Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoUmjetnom inteligencijom prema EU višejezičnosti

Tehničko kosponzorstvo

 
Download

Prijenos autorskih prava (radovi na hrvatskom jeziku)

  Izjava o dozvoli upotrebe autorskog djela

 

 

Časopisi koji objavljuju odabrane
radove 
skupova MIPRO 

 

 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS
EK ulaže 178 milijuna eura vlasničkih ulaganja putem novog Fonda Europskog vijeća za inovacije (EIC)

Europska komisija uložit će se vlasnički kapital ukupne vrijednosti od oko 178 milijuna eura u 42 vrlo inovativna perspektivna nova poduzeća te mala i srednja poduzeća kako bi im se pomoglo da razviju i prošire revolucionarne inovacije u zdravstvu, kružnom gospodarstvu, naprednoj proizvodnji i drugim područjima.

„U Europi ima mnogo inovativnih i perspektivnih novih poduzeća, ali ona nažalost često ne uspiju proširiti svoje poslovanje ili ga premjeste izvan Europe. Ovaj novi oblik financiranja kombinacija je bespovratnih sredstava i vlasničkog kapitala te je dostupan jedino preko Europskog vijeća za inovacije. Zahvaljujući njemu vrlo inovativna poduzeća nadoknadit će manjak financijskih sredstava i privući dodatna privatna ulaganja, što će im omogućiti daljnji rast u Europi“, ističe Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

Kako bi poduzeća mogla brže rasti, u svako se od njih ulaže kapital u vrijednosti od 500 000 do 15 milijuna eura te se na taj način dopunjuje financiranje bespovratnim sredstvima koja su već dodijeljena u okviru EIC-ova pilot-programa Akcelerator. Ovo je prvi put da Komisija u perspektivna nova poduzeća ulaže izravni vlasnički ili kvazivlasnički kapital, odnosno vlasnički kapital u kombinaciji s bespovratnim sredstvima, a očekuje se da će vlasnički udjeli iznositi od 10 % do 25 %.

Od prosinca 2019. u okviru EIC-ova Akceleratora za financiranje bespovratnim sredstvima u vrijednosti većoj od 563 milijuna eura već su odabrana ukupno 293 poduzeća. Među njima je odabrano 159 poduzeća u koja će se usto uložiti i vlasnički kapital iz novog Fonda EIC-a. Današnjom najavom obuhvaćena su 42 poduzeća koja su prva iz te skupine uspješno prošla postupke evaluacije i dubinske analize. Za preostalih 117 poduzeća ti su postupci još uvijek u tijeku, a ulaganja će uslijediti ovisno o njihovu ishodu.

Prva sredstva u okviru izravnog vlasničkog ulaganja dodijeljena su vrlo inovativnom francuskom poduzeću CorWave. Njegova je misija na novu razinu podići standarde skrbi za pacijente s po život opasnim zatajenjem srca. Ulaganje iz Fonda EIC-a u iznosu od 15 milijuna eura bilo je ključno jer je potaknulo dodatne ulagače da u četvrtoj fazi početnog financiranja tog francuskog MSP-a zajedno ulože 35 milijuna eura.

Tim će se znatnim ulaganjima poduzeću CorWave omogućiti da svoje inovativno medicinsko rješenje, uređaj za mehaničku potporu lijevoj klijetki (Left Ventricular Assist Device, LVAD), uspješno stavi na tržište i proširi ga. Zahvaljujući LVAD-u uvelike će se poboljšati životi osoba s teškim zatajenjem srca jer će se prepoloviti broj ozbiljnih komplikacija i potreba za ponovnom hospitalizacijom, a pritom će im se znatno unaprijediti kvaliteta života. Usto, zbog velikog potencijala za rast poduzeća CorWave u Uniji će se otvoriti visokokvalitetna radna mjesta.

 

Izvori:
https://www.ictbusiness.info/poslovanje/ek-ulaze-178-milijuna-eura-vlasnickih-ulaganja-putem-
novog-fonda-europskog-vijeca-za-inovacije-eic
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_20_2530
https://ec.europa.eu/croatia/News/european_innovation_council_fund_first_equity_investments_
of_178_million_in_breakthrough_innovations_hr
https://ec.europa.eu/research/eic/index.cfm


[natrag na vijesti]
13. siječanj 2021
Dew Computing


Objavljena je knjiga o Dew Computingu


Springer je objavio novu knjigu o Dew Computing-u (Rosa računarstvo) kao začetnu razinu Dew-Fog-Cloud servisne hijerarhije. 


 
MIPRO otvara suradnju s:
  Public Administration
 


Prijašnji događaji
 
Projekti
 
Video
 
"MIPRO Gridvision" by Zorislav Šojat

Zorislav Šojat održava stranice orijentirane računalstvu, gdje se mogu pronaći mnogi video zapisi MIPRO konferencija, intervjui sa znanstvenicima i drugi zanimljivi materijali: http://gridvision.irb.hr/
 

Binarni kod
http://gridvision.irb.hr/Binarni_kod/


Dodjela Zlatne povelje MIPRO-a i razgovor s Branimirom Makancem

 

 
Kolumne
 
Suorganizatori - nasumično
Sveučilište u ZagrebuSveučilište u RijeciFER ZagrebPomorski fakultet RijekaTehnički fakultet Rijeka