priprema virtualnu simulaciju ovog kompleksnog uređaja. PMF, SIMET i FSB se ujedno pripremaju za eksploataciju IFMIF-DONES-a u istraživanjima u i izvan fuzije.
 
Od iznimne važnosti u projektu IFMIF-DONES, kao i u čitavom fuzijskog programa EU-a je suradnja s hrvatskom industrijom. Do sada je na fuzijskim poslovima sudjelovalo šest hrvatskih kompanija, dok je na listi dobavljača, za koju postoje stroge kontrole, upisano čak dvadeset domaćih tvrtki, čime RH parira brojkama Austrije i Finske. Danas potpisan sporazum između HGK-a, INEUSTAR-a i Gospodarske komore Granada bitan je preduvjet u pripremi hrvatskih za natječaje za fuzijske poslove.
 
''Nedavna događanja u Europi i svijetu pokazuju koliko je važna posvećenost energetskim strategijama, obnovljivim izvorima energije i čistoj energiji i to je jedini realni izbor, ako želimo zaštititi nacionalne interese, rekao je prilikom potpisivanja sporazuma ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.
 
''Snažno podupiremo sudjelovanje znanosti u osiguravanju energije budućnosti u ovom projektu, kao i naše tehnološke tvrtke,'' dodao je ministar Filipović.
 
''Bez ovih istraživanja u kojima Hrvatska sudjeluje ne može se pristupiti izgradnji prvog takvog eksperimentalnog fuzijskog reaktora, koji bi onda mogao poslužiti za izgradnju drugih, naveo je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.
 
 

Izvor: https://www.irb.hr/Novosti/Hrvatska-i-Spanjolska-potpisale-su-kljucan-sporazum-za-fuzijski-projekt-IFMIF-DONES


[natrag na vijesti]
24. studeni 2022
Dew Computing


Objavljena je knjiga o Dew Computingu


Springer je objavio novu knjigu o Dew Computing-u (Rosa računarstvo) kao začetnu razinu Dew-Fog-Cloud servisne hijerarhije. 


 
MIPRO otvara suradnju s:
  Public Administration
 


Prijašnji događaji
 
Projekti
 
Video
 
"MIPRO Gridvision" by Zorislav Šojat

Zorislav Šojat održava stranice orijentirane računalstvu, gdje se mogu pronaći mnogi video zapisi MIPRO konferencija, intervjui sa znanstvenicima i drugi zanimljivi materijali: http://gridvision.irb.hr/
 

Binarni kod
http://gridvision.irb.hr/Binarni_kod/


Dodjela Zlatne povelje MIPRO-a i razgovor s Branimirom Makancem

 

 
Kolumne
 
Suorganizatori - nasumično
Tehnički fakultet RijekaFOI VaraždinIRB ZagrebHAKOMKončar Elektroindustrija Zagreb